“Catastrophe” je prokleto najbolji sitkom ikad

Pretpostavljam da će sad neko da skoči iz fotelje da vikne: “A, Prijatelji? Zar oni nisu najbolji stikom…”. Ne, žao mi je nisu. Ako mene neko pita “Will & Grace” su na polju sitkoma šili za tri koplja voljene “Prijatelje”. U međuvremenu su se pojavili novi, mlađi, možda lepši, ali nikako bolji konkurenti. Mislio sam da će biti teško skinuti sa trona sitkome koji su se pojavili krajem prošlog i početkom ovog veka sve dok mi “Catastrophe” nije dopao šaka. Ne sećam se kad sam se poslednji put ovoliko smejao i oduševljeno bindžovao sezone.

Upoznajte Šeron Moris i Roba Norisa. Nisu imali nameru da se smuvaju, niti da žive zajedno, a brak i deca im nisu bili na pameti. Dobili su sve ono što nisu hteli.

Šeron i Rob su se upoznali u londonskom pabu. On ne pije otkako se uneredio na svadbi svoje sestre pred gostima zbog intezivnog druženja sa flašom alkoholnog pića, a ona je samo želela da ispije nekoliko margarita i ode svojoj kući. Na kraju su završili kod njega u hotelskoj sobi jer je on Amerikanac u poseti Londonu, a njena prva rečenica po ulasku u sobu je: “Nikad pre ovo nisam radila… sa treznom osobom“.

Šeron i Rob su proveli nekoliko sjajnih dana u Londonu, a onda je bilo vreme za rastanak. Šeron je rekla da će ga pamtiti kao čoveka sa ogromnom bradom koji je dobar prema konobarima i taksistima, a Rob nju kao toliko pametnu osobu koja čak i da je ružna bila bi privlačna. Simpatičan duo je mislio da je ovo kraj njihovog druženja, ali nekoliko meseci kasnije Šeron će nazvati Roba da mu javi da je trudna i zabava može da počne.

Foto: Amazon

“Catasrophe” ne služi se standardnim romantično komičnim klišeima da bi imao čime da popuni dvadesetak minuta epizode. Centar pozornice su dva koliko god na prvo oko nezrela istovremeno i veoma zrela lika. Umesto da se prvo mrze ili slučajno sudare na hodniku, a onda zaljube, Rob i Šeron veslaju zajedno u čamcu, a voda ih baca na sve strane. Možda su potpuno različiti, ali se nadopunjuju u svakom segmentu.

Sitkom dotiče brojne ozbiljne i neozbiljnje teme na veoma duhovit i britak način. Što mu iz epizode u epizodu daje svežinu i jedinstvenost. Kad se na sve to doda fantastična gluma i hemija Šeron Horgan i Roba Dilejnija nema greške.

“Catastrophe” je najbolji sitkom koji je televizija videla u skorijoj istoriji.

Pročitaj i: 

Dame i gospodo, imamo komediju godine

Serije koje smo gledali, voleli, ali smo ih se stideli

Najčitanije

Pročitaj još