Osma sezona “Game of Thrones” prva epizoda: Svaki početak je težak

Ručak je postavljen, tanjiri posloženi, escajg uglačan i dobro se zna ko gde sedi za ovim velikim stolom u fiktivnoj zemlji “Game of Thrones“. HBO serija je usamljeno televizijsko ostrvo koje je uspelo da održi tradiciju uzbuđenja i nestrpljivog čekanja premijere, kao i svake sledeće epizode, dok su se konkurenti fokusirali na instant bindž varijantu – cela sezona za publiku odjednom. Sinoć negde oko 3 ujutru (po našem vremenu) ceo svet je pozvan da prisustvuje velikoj svečanoj gozbi i premijeri oproštajne sezone koju čini šest epizoda. Prva, pa, kao i svaka prva epizoda je samo uvertira koja ne otkriva ništa revolucionarno, samo je oštrom zmajevskom kandžom počešala mesto koje nas svrbi već godinama.

Game of Thrones ne bi bio to što jeste da nije sačuvao barem jednog keca u rukavu za svoje vatrene fanove, jer ipak početak kraja mora biti propraćen praskom. Poslednja sezona ima novu špicu koja je replika događaja prethodnih sedam serijala, i ovog puta čuvenu muzičku pratnju u takt vizuelno oslikava srušen zid na severu, pretnja koja dolazi iz plave hladnoće i oštrice koje formiraju gvozdeni presto.

Foto: HBO / Screenshot Game of Thrones S08 / E01

Prva epizoda poslednje sezone jako podseća na onu koju smo videli 17. aprila 2011. godine kad je Game of Thrones zvanično startovao, da bi osam godina kasnije postao svetski pop kulturni fenomen.


Blago Dedi, pročitaj i ⇓

Sve sezone “Game of Thrones” spakovane u 16 minuta


Nostalgičan start prati dečaka koji se uzbuđeno penje uz drvo kako bi video dolazak Džona Snoua i Deneris Targerijan u Zimovrel, dok ga Arja Stark kroz blaženi osmeh posmatra, prisećajući se kako se kao devojčica popela na kočiju da bi videla Lanistere na ulazu grada koji su došli u posetu njenom ocu Nedu Starku.

Foto: HBO / Screenshot Game of Thrones S08 / E01

Situacija na severu je krajnje napeta zbog srušenog zida i Belih hodača. Čitavu situaciju je najbolje opisao Tirion u razgovoru sa sestrom u sedmoj sezoni: “Ovo više nije borba između porodica, ovo je borba između živih i mrtvih“.


Blago Dedi, pročitaj i ⇓

Najšokantnije scene iz “Game of Thrones” – ne mislim na golotinju


Severnjaci nisu preterano srećni što vide Deneris Targerijen i što je njihov severnjački kralj presavio koleno, ne shvatajući da im je ona jedina nada (jer zaboga ima zmajeve) da pobede u dugoj i napetoj trci.

Foto: HBO / Screenshot Game of Thrones S08 / E01

Ovo je sve što treba da znate o početku prve sezone koja je i dalje neodoljivo duhovita, estetski savršena, scenarijski za sada još uvek neinventivna, pomalo letargična, ali pre svega fokusirana na okupljanje članova porodice Stark posle mnogo nedaća, prolivene krvi i izdaja koje su ih razdvojile.


Blago Dedi, pročitaj i ⇓

Evo ko je otac Džona Snoua – porodično stablo kuće Stark i Targerijen


Centralna misterija prve epizode tiče se Džona Snoua i njegovog porekla, kao i veze sa njegovom novom ljubavi Deneris Targerijen, ali i osvrt na obećanje koje je dala Sersi Lanister bratu Tirionu u vezi sa vojskom, ali kao i obično svaku njenu reč ne treba shvatiti ozbiljno jer ledena kučka mora da ohladi sve oko sebe u toplini kraja u kojem se nalazi.

Foto: HBO / Screenshot Game of Thrones S08 / E01

Prva epizoda je spoj crnog i belog, starog i novog, neprijatelja i prijatelja, humora i crnog humora, i dobre podloge za ono što će evidentno uslediti, a to je kraj.

U našem narodu postoji fraza – ko pred zlo, e tako je i sa ovom epizodom, iznenađujuće je mirna, kao pred neko veliko zlo.

Najčitanije

Pročitaj još

Prva epizoda osme i poslednje sezone "Game of Thrones" je replika početka serijala. Kao i prvog puta okupljeni nisu presrećni što su zajedno, ali to je jedini način da prežive ono što diše za vratom iz ledene dubine severa. Osma sezona "Game of Thrones" prva epizoda: Svaki početak je težak