Najbolje Netflix serije

Striming gospodari, torent klade valje. Više nije pitanje “da li” nego kada će piraterija zvanično napustiti internet. Sa velikim promenama u filmskoj industriji “zahvaljujući” pandemiji korona virusa gotovo sve kompanije skratile su vremenski period između bioskopske i striming / PVOD (premijum video na zahtev) premijere. Filmski gigant WarnerBros najavio je da od 2022. godine nakon debitovanja blokbastera u bioskopu, 45 dana kasnije biće dostupan na HBO Max-u, zbog žalbi Kristofera Nolana da će se sa simultanim prikazivanjem u bioskopu i domovima uništiti filmsko iskustvo. Kako vreme bude prolazilo striming servisi koji su, popularno rečeno, “user frendly” (prijateljski nastrojeni prema korisnicima) nudiće mesečne pakete, kao i do sada, sa brojnim sadržajem, a sa filmskim premijerama sigurno će naći način kako da zaustave pirateriju ili da propisno kažnjavaju one koji nelegalno distribuiraju i krše autorska prava.

Pionir u “user frendly” ideologiji rada je striming gigant Netflix. Nažalost kvalitet koji je imao pre dve godine počeo je rapidno da opada sa hiperprodukcijom i neprestanim dodvoravanjem tinejdžerskoj publici. Međutim, u moru novih serija, čuče Netflix dijamanti i klasici.

Ukoliko ste novi na Netflix-u ili želite da obnovite gradivo, ovo su samo neke od najboljih serija koje Netflix poseduje u svom katalogu.

NAPOMENA: NA LISTI NEĆE BITI SERIJE KOJE SU DOSTUPNE NA NETFLIX-U A NISU NJIHOVA PRODUKCIJA, ODNOSNO OTKUPLJENE SERIJE OD DRUGIH DISTRIBUTERA I KOMPANIJA.

House of Cards

Frenk i Kler Andervud u političkoj drami “House of Cards” ne biraju sredstva u borbi za moć u Vašungtonu, pa čak ni kad se bore jedno protiv drugog.

Jedna od prvih originalnih Netflix-ovih serija imala je fantastične reakcije kritike i publike. U kasnijim sezonama na serijal je pala senka zbog skandala oko Kevina Spejsija. “House of Cards” ima šest sezona.

Narcos

“Narcos” i slični kartelsko-akcioni žanrovski pandani komercijalni uzlet dobili su početkom novog milenijuma. Netflix-ova serija naišla je na podjednako pozitivne reakcije, kako od strane kritike i publike, i još uvek važi za jednu od najboljih na striming gigantu. “Narcos” ima tri sezone i spinof serijal.

Orange is the New Black

Striming prvenac bio je i ostao zaštitni znak Netflixa. Posle sedam sezona, uspona i padova, naročito u kasnijim fazama serije, “Orange is the New Black” zasnovan na memoarima Pajper Kerman, otvorio je vrata dugim scenaristima i rediteljima da okušaju sreću i kreativno ludilo na striming servisima.

The Crown

Najskuplji projekat Netflix-a tokom godina okupio je vernu publiku koja je pratila večitu dramu koja se odigrava u britanskoj kraljevskoj porodici kroz decenije. Sledeće godine se očekuje peta sezona koja je fokusirana na devedesete godine i poslednje dane princeze Dajane.

Stranger Things

Spoj ideja Stivena Kinga, retro nostalgije Stivena Spilberga i neonskih osamdesetih je jedna od najbolje ocenjenih i najgledanijih Netflix-ovih serija. Kreatori su najavili četvrtu sezonu, samo još uvek nije potvrđeno kada se vesela družina vraća.

Ozark

Ozark nakon debitovanja nije imao najsrećnije debitovanje. Realtivno niža gledanost i osrednje ocene kritike. Međutim, kako je serijal napredovao publika, a i kritika su sve više bili zainteresovani za crno-komičnu sudbinu Mortija i Vendi, i njihove dece.

Sex Education

Britanska starična komedija na vrlo pitak i razmiljiv način uspela je da približi širokoj publici problematične seksualne tabu teme i misli o kojima inače ne volimo da razgovaramo. “Sex Education” ima dve sezone”.

Mindhunter

Holden Forda i Bil Tenč, ozloglašena detektivska ekipa iz podruma u Kvantiku, Ohajo, u saradnji profesorkom psihologije Vendi Kar i novajlijom izdajnikom Gregom Smitom, ne odustaje od ideje da naprave psihološki karton ubica koji su obeležili savremenu istoriju. Posle dve sezone serije Dejvida Finčera publika neće dobiti nastavak, ali barem smo blagoslovljeni sa dva fantastična poglavlja “Mindhunter”.

Ethos

Truski scenarista i reditelj Berkun Oja serijom “Ethos” nije došao da održi čas sociologije i psihologije, ali nije loše s vremena na vreme podsetiti ljude da anksioznost, neznanje, sumnje, strahovi i nesreća ne poznaju ni rod, ni klasu, ni religiju. Egzistiraju u raznim formama i na svim meridijanima. Nekad su samo u prolazu, a nekad zauzmu busiju bez namere da se zapute ka izlaznim vratima, ostavljajući za sobom tugu bez roka trajanja.

Fantastični “Ethos” i subdina Merjem i njene okoline je najbolja serija iz 2020. godine.

Love, Death and Robots

Antologijski animirani koncept za odrasle sa 18 kratkih epizoda je demonstracija savremene tehnologije, načina pripovedanja, atmosferskog oblikovanja i nepresušne zabave.

“Love, death & Robots” pokriva više žanrova i više različitih metoda animacije, ali i načina naracije. Od distopije, komedije, horora, misterije, akcije, pa sve do društveno odgovornih tema i kritike.

Maniac

Keri Fukunaga, Ema Stoun i Džona Hil. Prvi veliki trojac na striming servisu o najvećoj ljudskoj želji – da bol, bilo koje vrste, nestane. Eksperementalni lek za paranoidnog šizofreničara i granični poremećaj ličnosti otvara vrata mentalnog multiuniverzuma u kojima glavni akteri proživljavaju fantazije koje oslikavaju njihovu ličnost.

Neobičan spoj analize psihološkog profila i satirične komedije o vođi eskperimenta negira da rešenje isključivo leži u terapiji lekovima, već i spoljnim stresorima i okidačima koji mogu da olakšaju već nepodnošljiv život.

The OA

Kreatorka i glumica Brit Marling nažalost nikada neće otkriti kako se njena ideja završava jer joj je serija ukinuta posle dve potpuno sulude sezone. Najveće kreativno ludilo u modernoj striming istoriji ima toliko neobičan narativ da ga je nemoguće prepričati.

Recimo da priča počinje sa devojkom koja se dugo vodila kao nestala. Bila je slepa pre nestanka, ali kad je pronađena progledala je. Paralelne dimenzije, anđeli, demoni, vera u sudbinsku povezanost su samo mali deo najveće serijske slagalice. Uostalom, scena sa oktopusom koji predviđa budućnosti i zabavlja ljude u noćnom klubu je vrhunac psihodelije “The OA”. Iako se serija ima samo dve sezone, finale druge je pristojna uteha jer ne ostavlja baš toliko otvoren kraj, ali tako je kako je.

Unbelievable

Netflix-ova mini serija “Unbelievable zasnovana na istinitim događajima i članku ProPublica koji je nagrađen Pulicerovom nagradom sa neočekivanim dostojanstvom i milošću pristupa osetljivom nesrećnom spletu okolnosti. Je l veruješ u priču osamnaestogodišnje Meri Adler? Verovali ili ne ovo se zaista dogodilo i biće teško kao što je bilo teško Meri Adler kojoj niko nije verovao da ju jedne večeri neponati napadač silovao.

The Haunting of Hill House

Moderan obrt na kultni roman Širli Džekson prati sedmočlanu porodicu Krejn u dva paralelna narativa – prošlosti i sadašnjosti. Posle misteriozne smrti majke porodični članovi su se rasuli na sve strane sveta zbog neobičnih događaja koji su se odvili dok su bili deca. Deca, danas odrasli, nisu sigurni da li su senke u kući iz detinjstva utvare, plod mašte ili trauma koju nose sa sobom zbog psihotičnog ponašanja majke.

Unorthodox

Maestralnost “Unorthodox” ne počiva samo u životnoj drami, već i u pametnom smislu za humor koji nabacuje smeh na lice, ali ne čini da se smejete glasno, već konstantno u sebi.

Neverovatna posvećenost detaljima u prezentaciji jevrejske zajednice, većina likova govori na jidiškom jeziku, u zagrljaju sa dramom, humorom i pričom o slobodi, odličan scenario, estetika, gluma i dijalozi čine atmosferu vrlo prijatnom i vrlo dobrodošlom bez obzira da li će vas ideja priče zainteresovati ili ne. Upravo je to ono što “Unorthodox” čini mnogo boljim od svega što postoji na televiziji. Tema koja deluje vrlo usko i orijentisano na specifičnu grupu ljudi napravljena je tako da će zainteresovati sve.

Dark

Oproštajna sezona “Dark” je najizazovnije, najinteligentnije i najbolje parče televizije koje se u skorijoj televiziskoj istoriji. U pitanju je osam sati materijala koji ne potcenjuje publiku i ne tretira je kao potpunog duduka koji samo želi da gleda u ekran kao tele u šarena vrata bez ijedne upotrebljene moždane vijuge. Zato će “Dark” velikodušno nagraditi one koji cene kreativnost, kvalitet i pre svega dobru priču jer na kraju balade projekat Barana Bo Odara je odlična priča koja sam “malo” deluje konfuzno.

Russian Doll

Uloga života za Natašu Lion u Netflix-ovoj seriji “Russian Doll” je maestralna alegorija o depresiji i represiji. Nađin život je jedan ciklični krug. Počinje u kupatilu na žurki povodom njenog rođendana, a završava se njenom smrću, nakon čega se krug ponavlja. Svaku put su događaji drugačiji, a život glavne protagonistkinje komplikovaniji i sve više jasniji gledaocu.

Alias Grace

Mini-serija zasnovana na istoimenom romanu Margaret Atvud prati priču ozloglašene žene ubice u Kanadi. Posle mnogo godina provedenih u zatvoru vlasti pronalaze psihologa koji mora da oceni psihološko stanje Grejs pre nego što je puste na slobodu. Njena verzija priče je nešto drugačija od one koju su predstavili novinari i čaršijska ogovaranja.

The Queen’s Gambit

Serija “The Queens Gambit” reditelja i scenariste Skota Frenka, zasnovana na romanu Valtera Tevisa, diše toliko duboko i pulsira tako jako da je na momente teško poverovati da smo svedoci fikcije, a ne istinite priče. Živopisni upad u život Elizabet Harmon, kao i sam život, prepun je neočekivanih događaja koji slikaju stvarnost devojke koja hoda negde na granici genijalnosti i ludila. “The Queens Gambit” kao maestro u šahu je maestro drame kakve se više ne viđaju i kakve nam već dugo nedostaju.

Najčitanije

Pročitaj još