Filmovi koji bi mogli da osvoje Oskara za najpopularniji film godine

Kategorija “Najpopularniji film” debitovaće sledeće godine na dodeli Oskara. I dok se filmske kompanije spremaju za filmsku oskarovsku sezonu koja počinje od novembra, u nadi da će odneti glavnu nagradu za “Najbolji film”, još uvek nije potpuno jasno po kojem će kriterijumu biti birani filmovi za komercijalni Oskar.

Akademija mudro ćuti kad je u pitanju nova kategorija, ali sigurno je da će u nju biti uvršteni filmovi koji su imali komercijalni uspeh i dobre ocene kritičara. Što znači da pojedini blokbasteri koji su mnogo zaradili, a prošli su kao bosi po trnju kod stručnjaka nemaju nikakve šanse.

Ostalo je još nekoliko filmova do kraja godine koji potencijalno mogu da uđu u trku (na primer Venom) za nagradu “Najpopularniji film”.

Na osnovu finansijskog uspeha i kritike ovi filmovi potencijalno mogu da se domognu zlatne statue.

Hereditary

Najuspešniji film kompanije A24 o porodičnoj kletvi zbog odlične glumačke postave i prefinjenog oka reditelja može da se domogne nominacije, pobede teško.

Ujedno ovo je horor film o kojem se najviše pričalo ove godine.

Mamma Mia! 2

Akademija obožava mjuzikle. Hit na bioskopskim blagajnama koji je dobio iznenađujuće pozitivne kritike najverovatnije će da se smesti u novu kategoriju.

Solo: A Star Wars Story

Još jedan zicer koji ima ogromnu fan bazu, koja i nije baš bila presrećna filmom. Međutim, dobra zarada i relativno pristojne ocene mogu mu obezbediti nominaciju. Pobeda? Mrka kapa.

Paddington 2

Definitvno najveći kandidat za nominaciju, pa čak i pobedu. Možda deluje šokantno da jedan meda može da odnese nagradu za “najpopularniji film”, ali treba imati u vidu da je film zaradio oko 300 miliona širom sveta i da ima ocenu 100 na Rotten Tomatoes – jer je od 204 kritičara dobio samo pohvale, nijednu kritiku.

Dobro došli u kategoriju “Popularan film” koja vam se neće svideti.

Deadpool 2

Jedno je sigurno – kategorija nema šanse da prođe bez jednog Marvelovog filma. Deadpool 2 sa 750 miliona dolara zarade, ogromnom fan bazom i više nego pristojnim recenzijama je dobar kandidat.

A Quiet Place

Sa uspehom horor mutanta “Get Out” na prošlogodišnjem Oskaru, a dobro je poznato da je ovaj žanr omražen kod Akademije, “A Quiet Place” zbog odličnih kritika i dobre zarade će sigurno biti nominovan.

Incredibles 2

Film je zaradio 1,2 milijarde dolara, namenjen je svim uzrastima i Akademija voli Pixar.

Mission: Impossible – Fallout

Akcioni filmovi nikad nisu bili na radaru Akademije, ali evo šanse i za njih. Najbolje ocenjeni Mission: Impossible u serijalu, velika zainteresovanost publike, pa i nominacija.

Avengers: Infinity War

Film sa najvećom zaradom ove godine. Proklete dve milijarde dolara je zaradio Avengers: Infinity War. Nominaciju dobija 100%, ali jedan film najverovatnije će da mu otme nagradu.

Black Panther

Black Panther je zaradio 1,4 milijarde dolara, međutim, ono što je na njegovoj strani je tematika filma koju Akademija voli. Elementi afroameričke kulture, pitanje rasizma, obrnuti fiktivni tok istorije u kojem je Afrika najnaprednije mesto na planeti i na sve to tekuća politička kilma u Americi daje jasne signale da će Black Panther najpre da uzme nagradu.

Između ostalog, prošle godine se nagađalo da bi Wonder Women mogao da bude nominovan za “Najbolji film”, što se nije na kraju dogodilo, a ove godine je prisutna vrlo transparentna kampanja medija da se Marvelov film nagradi važnijom nagradom.

Najčitanije

Pročitaj još