Domaća serija “Jutro će promeniti sve” je slika i prilika Srbije

Sveto trojstvo pitanja koja te sačekaju na porodičnim okupljanjima i svetkovinama: “Je l’ imaš posao”, “Kad će svadba” i “Šta je sa ovom decom danas” su kičma nove serije Gorana Stankovića i Vladimira Tagića. Tradicionalističke ideje, komadi socijalističkog razmišljanja u savremenom dobu i potpuna nesnađenost mladih u neokapitalističkom i digitalnom poretku našu večito podeljenu zemlju po pitanju idologije čini još podeljenijom u idejama kako treba da izgleda zrelo životno doba. Neki bi rekli da je u pitanju generacijski jaz, ali kad se upletu očekivanja roditelja i čuvena “šta će drugi reći” dobija se serija o sekundarnom procesu socijalizacije i adaptacije koja se neće dopasti baš svima.

Jutro će promeniti sve” prati živote nekoliko mladih ljudi. Filip je od strane domaće štampe svrstan u 50 najvećih mladih nada Srbije i posle godinu dana provedenih Americi i relativno uspešne karijere u digitalnim tehnologijama vraća se kući. Filip ne dolazi u Beograd zbog odmora, već zbog otkaza koji je dao. Ćutljivi mladić ne zna kako da saopšti roditeljima lošu vest koji su alarmirali čitavu familiju da se njihov najveći životni uspeh vratio da udeli parče američkog sna nesrećnoj Srbiji.

Domaći mentalitet koji ne voli gubitnike i jedva čeka da čuje kako je neko sa vrha poljubio patos najbolje je ućutkati lažima da je bolje nego što zaista jeste.

Dugogodišnji Filipovi prijatelji Luba, Anđela i Aleksandra vode bitku sa tržištom rada i očekivanjima zajednice. Ljuba je lokalni muljator koji iskorišćava studentkinju za hranu i prostor za spavanje u studentskom domu dok pokušava da sakupi čitavu banku kao trener u teretani. Anđela je profesorka na Filozofskom fakultetu koja je suočena sa čuvenom izjavom: “Kad će svadba. Nemoj dugo da čekaš”, a Aleksandra je u procepu između šarenog seksualnog života i majke astrološkinje koja je potpuno odsutna iz života svoje dece.

Iako je priča pretežno fokusirana na Filipa “Jutro će promeniti sve” teži da svakom od likova da dovoljno prostora da ih upoznamo i shvatimo njihovu realnost.

Scenarijski jako dobro osmišljena serija ne pati od očajnih dijaloga i sterilne komunikacije koja je tipična u domaćim filmovima i serijama. Skoro svi glumici imaju dobro harizmatsko prisustvo na ekranu, naročito Jovana Stojiljković u ulozi Anđele.

Stvar koja je u prvoj epizodi problematična, a ima težnju da se ispravi u narednim epzodama je neobičan tempo radnje. Naracija na momente se odugovlači i a potom iznenadno brza. U kombinaciji sa zbrljanom montažom može biti malo odbojno i nedovoljno privlačno za gledanje, ali odlična gluma i tematika su okidači koji će presuditi da li ćete biti zainteresovani za još ili ne.

Serija “Jutro će promeniti sve” će zvanično biti prikazana 8. oktobra na RTS-u. Nova serija odskače od svih serija koje uporno reprizira Nacionalni servis, pa će ova biti dašak svežeg vaduha jer je slika i prilika naše zemlje.

Napomena: Prva epizoda je dostupna na servisu YouTube

Najčitanije

Pročitaj još

Odličan scenario, svima dobro poznati likovi iz svakodnevnice i večito pitanje - Je l' ovo naša stvarnost?Domaća serija "Jutro će promeniti sve" je slika i prilika Srbije