Bioskopski repertoar: Filmovi zbog kojih treba otići u domaći bioskop

Razmišljao sam o ovome. Redovno svakog meseca se fokusiram na serije koje izlaze u narednom mesecu, a nikad se ne pozabavim bioskopskim repertoarom kod nas. Vreme je da ispravim nepravdu jer obožavam bioskop.

Istina je da dosta naslova kod nas kasni nedeljama, nekad i mesecima za svetskom premijerom, ali neki naslovi kod nas se prikazuju kad i bilo gde na zemljinoj kugli. Posle malo istraživanja šta nas očekuje do kraja marta u domaćim bioskopima, mogu da kažem da ću bankrotirati u naredna dva meseca, ali jednom se živi. 

Napomena: Trenutno u bioskopu možete da pogledate dva oskarovska filma “Parasite” i “1917“, a moj omiljeni “The Lighthouse” kod nas će biti tek u martu. Čisto da znate. 

Just Mercy – na repertoaru je

Just Mercy ili kod nas “Pravo na prigovor” ima odlične reakcije kritičara i publike koja ga je pogledala. Priča zasnovana na istinitom događaju prati sudbinu čoveka koji je osuđen na smrt zbog ubistva za koje tvrdi da ga nije počinio. 

Birds of Prey – 6. februar

Joker je dobio svoje minute, a sada je vreme za Harli Kvin. Margo Robi u ulozi gospođice Kvin predstaviće publici svoj šareni, nasilni i šizofreni život. Prve reakcije na film od strane kritičara su generalno mešovite, ali su ga nazvali “prokleto zabavnih 100 minuta filma”. Birds of Prey ili kod nas “Ptice grabljivice” debituje dan ranije nego u svetu. 

Ema – 13. februar

Komičan i moderan osvrt na roman Džejn Ostin je nešto što jedva čekam da vidim. Jedan od razloga je Anja Tajlor Džoj i odlično skovan triler. Molim te ne izneveri me. 

Gretel & Hansel – 20. februar

Moderna adaptacija bajke koja nosi naziv “Marica i Ivica”, a ne “Ivica i Marica” fokusira se više na sudbinu devojčice nego na sudbinu dečaka. Reditelj Oz Perkins je dobio pohvale na račun vizuelnog identiteta filma, ali je radnja pretrpela velike kritike poslednjih dana. Iskreno jako me zanima šta je to zasmetalo kritici koja je napomenula da film traje 86 minuta, ali da su imali osećaj da traje mnogo duže. 

Vivarium – 29. februar

Film koji čekam kao ozebli Sunce. Posle debitovanja na Kanskom festivalu u maju prošle godine Vivarium je dobio odlične kritike. Priča prati mladi bračni par koji se useljava u dom iz snova. Međutim, njihovo naselje je lavirint sa identičnim kućama kojima nema početka ni kraja. Kombo naučne-fantastike i misterije, kao i pitanje šta se događa je za mene više nego dovoljno. 

The Invisible Man – 5. mart

Oživljavanje klasika iz 1930. godine prati Elizabet Mos nakon smrti nasilnog bivšeg dečka. Za sobom je ostavio novac na računu i mučninu koja će proganjati akterku priče.

Jojo Rabbit – 8. mart

Jojo Rabbit Taike Vajtitija mnogo kasni za svetskom premijerom kod nas i na listi oskarovskoj je listi za najbolji film godine. Satirična priča o nacističkoj nemačkoj je uvrnuta, komična i simpatična. 

Brahams: The Boy II – 12. mart

Prvi deo filma The Boy nije bio čudo savremenog horor filma, osim genijalne ideje. Stari bračni par angažuje dadilju da im čuva dete, a dete je lutka. Ovog puta film se fokusira na dom u kojem je dečak živeo. 

Dark Waters – 19. mart

Još jedan film koji kasni ozbiljno za svetskom premijerom, ali “Dark Waters” je pokupio fantastične kritike posle prikazivanja da istinita priča o borbi zajednice protiv velike industrije koja zagađuje okolinu je obavezna ako idete u bioskop. 

Prati Dedu na ↓

Pročitaj još

Najčitanije

Dedin izbor: Najbolje serije 2020. godine – za sada

Ako je nešto sigurno, onda je sigurno da 2020. godina još uvek nije završila sa nama. Neobičan početak televizijske i striming godine pratile su...

Trejler “The Boys” 2. sezona: Šta je sa glavom? Glava otpada gospođo!

Subverzivna superherojska serija "The Boys" posle godinu dana krčkanja na tihoj vatri spremna je za povratak na Amazon Prime 4. septembra. Za razliku od prošle...

Film “The Platform (El Hoyo)”: Kad bi “Parasite” bio horor

Dobro došli u centar za samokontrolu, tako ga barem naziva glumica Antonia San Huan u ulozi provodadžije između državne administracije i ljudi koji se...

Serije koje ne mogu da zamene “Dark”, ali možete da probate

Stanovnici gradića Vinden i njihove multidimenzionalne sudbine u paradoksu vremena i prostora dobro su se podvukli pod kožu ljubitelja misterije i naučne-fantastike da je...

Serija “I May Destroy You”: Mogu da me povrede i ozbiljno da me povrede

Glumica i scenaristkinja Mikaela Koen u intervjuu za "The Guardian" nije ni najmanje pogrešila kad je rekla: "Izučavaće našu dejting generaciju kad nas više...