Serija “Jett”: Leto je zvanično postalo još toplije zbog Karle Guđino

Ima nešto hipnotišuće u vezi sa glumicom Karlom Guđino. Ne mogu da uperim prst u razlog zašto ovu talentovanu ženu kamera toliko voli, ali ne da je voli, nego je obožava. Neverovatno, ali Karla je godine provela arčeći svoj talenat na marginalne filmske i televizijske pojave. I onda kad je trebalo da otkuca zvono njenoj karijeri u 40. godini, i da sa ulaskom u petu deceniju potone u holivudski mrak zaborava desio se film “Gerald’s Game” i serije “Wayward Pines” i “The Hounting of Hill House“. Glumica koja se decenijama šunjala u filmskoj i televizijskoj industriji je konačno zablistala, do te mere da je njena glumačka akrobatika zaslužila nagrade. Kao i u navedenim naslovima tako i u novoj Cinemax-ovoj seriji “Jett”, Guđino je ta gospođa koja vam ne dozvoljava da ne gledate u ekran tv prijemnika. Njen lik, gluma i pojava insistira da je gledate, ne prihvata ne kao odgovor.

Guđino upoznajemo kao bivšeg problematičnog lopova i muljatora Džet Kovalski. Posle pet mučnih godina provedenih u zatvoru suočena je sa surovom stvarnošću. Resocijalizacija, odgajanje deteta i stvaranje konekcija sa majkama koje imaju mališane slične dobi kao Džet. Pokeraška faca gospođe Kovalski i govor tela koje vrišti – bežite od mene, teško se privikava na novi život. Na pitanje jedne majke u praku da je ranije nije videla i gde je živela prethodnih godina, Džet odgovara: “U zatvoru”.

Džetin ludi i nezaboravni slobodni život provodi radeći u baru noću, a danju čuvajući dete uz povremenu komunikaciju sa Marijom, za koju svi misle da je njena kućna pomoćnica. Međutim, misteriozna žena je sve samo ne peračica donjeg veša i peglačica košulja, ali tok radnje otkriće koja je njena uloga u većoj priči.

Kad već život Kovalski dosadan kao izveštaj o vodostaju, zašto ne bi prihvatila još jedan posao u ime starih dobrih vremena. Čisto da razmrda monotoniju svakodnevice. Ali, Džet kao da je zaboravila da je pogodno tlo za manipulaciju i često je radeći za elitne kriminogene strukture izvlačila deblji kraj velike šibe.

Foto: Cinemax

Zapravo Džet bi svaki put upala u problem i umesto da obavi posao, postala bi medijator – konekcija između dva kriminalca. Onaj koji shvati da će da je izda, napravi joj zvrčku.


Blago Dedi, pročitaj i ⇓

Druga sezona “Big Little Lies” preti da postane serija godine


Džet je prihvatila novi posao da se dokopa dragocenog prstena jednog finog gospodina iz Rusije, mafijoza je naravno. I kako obično i biva u njenom nesrećnom životu još jednom postaje meta između dve vatre. Sve nešto žele od nje, a ona će morati sve da ih usreći, na ovaj ili onaj način.

Ovo je samo jedno parče radnje jer “Jett” ima još sedam paralelnih narativa. Bivši saradnici, ljubavnici, izneverene kolege, sluškinja koja nije sluškinja, ćerka, normalan život i onaj koji se obavlja ispod žita.

Foto: Cinemax

Neko bi pomislio to je to, to je sve što mi treba. Naime, previše svega u seriji “Jett” je njegova mana. Negde na polovini prve epizode jako je teško se pohvatati ko je ko, ko je sa kime u konekciji, šta se desilo lane, šta se upravo događa i kuda smo krenuli.


Blago Dedi, pročitaj i ⇓

Film meseca “I Am Mother” je odličan početak leta


Moderan noar pristup priči je u toku poprilično dugih epizoda, koje prelaze preko sat vremena trajanja, u povremenom dizbalansu. Od šokantnih i fantastičnih delova serije, pa do monotnije. Povremene nebitne sporedne radnje koje se trude da se nametnu zarad karakterizacije likova i psihološke dubine glavne protagonistkinje ubijaju dinamiku.

Ali, lik Guđino i gluma su fantastični u svakom aspektu. Vrlo provokativan i intrigantan lik Džet Kovalski ja nafilovan slojevima koji kako se jedan po jedan otkrivaju sve više “Jett” čine primamljivim i interesantnim. Suptilan i nimalo agresivan humor koji preseca poslove likova iz podzemlja čini nerealne situacije vrlo realnim i vrlo ljudskim.

“Jett” je kao studija slučaja. Šta se dogodi kad kriminalac izađe iz zatvora, a ne uspe da se resocijalizuje i adaptira normama i pravilima? Džet Kovalski ima odgovor u seriji koja ima toliko dobrih momenata da nije teško zažmuriti na one problematične. Uostalom gluma Karle Guđino čini leto još toplijim nego što jeste jer je maestralna.

Najčitanije

Pročitaj još

Serija "Jett" zaslužuje šansu. Ne zato što je revolucionarna ili izuzetno kreativna, već zato što je standardizovana u svom žanru, ali uz magičan dodatak odlične glume, kompleknosti naracije i scenarija koji je čine boljom nego što se na prvi pogled čini. Serija "Jett": Leto je zvanično postalo još toplije zbog Karle Guđino