10 serija da lakše preživite predosadno leto

Ne bi trebalo da je neko veliko iznenađenje što je letnja sezona sucidalno dosadna. Normalan svet je na odmoru, namazan faktorom 30 i hvata ga jeza od same pomisli da će to vreme isteći, i da ih čeka povratak u surovu realnosti. Naša realnost je da na prste jedne ruke mogu da se izbroje nove serije i filmovi koji su vredni našeg vremena u klimatizovanom prostoru ili u nekom podrumu u kojem je temperatura pala ispod 30. Šta nam je činiti? Kopati!

Kopanje je spas od deficita materijala kojim bismo ubili vreme. Osim ako ste srećnik / srećnica, pa ste propustili neke od naslova koji su se pojavili u prvoj polovini godine i sad uživate.

Pošto su mi pregorele moždane komore od potrage za nečim što je novo i divlje, našao sam kompromisno rešenje – gledanje serija koje sam nepravedno zaobišao i onih koje ste mi predlagali na Facebook-u.

Pa, da počnemo.

Legion

Serija “Legion” se 12. avgusta oprašta sa vojim gledaocima. Ne znam zašto, ali sam je nepravedno preskočio kao kozlić na fizičkom vaspitanju u prvoj godini gimnazije.

Naš junak Dejvid je paranoidni šizofreničar ili su ga barem ubedili da jeste. Od najranijeg detinjstva čuje glasove koji ga uznemiravaju i remete svakodnevicu. Na početku ga zatičemo u mentalnoj instituciji “Clockworks”, ali negde već na pola prve epizode priča nas stavlja u Dejvidov um i umove drugih ljudi u kojima je Dejvid putovao. U prevodu, spremite se za lomljavu spostvenog mozga jer na momente “Legion” ume da bude kompleksno perpleksan kao nemački “Dark”.

Perpetual Grace, LTD

Žao mi je da bilo šta otkrivam u vezi sa radnjom “Perpetual Grace, LTD” jer je bolje da je naprosto gledate, pa nek se samo kaže. Ali, evo bizarnog obrta, da mi je neko nije preporučio u direktnim porukama nikad u životu je ne bih pogledao. Biću vrlo kratak – počinje krajnje naivno o životu čoveka koji, naravno, kreće nizbrdo, a onda se u priča pretvara u uvrnuti neo-noar triler u prašnjavoj Americi.

High Maintenance

Evo još jednog obrta. Mediji se ubiše od tekstova o tome kako je “Chernobyl” najbolje ocenjena serija, a niko ne pominje da tri sezone za redom “High Maintenance” je najbolje ocenjena serija na Rotten Tomatoes. Dakle, počinili ste smrtni televizijski greh ako je niste gledali.

Iako je možda osnova radnje o čoveku koji prodaje marihuanu, zapravo više je priča o onima kod kojih dolazi, nego što je o njemu. A, oni imaju svašta da kažu.

Mindhunter

S obzirom na to da je druga sezona serije “Mindhunter” zakazana za 16. avgust, eto prilike da se gradivo obnovi. FBI agenti koji su zagovornici bihejvioralističke škole pokušavaju da razmrdaju staromodni način analize zločina razgovorima i studijom slučaja sa ozloglašenim serijskim ubicama. Prve dve epizode mogu biti spor i malo naporniji uvod u priču, ali kad otkuca treća epizoda bićete navučeni.

Fleabag

Serija “Fleabag” spada u kategoriju remek-dela moderne televizije. Život Flibeg je sve samo ne običan i ono što je najbitnije sve vreme komunicira sa publikom tako da ćete se osetiti kao deo svega što se odvija na ekranu tv prijemnka.

Succession

Serija “Succession” se izgubila u konkurenciji prošle godine. Dok su striming servisima dominirali “Sharp Objects” i “Castle Rock” leta gospodnjeg 2018. godine sebična, iskompleksirana i zajedljiva korporativna porodica Roj je pala u drugi plan. Na putu između crnog humora i neumorne borbe ko će da nasledi glavu porodice i vodi porodični biznis ima svega što vam je potrebno da ubijete letnju dosadu.

Love, Death & Robots

Serija “Love, Death & Robots” je kao Pavićev “Hazarski rečnik”. Možete da počnete od poslednje epizode, od sredine, od početka, da mešate napred-nazad, nazad-napred i svaki put ćete biti impresionirani. Antologijski mutant od serije obrađuje najrazličitije žanrove i teme – od komedije sa zamkom grofa Drakule i tri robota koja su jedina preživela kataklizmu, pa do ubranih legendi, lucidnih snova i naučne-fantastike. U suštini sve.

Catastrophe

Serija “Catastrophe” dva centralna beskrajno duhovita, simpatična i empatična junaka stavlja u šah-mat poziciju. Sve što nisu hteli u životu su dobili. Nisu želeli brak, vezu, a o deci nisu ni razmišljali. Jedan seks ih je skupo koštao.

Call My Agent

Francuska serija “Call My Agent” je dramatično-komičan, ali više komičan prikaz filmske i televizijske industrije. Priča nas stavlja u cipele junaka koji su živote posvetili da glumcima pronađu dobre uloge za filmove i predstave. Ali, njihovi životi su dramatičniji od onih koji čitaju u scenarijima koje dobijaju.

River

Britanska serija “River” deluje kao standardna triler formula, ali detektiv Džon River od smrti svoje parnerke Stivi koliko god da želi ne može da pobegne. Ona je stalno sa njim, pomaže mu, iako je niko drugi ne vidi.

Najčitanije

Pročitaj još