Redakcija NOIZZ vam preporučuje serije i filmove

Ne postoje adekvatne reči koje bi mogle da opišu kako je izgledalo raditi sa kolegama iz NOIZZ-a, ali pokušaću u kratkim crtama da objasnim moj serijsko-filmski odnos sa četiri devojke koje vidite i koje će vam preporučiti svoje omiljene serije i filmove ove godine. Krenuću s leva na desno. 

Dragana Pandurević bi uletela u redakciju ujutru, dok ja zabavljam narod vestima od 7 časova, što je realno vrisak zore, i ako nije pojela jabuku bila bi neraspoložena taj dan, a ako jeste pogledala bi me preko ograde i pitala: “Jesi gledao Handmaid’s Tale? Nisi? Gledaj to i da napišeš tekst“. Ubrzo smo se toliko isprimali na seriju da smo se pozdravljali “Under his eye“. Inače najviše voli negde oko pola 9 uveče kad je slobodna da mi napiše: “U raspoloženju sam za rom-com. Pošalji mi nešto da gledam“. Sad prepuštam izvršnoj urednici da preuzme reč.

Ja sam prestala da gledam filmove, tako da ću da preporučim serije koje sam otkrila u ovoj godini, nisu se sve pojavile u 2018, ali su mi je svakako obeležile“.

Breaking Bad

Verovatno sam poslednja osoba na planeti koja je tek sad odgledala Breaking Bad. Kad se serija tek pojavila ispratila sam prvu sezonu i nisam se navukla, pa sam digla ruke i sada bih svima koji su uradili isto preporučila da se vrate i pogledaju svaku epizodu, svaku scenu tog remek-dela televizije. Ko nije gledao Breaking Bad, ne zaslužuje da gleda bilo šta drugo ikada više.

Dark

Foto: Promo / Netflix / Dark

Zahvalila bih se i Nemcima koji su za netflix napravili Dark, maestralnu naučno-fantastičnu horor dramu koja kroz time travel zaplet ispituje jednu od najvećih ljudskih dilema – Šta nas čini onim što jesmo, da li imamo slobodu izbora ili je svaki naš potez isprogramiran algoritmom koji ne možemo da pojmimo niti da pobedimo.

La Casa de Pepel

Španska serija La Casa de Papel je još jedan Netflixov biser, akciona drama o savršenoj pljački koja me sve vreme drži na ivici od napetog iščekivanja, a priču priča kroz neverovatno šarolike, zanimljive i detaljno razrađene likove. Španci imaju najbolji osećaj za ironiju!

The Good Place

Za laku zabavu pred spavanje obično koristim The Good Place, američku komediju spakovanu u moj omiljeni format od pola sata, o četiri budale koje su se posle smrti našle u paklu i pokušavaju da se iskupe za svoje životne grehe kako bi se dokopali raja. Trenutno je aktuelna treća sezona i pitanje da li raj uopšte postoji.

The Marvelous Mrs. Maisel

Foto: Amazon Prime

I na kraju, jedno pitko, neopterećujuće TV iskustvo u vidu Marvelous Mrs Maisel, dramu o domaćici koja preko noći od savršeno sređene i sabrane domaćice, supruge i majke koja je ceo život podredila mužu i njegovim potrebama, postaje stand-up komičarka i feministička ikona. A sve to upakovano u američki ukrasni papir u kom sve izgleda savršeno. Meni to ne smeta, volim ružičaste naočare.

Ljubica Krstić bi obično saslušala moje tumačenje “The Leftovers” ili potpuno nebitne informacije o Oskaru i Zlatnom globusu i rekla bi – Ti baš imaš mnogo slobodnog vremena. Između ostalog Ljuba je čovek sa kojim ideš na premijeru najvećeg treš filma veka “50 nijansi sive” i oduševljavaš se “La La Land-om”. Dešavalo se da se zapijemo pre premijere nekog filma i ne odem nikad. Sad Ljubica preuzima, cvetić iz bašte. 

Južni vetar

Domaći film koji bih preporučila svima, a posebno onima koji stalno govore da ne vole domaće filmove. Uzbudljiv, brz, dobra gluma, zanimljiva radnja, odlična muzika – sve u svemu, film koji bi lagano mogao da prođe i u Holivudu.

Bohemian Rhapsody

Možda s biografske strane gledano nije za čistu desetku, ali zato sa kimetografske ispunjava sve uslove za film godine. Rami Malek je doslovno pokidao u ulozi Fredija Merkjurija, a jasno vam je da svaki film sa muzikom grupe Queen obećava dobar provod u bioskopu i đuskanje u sedištu.

Killing Eve

Foto: BBC America / Screenshot

Totalno osveženje koje će vas prikovati za laptop od prve do poslednje episode. Pored toga što su i radnja i gluma sjajni, tu je i modni momenat koji nijedna serija nije uspela da dostigne do sada.

Lost

Foto: ABC

Okej, naravno da ovo nije nova serija, ali ja sam je prvi put gledala ove godine i definitivno mi je obeležila 2018. Za sve one koji su, poput mene, do sada propustili ovo predivno čudo, najiskrenija preporučujem da vam jedna od novogodišnjih odluka bude da ispravite tu grešku.

A Christmas Prince: The Royal Wedding

Ubedljivo najgori film koji možete da ogledate ove praznične sezone. Toliko loš da je šteta propustiti ga, ako ništa drugo, onda makar da biste mogli da ga hejtujete. Lagana limunada za koju je zaista trebalo uložiti mnogo napora da ispadne baš toliko loša, što je čini dovoljno intrigantnom da jednostavno morate da odgledate ovaj film.

Ana Kalaba imala je nekoliko uspešnih poslovnih metoda sa mnom. Ako vidi da sam neraspoložen pošalje me na teren, na primer na konferenciju za FEST što mi je popravilo dan, ili izađe sa mnom na cigaru da istresemo sve što treba. Kalabić ima nešto što se zove “pidžama dan”, to je dan kad je slobodna i kad se razvlači po kući. Kad istroši sve što je želela da pogleda pita za nešto što će da je opusti jer je pidžama dan. Uvek se nasmejem kad se setim njenog saveta jer sam bio nervozan: “Idi kući, upali neki triler, kao ne zna se ko je ubica, ali ti znaš. Samo da ti skrene misli”. 

Manbiki kazoku / Shoplifters

Film koji podseća šta znači porodica i koje stvari su zapravo bitne u životu.

Border

Bizarna ljubavna priča dve “nakaze” koje su se prepoznale u trenutku. Ali, zapravo je priča o dobru i zlu koja na novom nivou ispituje tvoje granice.

The Haunting of the Hill house

Foto: Netflix

Uopšte nije horor. Dobro, malo jeste, ali serija koja prvenstveno govori o suočavanju s ličnim demonima koji nas prate kroz ceo život.

The Tale

Foto: HBO

Teška priča o pedofiliji zbog koje ćeš danima preispitivati sećanja na detinjstvo.

Jutro će promeniti sve

Foto: YouTube / Jutro ce promeniti sve TV serija

Pravo osveženje na domaćoj sceni, serija koja ne nosi težinu prošlosti, neopterećena je velikim temama i ne igra ni na kartu “Boljeg života” ni na holivudski trip. Serija o nama.

Poslednja, ali nikako manje bitna – Ivana Stojanov, inače stručnjak u ovoj oblasti. Nekoliko puta smo se uhvatili u kolo da pišemo zajedno tekst i jednom je bilo umalo pogubno. Kako bih vam približio situaciju ukratko to je izgledalo ovako. Dobili smo zadatak da pogledamo jedan domaći film, nije bitno koji. U pitanju je bila zatvorena projekcija samo za nas kako bismo napisali tekst. Umesto da sakrijemo koliko smo šokirani užasom seli smo sa producentom i glavnim glumcem posle filma na kafu i Stojanov je mrtva ladna rekla: “E, pa ljudi, film vam je katastrofa”. Ona je taj lik – kako jeste, tako će ti i reći. Naravno, tako smo i napisali, samo što je mene jednom sreo producent na ulici i vikao za mnom. Mada, iskreno Stojanov je prolazila mnogo gore zbog svojih genijalnih tekstova koje je pisala o društvenim problemima. Ženi, majci, kraljici prepuštam reč.

Koreni

Još ne verujem da naši mogu da naprave epohu, a da sve pije vodu. Uz svaku epizodu se pitam da li je gledaju i svi zagriženi nacionalisti i da li kapiraju, o čemu misle. Glumci bravo.

Doctor Foster

Ovo je staro ali je univerzalni BBC biser. Koliko su ljudi ludi kad se razilaze, razvode, dokle su spremni da idu u tim mržnjama i ne primećuju da oko njih padaju nedužne žrtve- deca.

Broadchurch

Krimi u najboljoj formi gde ne znaš do kraja ko je. Nisu pretenciozni, sve svedeno, kako treba.

Billions

Uvek! Zato što su pametni, seksi i beskrupulozni.

Hvala dragi NOIZZ-ovci.

Najčitanije

Pročitaj još