Najgledaniji filmovi i serije na Netflix-u i jedno veliko razočaranje

Kako se meri gledanost na strimnig servisima poput Netflix-a? Kad je krajem prošle godine objavljen spisak 10 najgledanijih serija na Netflix-u logično pitanje je bilo – da li je svih 64 miliona gledalaca Stranger Things pogledalo sezonu otpočetka do kraja? Odgovor je ne.

U zvaničnom saopštenju Netflix-a u piše da je najgledanija serija na njihovoj platformi, otkako je počela sa radom, “The Witcher“. Adaptacija romana Andžeja Sapkovskog je ujedno bio jedan od najpretraživanijih pojmova na Google krajem decembra i početkom godine. Kompanija se pohvalila sa 76 miliona gledalaca. Ali, da li su svih 76 miliona je odgledali celu ili samo deo?

Novi način merenja gledanosti je usklađen sa politikom YouTube i BBC iPlayer. Da bi upali u npr. 76 miliona gledalaca The Witcher bilo je dovoljno da odgledate 2 minuta jedne epizode. U prevodu dovoljno je bilo da odgledate, legalno naravno, samo uvodnu špicu i sam početak prve epizode i upali ste u ukupan zbir.

Netflix nije predstavio brojke gledalaca koji su ostali do kraja sezone ili su došli barem do polovine, već su seriju nazvali najuspešnijim projektom, koji je ujedno jako popularan na društvenim mrežama i spremni su da dalje investiraju u naredne sezone.

Kad su Netflix-ovi filmovi po sredi film “6 Underground” zabaležeio je 83 miliona gledalaca, a Skorsezeov “The Irishman” 40 miliona.


Blago Dedi, pročitaj i ⇓

Top 10 najgledanijih serija na Netflix-u


Ono što Netflix ne pominje, a jako je važno, to je investicija u seriju ili film i broj gledalaca. S obzirom na to da je serija The OA ugašena posle druge sezone, a plan je bio da ima pet sezona, razlog gašenja je utemeljen na malom broju ljudi koji su je pratili i novcu koji je bio potreban za snimanje. Tačnije, serija je više koštala nego što je ju je broj preplatnika gledao. Isto tako serije koje su jeftinije, a možda imaju manji broj gledalaca nego skuplje serije, pre će ostati na repertoaru jer ne isisavaju sredstva firme, a profitabilne su.

Ovo nije bila inicijalna politika Netflix-a ali sa konkurencijom koja je stigla u međuvremenu Amazon Prime, Hulu, HBO Go i HBO Now, Disney+ i Apple+ kompanija puca na određenu publiku, uglavnom mlađu i u ranim dvadesetim, dok npr HBO je uvek bio usmeren na zreliju publiku koja ima blizu 30 ili više godina.

Netflix je shvatio da može da pravi finansijske izlete sa velikim filmovima koji mogu da dobiju nominaciju za Oskara, ali da težište im počiva na publici koja će gledati tinejdž-milenijalske serije tipa Elite, Umbrella Academy, Sex Educaition ili You.

Ali, kad kažu da im je najgledanija serija “The Witcher” sa 76 miliona gledalaca, sigurno je barem polovina odustala ili nije odgledala sezonu do kraja, a najveći deo njih je pogledao samo 2 minuta programa.

Najčitanije

Pročitaj još