Film “The Holdovers” recenzija: Usamljen, napušten i tuga tri najbolja druga

Samoća može biti precenjena ili potcenjena, ali nikuda ne odlazi. Kao nevoljeni gost koji predugo ostaje ili ne želi da ode svojoj kući, voli da svrati, čisto da vidi šta ima kod tebe. Zagrebe na vrata baš onda kad svi pomisle da joj danas nije mesto tu, naročito za vreme praznika. Životna ironija, period u godini kojem se svi raduju. Sigurno se ne raduju “njoj”, ali tad joj je najbolji trenutak. Kad se godina približi kraju, kada se svode računi i kada sve, samo prividno, kreće iz početka, eto je. Dobar veče, poštovanje, znam gde sedim.

Reditelj Aleksander Pejn ili jako dobro poznaje osećaj izolacije, odbačenosti i tugovanja, ili dobro poznaje one koji se sa njima neretko druže. U protivnom kako bi drugačije mogao da ove tri sirote, živopisne i nesvesno komične duše spakuje na jedno mesto. Jednu večito usamljenu sa dobro osmišljenim samoodbrambenim mehanizmom koji je nepodnošljivo naporan za okruženje, drugu odbačenu koja se brani jezikom otrovnice repa troglavog psa Kerbera iz Hadovog podzemnog sveta i treću tužnu koja i da želi da se brani, više ne može.

Ozloglašeni profesor istorije Pol Hanam, koji bi najradije podavio svoje učenike golim rukama, i serifikovani smarač koji je nesposoban da vodi razgovor, a da ne ispali barem jednu referencu iz antičke Grčke, u skladu sa svojim “voljenim” statusom u internatu za dečake, dobija ulogu života 1970. godine – čuvara i mentora momaka čiji roditelji ne mogu da pokupe decu za vreme zimskog i božićnog raspusta. Na njegovu veliku nesreću ostaje zatočen u školi u Masačusetsu sa problematičnim Angusom Talijem koji je na korak od izbacivanja iz škole i još bliži slanju u Vijetnam i sarkastičnom, ali tužnom šeficom kuhinje Meri Lamb koja je izgubila sina u ratu. 

Foto: Focus Features

Tri jahača apokalipse samoće ne moraju da prežive raspust i zimu, moraju da prežive jedni druge, ali i sami sebe. Kome je uopšte do suočavanja sa večitim odbijanjem u akademskom prostoru i izbegavanja žena jer se previše znoji, Hanamu nije. Kome je do priče o razvedenim roditeljima i majci koja bi pre da provede praznike sa novim mužem, nego sa sinom, Angusu nikako. I kome reći kako je kad izgubiš dete i muža koji nisu doživeli ni 25 godina, ne gledajte u Meri Lamb.

Samoća i tuga vole da se druže, ali ne mogu predugo zajedno. Umesto mračne porodične drame, ovaj ukleti zimski raspust u Masačusetsu postaje komična podloga za razoružavanje tri pojedinca koja ne mogu zajedno, ali bogami moraće.

Jednim delom karikatura, drugim zastrašujuća figura Pola Hanama u “rukama” Pola Đijamatija je glumački dijamant jer namršteni profa nije jednodimenzionalni mrgud bez razloga. Gletovanje njegove fasade usled pritiska i čekićanja Angusa i Meri koji ga dave kao zmija žabu oktriva šta decenije teranje u ćošak od čoveka mogu da naprave.

Foto: Focus Features

Trojac iz jedne u drugu neslavnu situaciju postaje sve bliži, ali ne zato što su se međusobno zavoleli jer koliko god mislili da su različiti i da su njihovi problemi najveći, postaju svesni koliko su zapravo isti.

Estetika sedamdesetih koju je Pejn izrezbario do kosti u kompoziciji kadra, produkciji i muzičkom izboru čini da “The Holdovers” izgleda i zvuči kao filmski klasik iz prošlog veka, ali nikako kao savremeno ostvarenje.

Pejnov film nema veze sa nostalgijom, već sa čuvenom idejom ciklilčnog kretanja. Sve se ponavlja kroz vreme. Možda smo svi sad povezani, ali to ne znači da nismo usamljeni. Možda su ljudi pre živeli bolje i jednostavnije, ali to ne znači da nisu bili napušteni i ostavljeni. Sve se menja, ali ona ostaje, vraća se i odlazi. Samoća. Ako je potcenjena brzo ćemo sebe ubediti da nam niko ne treba, kao i Hanam, ako je precenjena onda ćemo se kao Angus boriti da je isteramo napolje. Nije ni jedno, ni drugo. Dolazi da nas podseti da nismo sami, biće tu sve dok ne shvatimo da nam više ne treba.

Najčitanije

Pročitaj još

Samoća može biti precenjena ili potcenjena, ali nikuda ne odlazi. Kao nevoljeni gost koji predugo ostaje ili ne želi da ode svojoj kući, voli da svrati, čisto da vidi šta ima kod tebe. Zagrebe na vrata baš onda kad svi pomisle da joj danas...Film "The Holdovers" recenzija: Usamljen, napušten i tuga tri najbolja druga