Druga sezona “The Sinner” je živi košmar

Šta se dogodi u umu mlade majke da jednog popodneva na plaži iz čista mira zakolje mladića pred 50 svedoka? Šta se dogodi u umu trinaestogodišnjeg dečaka da otruje svoje roditelje, a potom beživotna tela ritualno posloži u iznajmljenoj sobi motela kao eksponat za policijske službenike? Antologijska serija “The Sinner” zasnovana na romanu nemačke spisateljice Petre Hamesfahr počiva na ideji da greh kao i zlo nikad ne spava. 

Uspešne serije veoma retko sa samopouzdanjem zakorače u rizične vode druge sezone. Uplašeni reditelji i scenaristi na umu uvek imaju gigantsku popularnost prve sezone i uglavnom jako plašljivo pristupaju nastavku zbog straha da će publika prebaciti drugi kanal. Kad strah pokuca na vrata kreativnog uma rezultat je mlaka voda i razočaranje publike koja je strpljivo čekala drugu sezonu.

Kriminalno potcenjeni “The Sinner” nikad nije bio zamišljen kao serija koja će se beskonačno vući na televiziji “USA”, već kao mini-serija. Pozitivne reakcije publike i kritičara inspirisali su kreatore da seriju pretvore u antologiju i posle prve epizode druge sezone “The Sinner” jasno je da bi bio neviđeni greh 🙂 da serija nije dobila nastavak. Umesto da druga sezona igra na sigurno i predvidivo, što se često događa sa krimi-drama-misterija tipom serija, ona servira poslasticu koja će se nestrpljivo čekati iz nedelje u nedelju.

Foto: The Sinner / USA

Upoznajte trinaestogodišnjeg Džulijana našeg novog grešnika. Naizgled naivan i lepo vaspitan dečak bez najave (kao i u slučaju Kore Toneti (Džesika Bil) iz prve sezone) je počinio gnusno ubistvo. Otrovao je roditelje, a potom ih na ritualni način spremio za prelezak u drugi svet. Nakon zločina dečak ništa nije rekao osim da su njegovi roditelji morali da se vrate na početak.

Dobro poznato lice detektiv Heri Ambrouz dobija poziv od ćerke dugogodišnjeg prijatelja koja je angažovana na neobičnom slučaju da joj pomogne. Reputacija Ambrouza je eskalirala posle slučaja Kore Toneti koja je hladnokrvno iskasapila mladića na plaži pred sopstvenim detetom. Iako je priznala ubistvo i odrekla se života van rešetaka detektiv Hari Ambrouz je znao da ljudi ne ubijaju iz čista mira neznance.

Problematični Ambrouz još uvek se nije otresao demona iz prve sezone. Bizarne seksualne preferencije, alkoholizam, prvi znakovi depresije i psihotičnog ponašanja prave odličan balans na vagi koja meri ko je veći grešnik.

Foto: The Sinner / USA

I dok serija stavlja fokus na zločin i pojednica koji je počinio delo koje će ga smestiti u zatvorsku ćeliju do kraja života, “The Sinner” nezaboravlja da su i heroji serije podjednako loši i problematični koliko i anti-heroji.

Početak druge sezone “The Sinner” je veoma ubedljiv, prepun samopouzdanja, odlične glume, obrta, narativne dinamike i svega što želimo od serije ovog tipa.

“The Sinner” je voljen i cenjen jer fiktivne događaje pretvara u živi košmar, nešto što bi moglo da se dogodi u našoj stvarnosti.

Pročitaj i: 

Najbolja serija ovog leta

Odlične serije koje niko ne gleda

Serije koje smo nepravedno iskulirali u poslednjih 10 godina

 

Prati Dedu na ↓

Pročitaj još

Najčitanije

Serije koje ne mogu da zamene “Dark”, ali možete da probate

Stanovnici gradića Vinden i njihove multidimenzionalne sudbine u paradoksu vremena i prostora dobro su se podvukli pod kožu ljubitelja misterije i naučne-fantastike da je...

Film “Palm Springs”: Nije izmislio točak, ali ga je valjano zavrteo

Postoji zajednički imenitelj između naših sudbina i sudbina junaka filma "Palm Springs" koji je gustim tkanjem satkao Maks Barbakov. Otkako nas je pandemija zavalila...

Film “The Old Guard”: Miriše na stare fore

Postoji više od jednog razloga zašto umorna filmska i televizijska publika, koja se nagledala svega i svačega, gravitira prema alternativnijim izborima. Ne treba nimalo...

Trejler “Tesla”: Film koji će ovde sigurno svi da mrze

Itan Hok je Nikola Tesla u filmu "Tesla"... I ovo bi trebalo da bude kraj i da ostavim link do trejlera, ali imam osećaj...

Film “Relic”: Finale posle kojeg ne znaš gde se nalaziš

Debitantski film "Relic" Natalije Erike Džejms, kao i u slučaju prvenca njene zemljakinje iz Australije, Dženifer Kent "The Babadook", nije se izmigoljio iz mraka...