Najbolji filmovi 2020. godine po oceni kritičara – za sada

Postalo je suvišno trošiti reči kojom su silinom 2020. godina i pandemija opaučili po glavi svetsku privredu i ekonomiju. Filmska industrija, kao i svaka druga, prvi veliki udarac osetila je još u martu mesecu. Naivno se nadala da će leto oterati sive oblake i da će se situacija vratiti na staro. I dok se bioskopske premijere filmova odlažu u nedogled i sve je izvesnije da publika i filmovi neće kročiti u sale ove godine, u najboljem slučaju početkom 2021. nezavisna i indi industrija je najviše profitirala u ovom nevremenu. Tek poneka velika filmska kuća je bila spremna na rizik da svoje čedo servira publici u formi VOD (Video on Demand – Video na zahtev) i još uvek ostaje pitanje da li će se entuzijastično najavljivati premijere za avgust i septemebar ili će se naprosto odustati od te ideje i sve odložiti kad bude bilo izvesno i sigurno da se život vratio na fabričko podešavanje.

Nova normalnost koja nas je zadesila iznedrila je nekoliko filmova ove godine koji bi verovatno ostali u nekom mračnom kutku kinematografije, a u ovom nesrećnom spletu okolnosti dokopali su se svetla pozornice (Palm Springs, Bad Education, Vivarium, El Hoyo, The Lodge).

Kritičari magazina “Vulture”, “IndiWire”, “The Playlist”, “Rolling Stone”, “Decider”, Variety”, “Hollywood Reporter”, “Wrap”, “Slant magazine” izlistali su svoje favorite za prvu polovinu 2020. godine. Kakva će biti druga polovina? Ostaje samo da gledamo.

The Lodge

Drugi film Veronike Franc i Severina Fiala, poznati po debitantskom austrijskom psihološkom hororu “Goodnight Mommy”, prati smrtno ledenu atmosferu u vikendici koja vlada između brata i sestre, i nove devojke njihovog oca. Duh praznika je napustio drvenu kuću, ali je u nju ušao duh prošlosti buduće maćehe i demoni koji prate decu otkako su izgubili majku.

The Gentlemen

Poslednji film iz kuhinje Gaja Ričija je klasičan ričijevski film koji đuska u okvirima onoga što je reditelj nudio u svojim najboljim filmskim godinama.

Greyhound

Ratni filma sa filmskim veteranom Tomom Henksom od debitovanja na Apple+ striming servisu prikupio je dovoljan broj pozitivnih karakteristika. Tom Henks kao Džordž Kraus navigira posadu i brod na samom početku Drugog svetskog rata.

The Old Guard

Iako lično nisam video ništa u filmu “The Old Guard” kritika je drugačijeg stava. Netflix-ov film sa Šarliz Teron prati grupu drevnih ratnika koji su kroz vekove angažovani od strane posrednika u rešavanju svetskih problema.

The Platfrom (El Hoyo)

Distopijski triler koji je svojevrsni žanrovski pandan južnokorejskom “Parasite” zbog klasne kritike, prati kratke i tužne živote ljudi koji su zarobljeni u kuli sa platformama među kojima prolazi lift sa hranom. Oni na najvišim spratovima imaju šta da pojedu, ali što se lift niže spušta situacija postaje sve gladnija.


Blago Dedi, pročitaj i ⇓

Film “The Platform (El Hoyo)”: Kad bi “Parasite” bio horor


1BR

Egzistencijalni horor života junakinje Sare započinje nakon što ostavi bolnu prošlost za sobom i pronađe idealan holivudski apartman. Umesto novog početka očekuju je nemirni snovi, iritantni zvukovi tokom noći i preteće poruke koje joj neko ostavlja ispod vrata.

THE TRUTH (LA VÉRITÉ)

Itan Hok, Ketrin Denev i Žulijet Binoš u jednoj od hvaljenijih drama ove godine prati život glumice čija je karijera odavno na izdahu, ali i uzurpatora u njen život.

Emma.

Voljena komedija Džejn Ostin u nešto modernijoj i satiričnijoj varijanti je najbolje ocenjena istorijska drama-komedija.

Banana Split

Tindejdž-komedija koja je često upoređivana sa prošlogodšnjim hitom Booksmart prati pomalo neobična odnos između devojaka koje su imale istog momka. Umesto da se mrze imaju nešto drugo u planu.

SWALLOW

Jedan od kontroverznijih naslova ove godine o ne tako učestalom mentalnom poremećaju i životu povučene domaćice koja se po svim merilima “dobro udala” je podjednako traumatično iskustvo za publiku, kao što je i za glavnu junakinju.

THE WILLOUGHBYS

Animirani Netflix-ov prošlomesečni hit o klincima porodice Vilobi koji očajnički žele da postanu siročad zbog najgorih roditelja na svetu putuje po vrlo mračnim i šarenim mestima koji nisu specifični za komercijalnije bioskopske filmove.

The Outpost

Ratni film Roda Lurija o sad već izlizanoj tematici o američkim vojnicima i Avganistanu prema rečima kritike je maestralni jezivi realizam sa fantastičnim tehničkim mogućnostima u domenu žanra koji uspešno opstaje decenijama u filmskoj industriji.

WEATHERING WITH YOU

Ostvarenje Makotoa Šinkaija prati neskvakidašnju priču glavnog junaka Hudaka koji odlazi sa izolovanog ostva u Tokijo. Umesto novog lepog početka čekaju ga finansijski i privatni problemi koji pritiskaju već težak život. Oblačni i kišoviti dani ga ostavljaju izolovanog u domu sve dok ne pronađe interesovanje za okultni magazin.

A GOOD WOMAN IS HARD TO FIND

Višestruko nagrađivani i pozitivnom kritikom ovenčani film prati udovicu Saru i njenog nemog sina Bena koji više reč nije progovrio posle brutalnog ubistva oca. Policija koja nije prstom mrdnula da reši slučaj ubistva dobija novi obrt, nažalost još gori.

The Vast of Night

Debitantski film Endrua Patersona uspeo je sa limitiranim budžetom da dobije odlične ocene posle premijere na striming servisu Amazon Prime. Film “The Vast of Night” kao jedna od epizoda Zone sumraka smeštena je u pedesete godine prošlog veka kad telefonska operaterka i radio voditelj uhvate neobičan šum koji se širi Novim Meksikom.

BABYTEETH

Film Šenon Marfi je emotivni rolerkoster od početka do kraja. Crnohumorna drama o životu tinejdžerke Mile koja boluje od kancera mahnito skreće levo i desno kad se zainteresuje za lokalnog propaliteta dok otac psihoterapeut i majka zanesena umetnica više nisu sigurni šta je ispravno da urade.

Palm Springs

Jedan od najboljih filmova ovog leta u vremenskoj petlji zarobio je Najlsa i Saru. Preživljavaju jedan te isti dan iznova i iznova dok su ulozi gosta na venčanju i sestre na venčanju.


Blago Dedi, pročitaj i ⇓

Film “Palm Springs”: Nije izmislio točak, ali ga je valjano zavrteo


FIRST COW

Kao i većina filmova kompanije A24 “First Cow” se obraća specifičnoj filmskoj grupaciji koja naginje alternativnijim i umetnički nastrojenom tipu filma. Kako je šaljivo film opisan – ovo je priča o kravi i prijateljstvu.

A WHITE, WHITE DAY (HVÍTUR, HVÍTUR DAGUR)

Islandski art-hause film sa elementima trilera i misterije putuje tragom opsesije bivšeg šefa policije u izolovanom gradiću u potrazi za čovekom koji je imao aferu sa njegovom suprugom. Priča o tugovanju i osveti dobija veoma mračan obrt.

WHY DON’T YOU JUST DIE! (PAPA, SDOKHNI)

Ruski predstavnik art-house bizar žanra sa elementima folklora i tradicionalizma počinje suludom idejom momka koji želi da se useli kod devojke. Da bi dobio tu čast mora da smakne njenog oca.

CORPUS CHRISTI (BOZE CIALO)

Priča Danijela koji želi da postane sveštenik posle religijskog prosvetljenja ne ide baš očekivanim hrišćanskim tokom. Njegova mračna kriminogena prošlost nema nameru da ga tek tako lako prepusti božijim rukama.

The Half of It

Još jedna tinejdž Netflix drama koja je odnela veliki broj pohvala. Bazičan narativ o štreberki koju angažuje srednjoškolski duduk da mu pomogne kako bi osvojio devojku ima više od jednog keca u rukavu do finala.

EXTRA ORDINARY

Britanska satirična komedija o ljudima sa natprirodnim moćima, vrlo očekivano, uzima komični britanski volan i vozi publiku sve do kraja.

SAINT FRANCES

Komedija i drama koja je dobila najveći broj nagrada početkom godine na filmskim festivalima i koji je kritika nazvala idealnim štivom za beg iz trenutne pandemije.

DRIVEWAYS

Driveways sa trenutno najvišim ocenama kritike proglašen je najboljim filmom u prvoj polovini godine koji cepa srce.

Najčitanije

Pročitaj još