Serija “The Righteous Gemstones”: Sirotinjo i bogu si teška

Hteo sam da počnem tekst sa moralnom upitnom filzofijom – zamislite da postoji hiršćanska skupina koja zarađuje milione na svojim vernicima? Mozak je odmah upalio crveni alarm i poslao informaciju – Ne loži se, to već postoji! Da pokušam ponovo. Zamislite porodicu hrišćanskih evangelista koja zarađuje milione na svojim pristalicama, a izgledaju i ponašaju se kao da im fali hromozom. Je l bolje? Da li ovo ima smisla? Kako god, ovo je esencija priče. 

Glumac, reditelj i scenarista Deni Mekbrajd u svom kinematografskom šarenilu od “The Foot Fist Way”, preko “Up in the Air”, pa do “Alien: Covenant” profesionalno je uvek više naginjao ka apsurdnom humoru i satiri. Onda nije ni čudo zašto se odlučio za kreiranje serije o četvoročlanoj porodici Džemstoun koja bogata podjednako koliko je i šuplja. 

Vrlo unosan hrišanski biznis, gotovo na nivou mafijaških muljaža, je propagiranje religije putem savremenih medija. Tako su i nastali tele-evangelisti. Religijski patriotizam koji se propagira u udarnim televizijskim momentima kao reklama za deterdžent – veš čist, deca uče i muž te ne vara. Kao što beli prašak čini naše rublje blistavo čistim i drži porodicu na okupu, tako i Džemstonovi više od tri decenije na televiziji uzvikuju ALELUJA, dok u pozadini gospelski horovi dozivaju jagnjad božiju i pozivaju na ljubav, tradicionalan život, ali i da se kupi karta za njihove programe krštenja. 

Foto: HBO

Sistem religijskog obreda je postao toliko popularan da Džemstonovi zakupljuju arene jer su hrišćanske rok zvezde. “The Righteous Gemstones” u prvom minutu nas upozanje sa glavnim akterima koji u ogromnom olimpijskom bazenu u Kini krste svoje vernike. Ovaj ekstravagantini ritual prati hor u belom, neonska svetla i prigodna muzika. Neko bi pomislio da je na žurezi White Sensation. Prvi komičan udarac je aktivacija veštačkih talasa u bazenu zbog kojih se Džemstonovi i njihovi vernici zamalo nisu podavili. Što bi rekli – čudni su putevi gospodinji. 

Dakle, Džemstounove čine dva brata Džesi, Kalvin, sestra Džudi i glava porodice Ilaj. Besramni bogataši koji se voze čuvenim direktorskim kolima Range Rover-om i žive u kičerajskim vilama sa neizbežnim pozlaćenim lavovima, orlovima, zmajevima i ostali životnjiskim ugroženim vrstama su tradicionalisti, veliki vernici i konzervativci jer sestru guraju u ćošak dok braća kupe najveći deo hrišćanskog kolača. Amin. 


Blago Dedi, pročitaj i ⇓

Serija “Lambs of God”: Dijamant koji ne smete da propustite


Žurka počinje u Džesijevom domu posle napornog krštenja milion Kineza, kad mu sa nepoznatog broja stigne snimak na kojem šmrče kokain dok oko njega letesaju polni organi i bujne dojke. Ucenitelji traže milion dolara za tišinu u suprotnom pući će bruka o porodici Džemstoun. 

Za to vreme glava porodice poput gospodina Soprana želi da otkupi crkve, proširi svoju religiju, dobije nove pristalice i finasijski se pozicionira kao milijarder, sin Kalvin cinculira između vođenja računa o drugu koji je bivša pristalica satanističkog kulta i problema u koji se uvalio brat i na kraju Džudi – večita mučenica koja krije da živi sa verenikom jer bi je se otac odrekao. 

Gomila idiota na jednom mestu sa sjajnom pozlatom na životima iz minuta u minut se uvaljuje u sve veće probleme i Bog ovog puta nije zainteresovan da im pomogne. “The Righteous Gemstones” počinje kao satirična komedija, ali kad preuzme elemente trilera i osvetničkog žanra u kombinaciji sa apsurdom dešavaju se potpuno otkačene stvari sa kojih je nemoguće skinuti pogled. 


Blago Dedi, pročitaj i ⇓

Serija “Succession”: Preporuka za avgust


Humor kao najsubjektivnija stvar ikada može da legne i ne mora kad je po sredi “The Righteous Gemstones”. Serija se koristi brzopozetnim tipom humora bez teatralnog momenta i najave – e, sad će fora da se desi. Sve je još zabavnije zbog karakteristika likova i njihovih osobina koji se odlično uklapaju sa idejom – kad mediokritet uđe u pare. 

 

Šest epizoda je više fokusirano na likove nego na komične momente jer su likovi već sami po sebi dovoljno apsurdni. “The Righteous Gemstones” je dobro dinamički postavljen za komediju čije epizode traju 50-ak minuta i uvek ostavlja prostor za zanitželju – šta će još ovi bilmezi uraditi. 

“The Righteous Gemstones” je tip serije koja će da vam legne ili ne legne, sredine nema. Ako vam se dopadne humor neće biti problema, ako ne – naprosto nije za vas. Kao što ni religija nije za sve, pa ni spasenje nije za sve. 

Najčitanije

Pročitaj još

Serija "The Righteous Gemstones" koristi triler i osvetničke žanrovske cake u kombinaciji sa komičnim prikazom hrišćanske porodice koja je milione zaradila na propagiranju religijskih rituala. Nešto kao "Preacher", ali bez fantazijskih i natprirodnih elemenata. Serija "The Righteous Gemstones": Sirotinjo i bogu si teška