“IT Chapter Two” novi trejler: Nastavak horor filma ne deluje baš toliko strašno

Pričaj o tome, ali nemoj nikad da pokažeš. Ova vrlo mudra caka je ključ svakog uspešnijeg horor filma. Bog me kaznio, ali sad ne mogu da se setim u kojoj knjizi sam pročitao dijalog između žene koja stoji na prozoru i muškarca koji leži u krevetu, a koji uspešno pravi mnogo strašniju atmosferu nego iskeženi klovn sa zubima. Kako me sećanje služi, on se budi iz sna, a ona izgovara: “Mislim da je duh na prozoru“, pošto je bunovan on čuje: “Ja sam duh na prozoru“, a zapravo jedini duh u sobi je on, a ona je živa. Malo podseća na film “The Others” sa Nikol Kidman, ali tu je ključ – mistični detalj koji lebdi u vazduhu, plašite ga se, ali ga nikad ne vidite. 

Metodom – više priče, manje vizualizacije – se sve više koriste noviji horor filmovi. Reditelji (onima kojima je stalo do njihovog filma ili serije) ustanovili su da kad se prvi put bauk iz mraka pojavi i pokaže svoju gadnu njušku tenzija u publici naglo opadne jer su se suočili sa strahom o kojem se sve vreme šuškalo. Dokle god je objekat koji bi trebalo da im zaledi krv u žilama, u senkama i nevidljiv ovo daje mogućnost moždanim vijugama da oblikuju svoju najgoru noćnu moru. Upravo je tu ključ zašto je posle takvog horor filma jako neprijatno ugasiti svetlo pred spavanje, jer zamišljate ono što vas plaši, a ne ono što su vam pokazali na filmu i što je neko na kraju savladao u dva-tri udarca. 

Foto: Warner Bros. Pictures

“To” ili u originalu “It” Stivena Kinga je definicija oslikavanje ličnog straha jer kao što znaju oni koji su gledali film ili čitucnuli ogroman roman, klovn Penivajz menja svoje obličje u skladu sa onim što plaši određenog pojedinca. S obzirom na to da je strah subjektivna stvar jer se svako od nas plaši drugačijih stvari (zatvoren prostor, insekti, duhovi, mrak, visina) ne postoji univerzalni imenitelj koji bi svakog istresao iz gaća. 


Blago Dedi, pročitaj i ⇓

Horor filmovi od kojih ljude podilazi jeza već tri decenije


Filmska adaptacija “It” za koju je zadužen reditelj Endi Mušieti koliko toliko verno prenosi užas sa stranica knjige, mada knjiga je za tri koplja bizarnija, i kako obećavaju kreatori drugi deo sage koji se odvija 27 godina nakon prvog dela i prati junake u odraslom dobu je mnogo vernija adaptacija romana. 

Međutim, gledajući trejler utisak je da ćemo još jednom svedočiti nečemu što je osrednje strašno i previše pasterizovano da bi bilo etiketirano kao horor. Mnogo je adekvatniji termin – fantazija sa košmarnim elementom. 


Blago Dedi, pročitaj i ⇓

Pogledaj trejler za nastavk horor filma “Isijavanje”


Zanimljivo je koliko je jezivi bio prvi trejler sa Džesikom Čejnstin koja ispija kafu sa jezivom staricom. Zašto? Zato što ne znamo šta će nasmejana baka da uradi. To je to pričaj, ali ne pokazuj šta sledi. 

“IT Chapter Two” je zakazan za 6. septembar. Ko zna možda grešim, možda grešim.

Najčitanije

Pročitaj još