Najbolji filmovi rađeni po romanima Stivena Kinga

Još malo pa će biti pola veka kako se filmski kreativci bore da dobiju prava za adaptaciju romana Stivena Kinga za veliko platno. Preko 40 filmova je napravljeno na osnovu reči koje je američki pisac nizao unutar korica svojih knjiga. Neki su imali malo srećniji ishod, neki nesrećniji, ali poslednjih godina dela gospodina Kinga dobila su više nego pristojno ruho za veliko platno. Ove godine nas očekuje nastavak čuvenog IT-a, rimejk Pet Sematary i uskoro će biti objavljen nastavak Isijavanja pod nazivom Dr Sleep za koji je zadužen maestro Majk Flenangen – čovek koji je objasnio neke stvari prošle godine sa serijom “The Haunting of Hill House“. 

Film nikad neće biti knjiga i obratno, ali umešnost reditelja da maštu miliona koji su čitali knjige Stivena Kinga kako-tako prilagodi velikom platnu je uspeh za sebe. Ovo je lista najuspešnijih filmskih adaptacija romana čuvenog horor pisca. 

The Green Mile

Čuda se događaju na najneočekivanijim mestima. Priča o zatvoreniku koji je optužen za silovanje i ubistvo dve devojčice je daleko od horor standarda kojim se Stiven King bavi. Za razliku od većine njegovih romana ovo je onaj koji se čita i gleda sa suzom u oku. 

1408

Psihološki horor zasnovan na kratkoj priči Stivena Kinga prati skeptičnog pisca koji ostaje zarobljen u hotelskoj sobi 1408 u Njujorku. Neobični i bizarni događaji istraumiraće doživotno Majka Enslina, ali i podsetiti ga ličnu tragediju. 

Needful Things

Lokalna radnja u Mejnu u kojoj možete da kupite ono što vam je potrebno više od života dolazi sa cenom života u adaptaciji Needful Things. Fantastična gluma Eda Harisa i Max von Shydow-a prikrivaju probleme sa naracijom jer je reditelj Frejzer Heston ima poprilično nezgodan zadatak u adaptaciji. Iako je prvobitno dobio jako loše kritike, zapravo jedan je od boljih filmova koji su se pojavili devedesetih. 

Gerald’s Game

Jedan od retkih sučajeva da osrednji roman Stivena Kinga dobije mnogo bolju filmsku adaptaciju. Gerald’s Game nikad se nije našao na spisku Kingovih romana koje treba pročitati, ali Flanengonova filmska verzija je skoro pa fantastična psihološka igra. 


Blago Dedi, pročitaj i ⇓

“Gerald’s Game”: Neobično odličan film


The Mist

Kad lokalci ostanu zarobljeni u supermarketu zbog magle koja opkružuje grad, a iz koje vrebaju razne monstruoznosti, igranka bez prestanka može da počne. Reditelj Frank Darabont je promenio kraj koji je prvobitno zamislio King i iznenađujuće poentirao. Nedavno je The Mits dobio televizijsku adaptaciju, ali bolje da nije. 

Stand by Me

Možda jedan od najboljih filmova koji je zasnovan na romanima Stivena Kinga. Priča o odrastanju, koja nije horor, i koja svakako spada u one nostalgične filmske komade koji uvek mogu da se gledaju. 

IT

Penivajz će zauvek biti najveći košmar iz Kingovih romana. Uostalom pisac je glavni krivac zašto su svi omrzli klovnove. Ove godine nas očekuje drugi deo i nada da će uspeti da bude podjednako dobar kao i rimejk koji je svetlosnim godinama udaljen po kvalitetu o tv serije iz 1990. godine. 


Blago Dedi, pročitaj i ⇓

Reč kritičara: Pet Sematary je odličan i jeziv film


Misery

Ne zna se šta je mučnije knjiga ili film. Priča o psihotičnom fanu pisca ljubića je obezbedila Keti Bejts Oskara za ulogu života. Jedan mučan, mučan film o fanatizmu u svom punom sjaju. 

The Shawshank Redemption

Još jedna odlična adaptacija Frenka Darbonta koji spada u kategoriju klasika. Zatvorska drama u svom punom sjaju koju obavezno treba imati na listi – pogledaj obavezno. 

Carrie

Književni i filmski klasik o represivnoj devojčici koja je žrtva svoje religijski nastrojene majke. Iako je Carrie uvek definisana kao horor žanr, zanimljivo je koliko je metaforičan prikaz tinejdžerske seskualne represije, potrebe za prihvatanjem i željom da budeš voljen.


Blago Dedi, pročitaj i ⇓

Najbolja serija 2018. godine 


The Dead Zone

Više je tragedija nego što je horor priča o nastavniku koji se budi nakon mnogo godina provedenih u komi. Izgubio je volju za životom, ali nekim čudom može da vidi budućnost. 

The Shining

Moram da priznam da mi se nikad nije dopalo Kjubrikovo Isijavanje, iako se smatra kultnim klasikom. Reditelj je potpuno promašio temu i karakterizaciju koja je fantastično i mnogo interesantnije postavljena u knjizi. Tragična priča o Torensovima u romanu je detaljna studija slučaja i psihološka igra, u filmskoj verziji jedino ima smisla gluma Džeka Nikolsona u kombinaciji sa veoma bizarnim scenama. Šta god ja mislio, Kjubrikovo Isijavanje se i dalje smatra jednom od najboljih filmskih adaptacija romana Stivena Kinga. 

Najčitanije

Pročitaj još