Poreklo jezivog simbola koji se pojavio u prvoj epizodi osme sezone “Game of Thrones”

Tehnički ništa i svašta se desilo u prvoj epizodi osme sezone Game of Thrones (Igra prestola). Premijera očekivano, kao i većina startnih epizoda, samo je postavila atmosferu i likove. Istina je da smo želeli da budu upečatljiviji dijalozi prilikom susreta Džona i Arje, Arje (kučke) i Pseta (Hound) ili kako ga već prevode ovih dana, a najviše smo očekivali Džonovu reakciju na saznanje da mu je Deneris tetka. Iako je scena bila jedna mlaka pegla njihov odnos će biti jako zanimljiv u nastavku, naročito zbog incesta koji je protkan kroz čitavo stablo porodice Targerijen i bolesnom potrebom pojedinih porodica da sledeći vladar bude čistokrvni pripadnik loze. Kao što rekoh vrlo interesantno jer kad se na sve to nafiluje želja za vlašću i dominacijom, moralni kompasi biće na testu. 

Ali, nešto drugo je zapelo za oko u prvoj epizodi Game of Thrones. Tragična smrt lorda Neda Ambera koji je prikovan za zid dok su oko njega kružno postavljeni udovi u vidu simbola. Šta li kralj noći, prosjak zore ima da poruči?

Pa, Beli hodači marširaju južno, to je sigurno. Nakon što su probili zid na severu u finalu sedme sezone stigli su do prvih domova u Vesterosu i spremni su za Zimovrel. Ovo je njihov znak da vreme za smrtnike ističe. 


Blago Dedi, pročitaj i ⇓

Moramo ozbiljno da pričamo o prvoj epizodi osme sezone “Game of Thrones”


Sličan simbol smo videli pre osam godina, kada je kralj noći za sobom ostavio delove žrtava u sličnom položaju. Naime, u pitanju je scena koja je bila u prvim minutima prve sezone. Jedan od stražara pronalazi u šumi zeleđena beživotna tela i udove u kružnoj formaciji. 

Foto: HBO

Slična, ali ne ista, scena se događa u trećoj epizodi, treće sezone kad Džon i svernjaci pronađu ostatke beživotnih konja. 

Foto: HBO

Interesantno je da je kružni simbol prisutan u sezoni koja se pozabavila decom šume. Ako se sećate epizode sa Brenom i velikim otkrićem čuvenog vatrenog drveta onda vam je ovaj prizor dobro poznat. 

Deca šume su na ovom mestu napravila kralja noći. Scena u kojoj šumska vila ubada čoveka u srce zmajevim staklom rezultira da mu oči postaju plave, koža bela i dok si rekao keks – Beli hodač je pred njom. 

Foto: HBO

Kako smo saznali u sedmoj sezoni deca šume su često koristila kružne simbole, a u amanet narednim generacijama ostavili su ih izrezbarene u kamenu. Džon i Deneris ih otkrivaju u Dragonstounu. 

Kako je otkrio Dejvid Benoif, jedan od kreatora serije, Beli hodači su preuzeli simboliku od svojih tvoraca. 

Foto: HBO

Jednu stvar možemo da primetimo na osnovu slika u kamenu – Beli hodači nisu sami smislili svoje simbole, preuzeli su ih od svojih tvoraca. Znakovi imaju mistično značenje za decu šume, ali nismo sigurni šta oni tačno predstavljaju, ali kružni znakovi su važni u različitim kulturama“. 

Deca šuma su tehnički starosedeoci Vestorosa koji su napravili Bele hodače kako bi se odbranili od prvih ljudi koji su došli na njihovo tlo. Ali, kako to obično biva, odbrana je postala napad jer su se Beli hodači oteli kontroli, pa su šumska stvorenja morala da se ujedine sa običnim smrtnicima da bi pobedili ledena stvorenja. 


Blago Dedi, pročitaj i ⇓

Ko je otac Džona Snoua – porodična stabla Stark i Targerijen


U našoj stvarnosti kružni simboli su znak napretka ili ponovnog rađanja. Što bi onda možda moglo da znači da je znak koji koriste Beli hodači i njihov kralj simbol želje za ponavljanjem istorije, osvete, dominacije itd. 

Čak postoji i teorija da simbol troglavog zmaja porodice Targerijen jako podseća na onaj koji je prisutan kod dece šume i Belih hodača.

Previše pitanja, ali uskoro ćemo saznati odgovore. 

Najčitanije

Pročitaj još