Marvele, žao nam je: Ukida se Oskar za popularan film

Početkom avgusta čelni ljudi koji stoje iza organizacije dodele Oskara objavili su da će na ceremoniji 2019. godine biti uvedena nova kategorija “Oskar za popularan film“. Posle burnih reakcija filmskih stručnjaka i javnosti Akademija je odlučila da, za sada, povuče ideju o nagrađivanju filmova koji su ostvarili komercijalni uspeh.

Oskar za popularan film” je bila idealna kategorija za Marvelove filmove koji na godišnjem nivou zarade od pola milijardi do milijardu dolara i koji nikad ne dobiju nominaciju u kategoriji za “Najbolji film”. Prošle godine provlačila se priča da će DC-jev “Wonder Woman” biti među prvim blokbasterima o super-heroju koji možda dobije nominaciju, pa čak i glavnu nagradu, ali to se nikad nije desilo.

Otkako je “Black Panther” debitovao u bioskopima širom sveta mediji i stručni magazini su aktivno promovisali film kao vredan nominacije ili glavne nagrade, i sa idejom o Oskaru za “Popularan film” Marvelov dijamant nikad nije bio bliži nagradi. Kao i u slučaju “Wonder Woman” izgleda da čuvena kompanija može samo da sanja o ovoj nagradi, eventualno u kategoriji za kostime i specijalne efekte postoji nada.

CEO Akademije za film i umetnost Daun Hadson izjavio je da su članovi odbora odlučili da povuku ideju o novoj kategoriji i da je za sada najbolje da nastave da diskutuju o toj temi u budućnosti pre nego što odluče da je realizuju.

Najveća kritika u vezi sa “Popularnim filmom” bila je u vezi pada gledanosti dodele Oskara i da je ovo bio očajnički potez Akademije da privuče mnogobrojnu publiku koja prati blokbastere da navijaju za svoje favorite.

Pošto se Oskar otresao još jednog potencijalnog problema koji bi izazvao kontroverze u vezi nominacija za film koji je najviše zaradio sad je ostalo još da se postara da ove godine ne zabrlja u izboru filmova u kategoriji za “Najbolji film” i odabiru pobednika – u tebe gledamo “Shape of Water”.

Ceremonija Oskar je zakazana 24. februar 2019. godine.

Pročitaj i: 

Filmovi koji su mogli da osvoje Oskara za najpopularniji film

Najčitanije

Pročitaj još