Prvi utisci | Serija “American Gods” 3. sezona: Hvala bogovima starim i novim jer je ponovo dobra


Napomena: Nova godina, nova pravila. Serije koje nakon debitovanja nemaju dostupnu celu sezonu ili distributer ne obezbedi za potrebe recenzije skrinere neće dobiti ocenu. Po završetku sezone naslov će dobiti novi tekst i ocenu za sezonu. Premijera jedne ili više epizoda biće kategorisane kao “prvi utisci”. 


Drama iza kamere serije “American Gods“, zasnovanoj na romanu Nila Gejmena, je svetlosnim godinama interesantnija nego druga sezona. Prvobitni kreatori Brajan Fuler i Majkl Grin popili su sa čelnicima televizije StarZ gorku kafu sikterušu i otkaz zbog čestih sukoba i kreativnih razilaženja u toku rada na drugom poglavlju televizijske adaptacije. Njihove vizionarske ideje nisu naišle na razumevanje. Umesto dogovora, dve veoma cenjene televizijske face više nisu bile deo projekta “American Gods”. Iskasapljenu i izmenjenu verziju druge sezone morao je da dotera Džesi Aleksander (Hannbal, Heroes, Lost). Nevešti producent i scenarista zaslužan je za potpunu scenarijsku katastrofu u drugoj sezoni koja je tematski i narativno bila plitka, pseudo progresivna i pre svega bolno dosadna. Posle negativnih recenzija i naglog pada gledanosti, sistemom, treća sreća, serija je prepuštena novom čoveku – Čarlsu H. Egliju. Iako je njegova filmografija i televizijska karijera tanja od flis papira, nekim čudom treća sezona “American Gods” počinje iznenađujuće duhovito i primamljivo. Ako se bogovi umilostive možda ćemo ipak dobiti ono što smo tražili.

Roman Nila Gejmena o bogovima, starim i novim, prevazilazi koncept religijskog ubeđenja i vere, već šeta sferom društvenog konstrukta. Ideja razvoja svesti i poklanjanje pažnje ovozemaljskim porivima i požudama izrodili su nova božanstva. Iako hrišćanstvo insistira da je Bog stvorio čoveka po svom liku, u Gejmenovoj verziji, Bog je stvoren po ljudskom obliku. Svevišnji nije otelotvorenje bradatog čike iznad oblaka, već personifikacija ljudske strasti i propasti. Bog kapitalizma, Bog medija i Bog tehnologije su nova božanstva kojima se ljudi klanjaju. Kako su vekovi prolazili, a Amerika kao tle na kojem su se ukrstile razne kulture, nacije i vere, postala je plodno tle za nove, a stari su počeli da ispravaju.

Naš junak Senka, kao večita vreća za udaranje i manipulaciju, kako od strane pokojne supruge koja ga je smestila u zatvor, tako i od oca, gospodina Srede, poznatiji kao nordijski bog Odin, nakon sitog i rešetog puta poslao je jedan veliki srednji prst ljudima i bogovima koji su mu uništili život i pobegao daleko, koliko su ga mišićave poslužile.

Ideja Brajana Fulera da se serija fokusira na ideju ljudske potrebe za spiritualnošću i kako je moderno društvo napustilo ovu ideologiju, potpuno je propala u drugoj sezoni. Srećom, jer treća sreća, “American Gods” se vraća primamljivoj formi uz par finih kečeva u rukavu.

Foto: Amazon Prime

Dobra vest je to da ako niste gledali drugu sezonu, bez problema možete da krenete sa trećom jer je Čarls H. Egli našao način kako da izbriše brljotine iz druge, tako da “American Gods” deluje kao direktan nastavak prve sezone.

Stvari se nisu naročito promenile u ovom univerzumu, ali bogovi jesu. Nova božanstva, pre svega Gospođa Svet, koja je nekad bila Gospodin Svet, je fantastična interpretacija aktuelne društvene klime. Bog je nezgodna Afroamerikanka. Naime, Bog se transformisao u ono čemu društvo naganje. Jer ako nemate pratioce, kako na društvenim mrežama, tako i u ovom univerzumu, nestajete.


Blago Dedi, pročitaj i ⇓

Prvi utisci | Serija “WandaVision”: Toliko je čudna da sa pitanje samo nameće – Šta se događa?


Nesrećni Odin našao je poslednje utočište u metal bendu, koji predvodi Merilin Menson. Nema bog zna koliko verujućih poštovalaca njegovog božanstva, ali koncerti pobesnele rulje koja usklikuje njegovo ime održava ga još uvek u životu. Boginja požude i starog sveta, našla je način kako da preživi u novom svetu – Tinder. Genijalna ideja o transformaciji bogova, očekivano, vodi ka sukobu između novih bogova koji žele da sruše Odina.

Foto: Amazon Prime

U ovoj slagalici nedostaje jedan deo – njegov sin Senka, koji se krije kao običan radnik u unutrašnjosti Amerike.

Premijera “American Gods” umesto mučne druge sezone podseća na bolje dane iz prve sezone. Dobila je novi život i radost u komičnim dijalozima, novog zlikovca koji je božanstveno zao i zanimljive teme o našim modernim zavisnostima koje će istraživati.


Blago Dedi, pročitaj i ⇓

Prvi utisci | “Servant” druga sezona: Ako vam ništa nije jasno, onda ništa


U ovom trećem krugu “American Gods” nažalost vizuelno nije na nivou prve sezone, koja je neprevaziđena u tehničkom i postprodukcijskom smilu, ali njena eksplicitna, agresivna i beskompromisna priroda je tu.

Hvala bogovima novim i starim jer ako ovog puta “American Gods” ne okupi svoju izgubljenu jagnjad zbog druge sezone, može da se oprosti od nastavka, što bi bila velika šteta – jer materijal na koji se oslanja je dušu dao za dobre televizijske minute.

Najčitanije

Pročitaj još