“Sharp Objects” je sve bolji i bolji i bolji

Mini-serija “Sharp Objects” se bliži kraju i peta epizoda “Closer” daje naznake da je ubica vuk u jagnjećoj koži.

Najveći problem koji se pojavi između serija poput “Sharp Objects” i publike je vreme. Jedna epizoda u ovom slučaju nije dovoljna da bi se stvorila potpuna slika o onome šta nudi televizijska adaptacija mračnog romana Gilijan Flin. Ako ćemo iskreno, stvari su postale veoma interesantne od treće epizode.

Sharp Objects” je od trećeg sata postavio jasne temelje. Ubedljiva interpretacija malenog grada Vind Gap, mentalitet stanovnika koji su željni tračeva o bivšoj sugrađanki Kamil koja je otišla u veliki grad, ali i subjektivno viđenje tragedije koja je zadesila njihovo mesto (ubistvo dve maloletne devojčice) stvorilo je odlično tle za mentalnu igru u kojoj se svi stanovnici jako dobro poznaju.

Od samog početka se poteže pitanje ko bi mogao da ubije dve tinejdžerke na veoma gnusan, ali potpuno drugačiji način, što je potencijalno otklonilo sumnju da je u pitanju serijski ubica. Lokalni šerif Bil Vikeri i detektiv Ričard Vils su sigurni da je u pitanju muškarac i sumnju dodatno raspiruju gradske priče da su krivci Džon Kini, brat druge žrtve, ili Bob Neš, otac prve žrtve. Međutim, nadležni ignorišu saznanje Kamil koja je čula od dece na igralištu da je jedna od žrtvi viđena poslednji put sa ženom u belom.

Teorija šerifa i stanovnika je da takav zločin ne može da počini žena, ali izgleda da nije u pitanju žena, već devojčica. 

Foto: Sharp Objects / HBO / Screenshot

Ama je ubica?

Od samog početak građani Vind Gapa sumnjaju na muškarca. Stvar je dodatno zakuvao Kamilin članak koji takođe aludira da je ubica neko od muških pripadnika zajednice. Međutim, niko ne primećuje sociopatu u beloj lepršavoj haljinici. 

Kako otkriva kraj četvrte i početak pete epizode Ama je bila u kontaktu sa obe žrtve. Jedan deo života je aktivno posvetila bliskom druženju sa žrtvama sa kojima je neposredno pre smrti prekinula svaki kontakt.

Amina bizarna opsesija lokalnom klanicom i ubijanjem životinja dodatno podiže sumnju da nešto sa devojčicom nije kako treba. A, onda šlag na torti je besprekorna sposobnost za manipulaciju koju je transparentno pokazala u petoj epizodi pred polusestrom Kamil i majkom Adorom. Kako bi skrenula pažnju na sebe i ostavila utisak brižne tinejdžerke, raspiruje vatru između Adore i Kamil, mada Adora se iznervira kad Kamil diše, tako što prepričava odlomke iz članka koji nerviraju majku i stvaraju još veći jazi između Kamil i Adore.

Na kraju pete epizode Kamil izražava zabrinutost za Amu jer promene raspoloženja ukazuju da je devojčica nestabilna, ali njihova majka Adora tvrdi da su svi tinejdžeri takvi.

Izgleda da sumnjivo ponašanje i Amin blagi osmeh upućuju na onu staru o vuku u jagnjećoj koži.

Foto: Sharp Objects / HBO / Screenshot

Šta se događa sa Kamil?

Narativ koji prati Kamil Priker postaje sve mračniji. Postaje sve jasnije da je glavni uzrok za samopovređivanjem odusustvo očinske figure i potpuna distanciranost majke. Jasno je da je Kamil žudi za momentom u kojem će njena majka pokazati bilo kakav znak pažnje ili ljubavi prema njoj. Iako Adora ignoriše postojanje ćerke od najranijeg detinjstva, to nije sprečilo Kamil da se nada da će se njena majka promeniti. Zapravo nikad joj nije bilo jasno zašto ju je majka ignorisala.

Peta epizoda je predstavila dve veoma brutalne scene između Kamil i Adore posle kojih ćete imati još veću želju da Adori odvalite vaspitno disciplinsku šamarčinu.

Scena koja se odvija u butiku eskalira nakon što Adora namerno otme ćerkinu garderobu u svlačionici kako bi naterla Kamil da se pojavi u haljini koja će otkriti ruke i dekolte. Ponižavajuća scena u kojoj glavna junakinja izlazi pred majkom i polusestrom u donjem vešu, dok one šokirano čitaju sve reči koje je izrezala po telu pre i nakon boravka u mentalnoj instituciji, nije ni približno bolna kao ona koja se desila na samom kraju epizode.

Adora želi da se izvini ćerci, ali ne zbog odvratne scene koju je napravila, već zato što ju je oduvek doživljavala kao hladnu i distanciranu osobu što je bilo specifično za Kamilinog oca.

Mislim da je to razlog zašto te nikad nisam volela. Od rođenja si hladna kao stena. Nadam se da ovo što sam ti rekla te je utešilo“.

Nema veće utehe od reči majke koja te nikad nije volela. Ali, ono što je posebno interesantno i čemu treba da se radujemo u sledećim epizodama je otkrivanje porekla Adorine teatralne, kenjkave, snobovske prirode, ali i šta sve o njoj zna Džeki Onil koja je veoma blagonaklona prema Kamil. I još uvek ne znamo šta je to Kamil Priker uradila pre odlaska iz Vind Gepa, pa je toliko omražena.

Pročitaj i: 

Druga sezona “The Sinner”: Gledati ili bataliti?

Najbolja serija ovog leta

Najčitanije

Pročitaj još