Nove serije koje žele da postignu uspeh “Game of Thrones”

Televizijska adaptacija romana Džordža R.R. Martina Game of Thrones osam sezona kasnije probudila je u svakom konkurentu na tržištu želju da na svojoj platformi napravi sledeći pop kulturni fenomen. Da li će posle Game of Thrones doći neko drugi na presto? Jako teško. Kao što posle Lost-a nijedan sličan koncept nije doživeo veliki uspeh u njegovoj žanrovskoj niši. Najpre će se desiti da nešto potpuno drugo obuzme publiku, a dok se to ne dogodi Amazon Prime, Netflix, BBC i HBO (ponovo) kuvaju svoje epske fantastike u kazanu u nadi da će replicirati gledanost i opsesiju koju ju je publika imala prema voljenom Game of Thrones.

Većina ovih serija su u pripremi, neke će debitovati ove godine, neke sledeće i svaka želi isto – bazu fanova koja će nestrpljivo čekati sledeću sezonu.

The Witcher

Neki znaju za Geralta od Rivije zahvaljujući veoma uspešnoj video-igri poljskog studija CD Projekt RED koja je zasnovana na romanima njihovog zemljaka Andžeja Spakovskog.

Ovog puta Geralt dobija svoje televizijske minute na Netflix-u sa Henrijem Kavilom (Superman) u glavnoj ulozi. Priča prati dečaka kojeg je po rođenju majka Visena poslala u školu za veštičarenje koja će mu, naročito u kasnijim godinama, otvoriti put do čudnih lokacija i ljudi.

The Wheel of Time

Foto: Tor Books

Gle čuda još jedna fantazijska adaptacija 14 knjiga Roberta Džordana koja je smeštena u neimenovani svet koji je vremenski smešten ili u dalekoj budućnosti ili dalekoj prošlosti planete Zemlje, nije baš najjasnije zbog cikličnog kretanja radnje.


Blago Dedi, pročitaj i ⇓

Najbolja serija koja je izašla u martu


Standardan narativ prati dečaka iz malog sela koji je upleten u proročanstvo sopstvene zemlje koje ga vodi na ludu vožnju.

The Chronicles of Narnia

Foto: Walt Disney Pictures

Narnija je već imala svoje filmsko ruho, ali Netflix od njega planira da napravi planetarni televizijski hit. Adaptacija romana o životinjama koje pričaju, veštici, čarobnom ormanu i siročićima je naše sledeće stajalište.

Watchmen

HBO serija se samo oslanja na grafičke novele Alana Mura, sve je više vizija Dejmona Landelofa. Radnja smeštena u paralelni istorijski tok superjunake tretira kao stoku, pardon, kao otpadnike, prestupnike, otpad, marginu – neželjenu vrstu.

Watchmen se očekuje 2019. godine, ali tačan datum premijere nije poznat.

His Dark Materials

Serijal Filipa Pulmana je zvanično u vlasništvu televizija BBC i HBO. Triologija fantazijskih romana se odigravaju u višetrukim univerzumima i paralelnim svetovima.


Blago Dedi, pročitaj i ⇓

Nove serije koje izlaze u aprilu


Posle neuspešnog prvog pokušaja na velikom platnu The Golden Compass, ovog puta dvanaestogodišnja Lajra Balakva još jednom će pokušati da spase svet, više svetova.

Lord of The Rings

Foto: Lord of the Rings

Posle Piter Džeksonove filmske adaptacije Tolkina zaista niko nije ovo tražio, ali Amazon Prime misli da oni to mogu, bolje, veće i uspešnije. To ćemo da vidimo, ali pesimizam vlada u vazduhu.

Game of Thrones – opet

Foto: HBO

I posle Game of Thrones, Game of Thrones. HBO planira da vrati vreme unazad i da se pozabavi događajima koji su prethodili onome što smo gledali osam godina.


Blago Dedi, pročitaj i ⇓

Moramo ozbiljno da pričamo o prvoj epizodi osme sezone “Game of Thrones”


Ako se sećate scene sa vilenjacima u šestoj sezoni i čoveku kojem su proboli grudi nožem – upravo će to biti deo priče na koju će se fokusirati novi narativ.

Kome su najveće šanse da dobiju popularnost? Možda oni to žele, ali mrka kapa za sve. Sve mi se čini da će sledeći pop kulturni fenomen biti nešto što apsolutno nema veze sa epskom fantastikom. 

Najčitanije

Pročitaj još