Oskar je promenio pravila i dugoočekivani filmovi neće biti prikazani u bioskopu ove godine

Zbog pandemije korona virusa, koji je pogodio sve svetske privredne grane, došlo je do promene poslovanja u filmskoj i televizijskoj industriji. Pored prekida snimanja serija i filmova, i odlaganja bioskopskih debija na neodređeno, jer niko ne zna koliko dugo će još trajati situacija, većina filmskih kompanija razmišlja da dugonajavljivane naslove u slučaju produžavanja karantina i fizičke distance na kraju prepusti servisima za kupovini onlajn i strimingu. Filmska Akademija danas je objavila da 93. po redu dodela Oskara menja pravilnik zbog nastale situacije. 

Dosadašnje pravilo Akadamije zahtevalo je da filmovi koji žele da uđu u trku za nominaciju moraju da imaju bioskopsku premijeru i prikazivanje u okrugu Los Anđelesa najmanje sedam dana. Pošto je trenutno nemoguće da se zahtev ispuni, svaki film koji je dostupan u formi VOD (Video od Demand- video na zahtev) ili preko striming platforme može da uđe u izbor za neku od kategorija na predstojećoj dodeli Oskara.

Foto: Unsplash / Jens Kreute

Isto tako Akademija je naglasila da kad bioskopi ponovo budu u funkciji, ovo pravilo više neće važiti. Dakle, da bi film bio podoban za nominaciju mora da ispuni ranije kriterijume.

Netflix-ovi filmovi koji su ranijih godina bili deo takmičarskog dela na dodeli Oskara, poput The Irishman, Marriage Story, Roma, imali su paralelnu promociju u bioskopima, tačno sedam dana po pravilima, i bili su dostupni na platformi. Na ovaj način sebi su obezbedili šansu da se uzmu u obriz za kategoriju za Najbolji film ili za neku drugu.

Foto: Netflix

Iako su Warner Bros i Universal odložili premijere filmova za koje računaju da će dobro proći na blagajnama, ovih dana razmišljaju o promeni strategije. Posle uspeha filmova na VOD servisima, kao što su The Invisable Man, Gentlmen koji su zaradili isto, pa čak i više nego što bi u bioskopima po procenama, razmatra se mogućnost da odloženi filmovi Wonder Woman 1984, Mulan, Quiet Place 2, No Time to Die, The New Mutants, Antlers, Black Widow u slučaju dugog talasa virusa ili eventualnog bojkota publike zbog straha od zaraze, iako epidemija padne, ipak ih objave u digitalnoj formi bez bioskopske premijere.

Filmske kompanije plaši da će se publika u svetu ponašati isto kao i u Kini nakon pada epidemije i otvaranja bioskopa u koje niko nije želeo da ode, posle čega su ponovo zatvoreni. Novi svet će zahtevati nove načine poslovanja i novi način prikazivanja novog sadržaja.

Najčitanije

Pročitaj još