PRVI UTISCI | Serija “Snowpiercer” 2. sezona: Dve reči – Vozi Miško!

Nisu vam potrebne veštine mašinovođe da biste shvatili da je prva sezona “Snowpiercer” sletela sa šina. Putnici distopijske Nojeve barke kroz ledenu neman mogli su iz sveg glasa da uzvikuju – Majstore, puštaj me napolje, ali nije bilo pomoći. Brkati čika u prvom vagonu odlučno je stremio sunovratu i na putu propasti povukao sa sobom sve one koje je poveo na truckavu vožnju. Televizijska adaptacija Džoša Fridmena i Grejma Mejsona originalnog francuskog stripa “Le Transperceneige” i istoimenog filma, pod producentskom palicom oskarovca Bong Džun Hoa, umesto tematske razgradnje klasne segregacije unutar društveno sukobljenih članova posade, bizarnim spletom okolnosti više je bila moderne verzija Agate Kristi nego distopijska subverzivna priča. Produkcijski jeftina, scenarijski na momente nepodnošljiva i glumački bolno klimava serija nekim čudom je dobila drugu sezonu. Ali, umesto još jednog kruga u ledenom paklu i tesnom vozu sa putnicima do kojih vam je stalo kao do lanjskog snega, druga sezona je neka druga priča, bolja priča, koja ruku na srce vuče sa sobom stari teret. 

Nastavljamo tamo gde smo stali, a ironično od čitave prve sezone, najbolji je bio kraj. Putnici voza posle silnih peripetija i previranja koja su dovela do nelogičnih karakterizacija centralnih likova su na pragu demokratije. Nekadašnji klasni sistem je na ivici izumiranja, jer putnici Snowpiercer-a imaju drugu nevolju – dolazak despota gospodina Vilforda. Idejni tvorac klasnog voza nije mrtav kako su mnogi mislili. Živ je da življi ne može biti i došao je po njegovo idejno čedo. Doduše, njegov dolazak vozom “Velika Alisa” je put očaja jer veliki Vilford nema hrane, niti resurse da preživi sa svojom posadom sam, ali njegova reputacija među poklonicima Snowpiercer unosi nemir pretanjama da će preuzeti svoj voz ili ga uništiti. 

Do juče smrtni neprijatelji u 1.001 vagonu koji se godinama vrte u krug bez mogućnosti da izađu napolje i udahnu svež vazduh zbog katastrofe koju su proizveli ljudi, udruženim snagama, sa po kojim izdajnikom, mudrom političkom igrom na čelu sa inspektorom Andreom Lejtonom i bivšom upravnicom voza Melani traže način kako da se otarase pijavice “Velike Alise” i njenog poglavara Vilforda. 

Zanimljivi obrt koji tera suparnike i klasne zagovornike da rade zajedno protiv drugog neprijatelja, servira još jednu naučno-fantastičnu zanimljivost. Nešto se događa sa klimatskim uslovima van voza, što putnici nisu bili u stanju da primete zbog zauzetosti oko borbe za parče hleba. 

Foto: Netflix / TNT

“Snowpiercer” umesto misterije “ko je ubica u vozu i gde je Poaro da reši slučaj” otvara drugačije i zanimljivije poglavlje u priči. Nažalost, mora da se reši brljotina pojednih nebitnih misterija i likova iz prve sezone, a koji su se preneli u drugu. Iako su duhovi prošlosti tu, serija ih za sada mudro rešava u nameri da ih se ratosilja kako bi ostavila prostor za intrigantniji odnos između Melani i gospodina Vilforda. 

Još jedna dobra odluka u drugoj sezoni je smanjivanje minuta Dejvidu Digsu u ulozi inspektora Andrea Lejtona. Katastrofalan izbor glumca koji nije sposoban da iznese buntovnu, niti pronicljivu prirodu lika koju scenario zahteva, srećom ima mnogo manje kadrova i važnost u drugom delu. Dejvid Digs je karijeru napravio na Brodveju i mjuziklima, pa nije ni čudo što njegova verzija inspektora Lejtona deluje kao da će u jednom trenu da odigra nešto, zapeva i za pojas zadene. 

Šlag na tortu je bolji tekst i lik za Melani sa kojom se Dženifer Koneli, kao jako dobra glumica, mučila tokom cele prve sezone. Sa promenom kursa serije i važnosti njenog lika, promenio se i scenario za oskarovku koja se konačno može gledati sa uživanjem. 


Blago Dedi, pročitaj i ⇓

Prvi utisci | Serija “American Gods” 3. sezona: Hvala bogovima starim i novim jer je ponovo dobra


Šon Bin kao gospodin Vilford je stari dobri Šon Bin sa po kojim zlokobnim kecom u rukavu. 

“Snowpiercer” produkcijski izgleda za nijansu bolje nego prošle godine, ali daleko od bilo kakve striming ekstravagance. Još uvek kuburi sa takozvanom “shaky cam”, odnosno snimanjem kamerom iz ruke, koja za rezultat ima nepregledne, muljave i neprijatne kadrove za gledanje. 

“Snowpiercer” trenutno je negde na pola puta. Između – biće odlična ili opet slećemo sa litice. Za sada je fantastičnom stanju upoređujući sa prvom sezonom, prema tome – Vozi Miško! 

Najčitanije

Pročitaj još