Genijalna teorija o vezi (nije emotivna) Džejmi Lanistera i kralja noći

Kad sam prvi put pročitao o teoriji koja pravi konekciju između Džejmija Lanistera i kralja noći, moja koleginica sa posla koja je htela da crkne od znatiželje, jer je videla koliko sam uzbuđen, nakon što je čula kratko izlaganje o čemu se radi, prokomentarisala je: “Bože, zato volim tu seriju“. Tačno tako, volimo je jer možemo da nagađamo, teoretišemo i kujemo zavere šta se događa, iako možda uopšte nismo u pravu. Ali, ako je ovo istina, onda sam spreman da oprostim i klimatav početak sezone.

Kao što znamo kralj noći prosjak zore (od sada ga tako zovem – sve se rimuje) kuca na vrata domova na severu. Znamo da je kralj objavio rat sa ljudima, ali zapravo ne znamo tačno šta on to želi. Osim što planira da pokosi sve što diše i što je sastavljeno od krvi i mesa. Genijalna teorija kaže da ledeni čika je zapravo krenuo sa svojom vojskom po Džejmija Lanistera.

Naime, ako se prisetimo Džejmijevog dolaska sa porodicom u Zimovrel u prvoj sezoni, nekoliko scena pre posete Nedu Starku videli smo ledene utvare koje laganim pokretom ruke obične smrtnike šalju na onaj svet. Nakon toga ih jedno vreme nismo viđali da bismo malo kasnije više saznali o njihovoj genezi i kako su nastali.


Blago Dedi, pročitaj i ⇓

“Game of Thrones” druga epizoda: Noć je mračna i puna humora

Poreklo jezivog simbola koji se pojavljuje u prvoj epizodi osme sezone “Game of Thrones”


Teorija da kralj noći dolazi po Džejmija je zasnovana na dve stvari – jedna se tiče izjave glumca koji tumači vođu ledenih mrtvaka, a druga se tiče proročanstva Vesterosa.

Vladimir Furdik (Kralj noći) za Entertainment Weekly je izjavio: “Gledaoci će saznati ko je meta mog lika i zašto se baš na tu osobu nameračio. U epizodi Hardhom kralj noći je pogledao Džona Snoua i podigao ruke, postoji sličan i još upečatljiviji momenat između njih dvojice u finalu“.

Dakle, Vladimir sugeriše da je Džon meta, ali sumnja se da će serija ovako predvidivo teći, jer drugi znak pored puta kaže sledeće.

Kralj noći je već ima priliku da kokne Džona Snoua i Deneris u obračunu severno od Zida.

Međutim, gospodin ledeni je odlučio da ipak krene južnije, pa nekog drugog, zbog proročanstva koje zna ko će mu doći glave.

Teorija navodi da je Džejmi Lanister  – Azor Ahai, princ kome je suđeno da porazi bele hodače i njihovog vođu, i da prekine noć kojoj nema kraja.

U epizodi u kojoj Džoin Rid pita – Kako će se završiti duga noć, u tom trenutku ruka mu se pretvori u plamen, što je referenca na Džejmijevu zlatnu ruku, jer je ostao bez svoje dok je branio čast Brijene.

Foto: HBO

Takođe, treba imati u vidu i drugu epizodu osme sezone u kojoj Bren kaže Džejmiju: “Da nisi uradio, šta si uradio, sad ne bi postao čovek koji jesi“.

Foto: HBO

S obzirom na Brenove vizije i povremene komunikacije sa kraljem noći veroma je mirno prihvatio čoveka koji ga je osudio na život u kolicima. Možda zato što zna da bez Džejmija neće poraziti užas koji im pristiže.

Ostaje da vidimo da li je ovo tačno, ali moram da priznam da mi se ova teorija mnogo sviđa.

Prati Dedu na ↓

7 KOMENTARA

  1. Zar kralj noći nije kralj koga je ubio kraljoubica? Jaše zmaja, zna se koja familija može da jaše zmaja.

  2. KN je najvjerovatnije Stark zato što ima sposobnosti varge (zato on može da vidi Brena u njegovim vizijama) koju isključivo nose geni Stark loze jer su potomci od Prvih Ljudi (Lanisteri su potomci Andala kao i svi osim sjevernjaka i tu moć niko od njih ne posjeduje). Postoji teorija da je to bio “Brandon The Builder” koji je sagradio Zimovrel, Zid (uz pomoć magije Djece Šume). A još luđa teorija (ako ste u tom fazonu) je da je ustvari Bren taj koji je kao varga pokušao da se vrati u prošlost (Hodor je dokaz da Bren to može) da prekine proces najstajanja NK-a i da su ga Djeca Šume, neznajući da je Bren zarobljen u tom tijelu, žrtvovala da bi napravila NK-a.

  3. Što se tiče Džejmija Lanistera, podžavam tu teoriju da je on Azor Ahai.
    Razlog tome, pored isječaka iz serije, je tumačenje proročanstva. U njemu stoji da je Azor Ahai u prvoj Dugoj Noći (ona je nastala prije 6000 godina), želeći lično da ubije NK-a, počeo da kuje mač koji je nazvao “Lightbringer”. Trebalo mu je 30 dana i 30 noći da ga usavrši, međutim, kada je potopio mač u vodu da ga ohladi, mač se rasprsnuo u komade. Pošto nije bio tip koji lako odustaje, ponovo je počeo proces i on je ovaj put trajao 50 dana i 50 noći. Onda je našao lava i probio ga tim mačem misleći da će mač očvrsnuti ako se natopi lavljom krvlju. Kad to nije uspjelo, kovao je novi mač 100 dana i 100 noći i onda je pozvao svoju voljenu ženu koja se zvala Nissa Nissa i probio mač kroz nju, čime se njena duša stopila sa mačem i tako je nastao “Lightbringer”. U religiji Gospodara Svjetlosti, samo velika žrtva može donijeti veliku moć.
    U seriji imamo scenu Džejmija u vodi, nakon što su mu odsjekli ruku, time on ispunjava prvi dio proročanstva. Drugi je kada je pustio svog brata Tiriona iz zatvora nakon čega je Tirion ubio Tajvina, svog oca (glavu kuće Lanistera iliti lava). Pretpostavlja se da on nije morao lično da ga ubije ali je on svakako odgovoran za njegovu smrt. I treći dio Džejmi tek treba da ispuni ubijanjem Sersi, jedinu ženu koju je ikad volio. Ubijanjem Sersi Džejmi ispunjava još jedno proročanstvo i to će se sigurno desiti jer ako je išta sigurno u Igri Prestola to su proročanstva. 🙂

    I da.. SPOILER ALERT!

Comments are closed.

Pročitaj još

Najčitanije