Film “The Old Guard”: Miriše na stare fore

Postoji više od jednog razloga zašto umorna filmska i televizijska publika, koja se nagledala svega i svačega, gravitira prema alternativnijim izborima. Ne treba nimalo da čudi zašto polako, ali sigurno art-house i indi filmovi imaju veći značaj u industriji nego komercijalni sadržaj za široke narodne mase. Umesto linearnim izborima koji napadaju agresivnom marketinškom strategijom, filmovi poput “Parasite” i “The Lighthouse” i serije “Fleabag” i “Dark” sa inicijalnim deficitom promocije postigli su daleko veći uspeh od milionskih budžeta koji su neprestano trljali nos publici “vidi me, gledaj me”. Kreativnije ideje koje ispadaju iz šablona i narativ ne tretiraju kao putanju od tačke A do tačke B, ne mogu nužno da postignu multimilionski uspeh, ali dobra reč ih na duže staze prati. Rekreativna gledalačka publika, koja na sedmu umetnost gleda kao na ubicu vremena i razmrdavanje dokolice, nepravedno smatra da treba da je dobije za “dž” (nijedan rad nije besplatan) i da film ili serija ne treba ništa više da učine nego da budu laka zabava. Ako uzmemo nož i zasečemo ovaj pogled – The Old Guard može biti pristojna rekreativna zabava, na drugoj strani umor je umor, pa čak i kad je priča o besmrtnim čuvarima svetske harmonije kao ideja dobra, ali više je gigantska pilot epizoda nego film.

Greg Ruska, DC stripski autor, 2017. godine u saradnji sa Leonardom Fernadezom tvorac je grafičke novele “The Old Guard”. Scenarista i pisac imao je sreću kao i njegove poznatije kolege da 2019. godine proda prava na svoje malo popularno delo Netflix-u i producentkinji, oskarovki Šarliz Teron, i dobili smo film “The Old Guard”. Tačnije, dobili smo film koji vrišti na sav glas da postane franšiza poput Marvelovih junaka.

Nema ni sumnje da će već koliko sutra da se”The Old Guard” dokopa prvog mesta na listi najgledanijih filmova na Netflix-u u Srbiji, i drugim zemljama sveta, ali za tri meseca osim sećanja da je Šarliz Teron bila jedna zajebana drevna ratnica u Južnom Sudanu, neće ostati ništa. Zašto? Zato što “The Old Guard” ima rok trajanja kao mleko u tetrapaku.

Foto: Netflix

Mala, ali snažna grupa vojnika, predvođena Endi Buker (Šarliz Teron) više vekova se bori za pravdu pokušavajući da veštinama nindže i spretnošću pripadnika specijalnih jedinica policije uklone loše čike koji maltretiraju nedužne i slabije. Zadatak koji ih vodi u postrojenje u Južnom Sudanu otkriva da skupina gospođice Buker je besmrtna jer nema tog metka koji će ih poslati na večni počinak. Bili su deo Prvog i Drugog svetskog rata, ali ko zna koliko još važnih istorijskih događaja.

Klasičan akciono-subverzivni-superjunački narativ Buker i njene saradnike navigira sa druge strane zakona, odnosno rad za loše momke za više dobro.

Foto: Netflix

“The Old Guard” nudi nekoliko stvari – visokobudžetnu akciju, realtivno pristojnu glumu… i to bi bilo to.

Priča koja je šuplja koliko je tupa ne koristi se nijednim kreativnim, niti inventivnijim pristupom da bi dva sata filma imala barem na tren momenat iznenađenja ili dinamike. Ako ste gledali ranije akcione alteracije, dobićete isto samo sa besmrtnim ratnicima.

Scenario, vrlo očekivano, voli da namigne publici doskočicama u dijalogu sa namerom da pokaže koliko je ekipa Šarliz Teron vrcava i karakterina i po ko zna koji put zloupotrebljava gej narativ da bi se pokazala holivudska inkluzija.


Blago Dedi, pročitaj i ⇓

Film “The Platform (El Hoyo)”: Kad bi “Parasite” bio horor


Problem koji je veći od samog filma je ideja koja više podseća na gigantsku pilot epizodu ili ideju za pič koji bi bio predstavljen nekoj produkcijskoj kući jer se “The Old Guard” u poslednjim minutima ponaša kao prva epizoda prve sezone serije.

Kao i u mnogim slučajevima pre ove adaptacije grafičke novele – vizuelni identitet, akcione scene i nekoliko doskočica ne čine film. Čine laku zabavu koja može da ide u pozadini dok peglate veš i divite se kako je Šarliz Teron i dalje ta holivudska faca.

Film The Old Guard
Ocena
2.3
  • Režija
  • Scenario
  • Gluma
  • Atmosfera

Presuda

Ideja o drevnim vojnicima reda i harmonije je drevno dosadna kao i svaki visokobudžetni holivudski film koji nas je napadao poslednjih 20 godina. 

volim

  • Šarliz Teron
  • akcione scene

Ne volim

  • drevni scenario
  • drevna ideja
  • drevni narativ
  • drevni zaborav od filma

Najčitanije

Pročitaj još