“Castle Rock” nije ono što smo očekivali

Ledne decembarske noći 1991. godine Metju Diver, ugledni sveštenik Castle Rock-a, i njegov usvojeni sin Henri su poslednji put viđeni u blizini jezera. Uspaničeni stanovnici fiktivnog gradića u Mejnu organizovali su potragu za svojim voljenim sugrađanima i komšijama. Metju je pronađen smrznut sa teškim povredama ubrzo nakon nestanka, a dečak 11 dana kasnije neozleđen i hipnotisano miran usred zaleđenog jezera. Posle smrti sveštenika namrgođeni grad je optužio dečaka za nesreću koja je zadesila njegovog oca, jer uspaničena kuka i motika je bila sigurna da je maleni Henri kao neprilagođeni član zajednice lažirao nestanak kako bi se otarasio jedine svetle tačke grešnog grada.

Henri Diver je narednih 27 godina proveo van zajednice koja ga je prećutno proterala iz rodnog grada. Život je posvetio nesrećnim dušama u Teksasu koje su osuđene na smrtnu kaznu. Henri kao bivši otpadnik sa diplomom advokata upotpunosti razume pojedince koje su država i narod poput ozloglašenih veštica iz Sejlema javno spaljivali, tačnije ubijali zbog zločina koje možda jesu, a možda nisu počinili.

Foto: Castle Rock / Hulu

I dok Henri vodi borbu na pravnom ratnom polju u njegovom rodnom gradu glavni čovek kazneno-popravne ustanove Šošenk, Dejl Lejsi, na bizaran način je počinio samoubistvo dan nakon odlaska u penziju. Novi vladari zatvora čiji je zadatak privatizacija ustanove otkrivaju da je Lejsi upotpunosti zapostavio jedno krilo zatvora. Preko 30 godina niko nije nogom kročio u napušteni deo institucije. Rutinska kontrola stare zgrade otkriva zarobljenog mladića u kavezu koji izgovara samo jedno ime – Henri Diver. 

Foto: Castle Rock / Hulu

Nova vladajuća struktura zatvora pokušava da zataška slučaj i da spase već narušenu reputaciju Šošenka posle samoubistva Lejsija, ali jednom od stražara ime Henri Diver je dobro poznato – što zbog neslavne istorije grada u koju je upetljan, što zbog jezivih tračeva o dečaku sveštenika koji je zavio grad u crno.

Kad Henri Diver dobije poziv od stražara Šošenka da se vrati u rodni grad kako bi rešio slučaj nepoznatog muškarca koji je zarobljen u napuštenom krilu zatvora, bizarno mračne tajne grada i njegovih stanovnika nemilo počinju da isplivavaju iz mutne vode.

Foto: Castle Rock / Hulu

Bilo je samo pitanje vremena kad će se neko usuditi da se dočepa multiuniverzuma Stivena Kinga i napravi vrlo ambiciozan projekat poput Castle Rock. Sem Šo, Dastin Tomanson i J.J. Abrams na veliko iznenađenje su veoma vešto uspeli da u velikom loncu spakuju likove i priče Stivena Kinga.

Pre nego što je serija ugledala svetlost dana kreatori nisu želeli da otkriju detalje o seriji i jedino što smo mogli da vidimo je da zvezde serija American Horror Story, Lost, Stranger Things i filma IT imaju udeo u Castle Rock. Očekivanja su bila velika i na kraju smo dobili mnogo više nego što smo očekivali.

Foto: Castle Rock / Hulu

Castle Rock je u osnovi misterija sa minimalnim elementima strave i užasa. Ovog puta akcenat je stavljen na psihološki aspekt priče i osećaj paranoje i izolacije glavnog lika koji se ne oseća dobro u sopstvenoj koži u sopstvenom gradu.

Kako nas na početku druge epizode Dejl Lejsi upozorava: “Svako od stanovnika Castle Rocka tvrdi da nije on kriv za zločin, već ovaj grad. Đavo nije metafora. On je ovde“.

Serija veoma uspešno replicira narativni način pisanja Stivena Kinga i svaki lik ima dovoljno vremena da se predstavi u kadru, kao i da nas upozna sa porodičnom istorijom. Okoreli fanovi američkog pisca prepoznaće likove, mesta, pa i događaje iz romana: “Isijavanje”, “Keri”, “IT”, Needful Things”, “Stand by Me” i “Mračna kula”. 

Foto: Castle Rock / Hulu

“Castle Rock” prati više priča paralelno koje su, barem u prve tri epizode, vešto utkane jedna u drugu. Kompleksnost radnje i likova može stvoriti konfuzan osećaj na početku, pa su kreatori odlučili da na dan premijere objave tri epizode kako bi gledaoci stvorili potpunu sliku o onome šta mogu da očekuju od serije.

Foto: Castle Rock / Hulu

Serija je provokativna, kompleksna i svakako jeziva. Jedina zamerka u ovom stadijumu serije su glavni akteri koji ne deluju preterano karakterno zanimljivo, niti privlačno. Više je misterija grada i prošlih događaja motiv za dalje gledanje nego likovi. Ali, s obzirom da je “Castle Rock” još uvek u početnoj fazi vrata su otvorena za bolje i kompleksnije likove.

Nikako ne smem da zaboravim da je Bil Skarsgard (klovn u filmu IT) u seriji barem 10 puta jeziviji nego u Kingovom filmu, da ne mogu da sakrijem oduševljenje što je gospodin Lok iz serije “Lost” ponovo sa nama, ali ovog puta u “Castle Rock-u”, i što se pojavljuju likovi iz Kingovih romana kao opomena za hladnokrvno zlo koje čuči ispod zemlje.

“Castle Rock” je najbolja stvar koja se pojavila ovog leta, ako ne i ove godine, bez obzira da li ste ili ne fan Stivena Kinga, misterije ili horor žanra. Ovo se ne propušta.

Pročitaj i: 

Horor film koji ne bi trebalo da gledate sami

Odlične serije koje niko ne gleda

Najčitanije

Pročitaj još