Osma sezona “Game of Thrones” druga epizoda: Noć je mračna i puna humora

Posle 8 godina Game of Thrones se promenio, što je bilo i očekivano. Promena ne znači da je serija bolja ili lošija, samo je drugačija. Možda je nekad važila deviza: “Noć je mračna i puna užasa“, ali ovog puta noć nikad nije bila mračnija i ispunjenija humorom.

Da li se epizode druge epizode isplatilo? Iskreno – ne. Zašto? Zato što se kao i u prvoj ništa narativno nije dogodilo. Još uvek smo na terenu koji nas upoznaje sa nešto drugačijom dinamikom odnosa likova. Disali su jedni drugima za vratom sedam sezona, pravili urote jedni protiv drugih, ali bela i hladna beda koja stiže sa dubokog severa ih je podestila da njihova igrarija moći moraće da sačeka neka srećnija vremena. Više nije bitno ko je iz koje porodice i ko je koga pokušao da likvidira jer to vreme je isteklo, u protivnom svima će otkucati poslednji sekund kad kralj noći i njegova pratnja stignu na tlo Zimovrela.

Dolazak Džejmija Lanistera na sever je začuđujuće mirno prošao. Čovek kraljeubica kojeg Deneris čeka da dođe mečki na rupu decenijama joj je na izvolte, čovek koji je gurnuo dete sa vrha kule da bi sakrio emotivno-seksualni odnos sa sestrom stoj pred svojom žrtvom koja je invalid do kraja života, čovek kojeg volimo da mrzimo je na milosti ili nemilosti severa, ali kao što kaže Bren, da nije uradio šta je uradio, ne bi bio danas čovek kakav jeste. Omraženi Lanister je od negativca, postao neka vrsta heroja. Pa, dete invalid na savesti može dosta toga da promeni.

Game of Thrones trenutno igra na dva polja – interpresonalna dinamika likova i ponovni susreti starih prijatelja i neprijatelja. Za oba polja nema dovoljno vremena jer epizode ne traju kao što je bilo najavljivano. Zapravo, očekuje se da tek treća epizoda bude u minutaži filma.

Foto: HBO

Minutaža je ozbiljan problem jer serija samo što se nije završila. Ostalo je jako malo do kraja, a nova karakterizacija likova i odnosa i dalje ne može da se postavi kako treba. Postoje tek naznake odnosa između Sanse Stark i Deneris Targerijen koje su negde na ivici da jedna drugoj oči iskopaju ili da se izljube kao rod rođeni, prekasno je načeto porodično stablo između Deneris i Džona Snoua, a rat samo što nije počeo. Od Sersi za sada ni traga, ni glasa.

Prve dve epizode su mogle da budu bez problema jedna, ali sa mnogo boljim tempom, mada Game of Thrones nikad nije bio poznat kao serija koja ima ubrzani tempo radnje, i mnogo boljim-temeljnijim pristupom prema likovima, ako je već kreatorima važno kako novi odnosi na severu funkcionišu zarad rata koji im predstoji.


Blago Dedi, pročitaj i ⇓

Poreklo jezivog simbola koji se pojavljuje u prvoj epizodi osme sezone “Game of Thrones”


Nešto mi se javlja, a nisam Bren, da će upravo ovaj segment biti zbrzan i otaljan zarad neminovnog haosa koji sledi, što znači da je bio nepotreban. Sve mi se čini da će računi ostati ozbiljno nereščišćeni, a odnosi polovični ili još gore – upakovani u oproštajnu emotivnu notu u finalu. Ali, dok ne vidim, ne garantujem, ali javlja mi se. Vasiona!

Šta je novo? Neverovatna doza humora kojom je natankovana cela epizoda. Nije da ga ranije nije bilo, ali tačno se znalo koji su likovi zaduženi za duhovite opaske. Izgleda da smrt pred očima je u svima probudila jednog malog komičara.

Niko ne voli kraj serije, a svi znamo da stiže. Nadajmo se da će serija da se uozbilji, jer nema još mnogo vremena, i sabere se sa načinom pripovedanja i karakterizacijom koja, boga mi, se ozbiljno ljulja u prvih jedva dva sata trajanja.

Možda će humor spasiti svet, ali ne preterujmo – nismo došli da gledamo duhovitu Sansu Stark.

Najčitanije

Pročitaj još

Druga epizoda "Game of Thrones" kao ni prva nije servirala ništa narativno novo za sto, ali dinamički je znatno drugačija od prethodnih. Možda bi bila mnogo bolja ideja da su prva i druga epizoda spojene. Osma sezona "Game of Thrones" druga epizoda: Noć je mračna i puna humora