Šokantno finale “Sharp Objects” i scena posle odjavne špice

Posle odjavne špice i šokantnog saznanja Kamil Priker o njenoj porodici jasno je kao dan da naša namučena i problematična junakinja nikad neće pronaći mir.

Vind Gep je poremećeni mali gradić prepun tračeva, ubica i psihopata koje su ubeđene da rade ispravnu stvar. Kao što smo saznali u pretposlednjoj epizodi majka Kamil Priker, Adora pati najveći deo života od psihopatološkog poremaćaja – Minhauzenovog sindroma. Matrijarhat porodice svoju decu doslovno ubija dobrotom. U želji da bude primećena i da ima ulogu pomoćnika Adora je koristila svoju decu koju su prehlađena kako bi im dodatno otežala bolest specijalnim lekom koji je sastavljen od antifriza ili otrova za pacove i malo po malo ih dovodila do granice života i smrti.

Ćerka Ama je tokom godina razvila rezistenciju od otrova, za razliku od ćerke Merijen koja je preminula od trovanja koje je rezultovalo zdravstvenim komplikacijama.

Nakon što je Kamil saznala čime je njena majka hranila svoju psihopatološku prirodu ponudila se kao zamorče Adori da je truje do smrti kako bi grad konačno saznao da njena majka nije ono što svi misle da jeste. U srećnom spletu okolnosti urednik novina i simpatija Prikerove – detektiv iz Teksasa, na vreme su provalili u Adorin dom i pronašli dokaze koji sumnjiče ženu za ubistva devojčica iz Vind Gepa, ali i za namerno trovanje svoje dece.

Foto: HBO / Screenshot

I kad nas je serija navela da je Adora zlo Vind Gepa, ispostavilo se da scena kojom se otvara poslednja epizoda “Sharp Objects” je usko povezana sa kadrovima koji se pojavljuju nakon odjavne špice.

Nemoj da kažeš mami!

U potpuno bizarnoj sceni večere u kojoj za stolom sede Kamil, Ama, Adora i njen suprug, Ama je kostimirana u suprugu boga podzemnog sveta Hada koja je zadužena za određivanje kazne za one koji će čitavu večnost provesti u blizini reke Stiks i stražara podzemnog sveta – troglavog psa Kerbera. Naime, Hadova gospođa je poznata i kao “žena u belom” što je ujedno referenca na ubicu Vind Gepa koja odvodi devojčice u šumu. Iako ovaj detalj može da promakne u tesnoj je vezi sa poslednjom scenom.

Foto: HBO / Screenshot

Adora je optužena za ubistvo devojčica i ostatak svog života će provesti iza rešetaka. Kamil vodi Amu sa sobom u Sent Luis kako bi joj obezbedila bolji i kvalitetniji život. Ali, želja za boljim životom daleko od poremećene majke je jedno, a stvarnost je drugo.

Sumnja da je Ama ubica provlačila se tokom čitave sezone i u poslednjoj sceni Kamil u minijaturnoj replici Adorine kuće pronalazi zub ispod kreveta u Aminoj sobi. S obzirom da su jednoj od devojčica izvađeni zubi pre smrti, više nije bilo dileme ko je žena u belom. Šokirana Kamil vidi Amu na vratima sobe koja izgovara: “Nemoj da kažem mami”. Mrak i odjavna špica.

Nakon odjavne špice nastupa kratka montaža koja otkriva da je Ama imala pomoćnike i da su njene drugarice iz Vind Gepa, koje tokom čitave sezone voze rolere, bile saučesnice u ubistvima.

U porodičnom stablu Kamil Priker su uvek bile dominatne žene i nažalost svaka od njih je žrtva svojih roditelja. Adora je trpela zlostavljanje majke koja ju je zapostavljala i često bez najave u toku noći odvodila u šumu i ostavljala samu. Ama zbog pasivno-agresivne prirode majke i Minhauzenovog sindroma je razvila intezivan osećaj mržnje prema vršnjakinjama koje se ne uklapaju u njeno poimanje života. Kamil je osećaj nezadovoljstva, ignorisanje majke i mržnju ispoljavala na sebi. Nažalost, nijedna od Prikerovih žena nije imala srećan život i finale ostavlja otvorena vrata problemima koji nemaju kraja.

Najčitanije

Pročitaj još