Serija “Shadow and Bone”: Namučih se kao grešan s dušom

UGame of Thrones” sa ledenog severa vreba krvoločna neman, u “Igrama gladi” distopijski rijaliti program suočava maloletnike sve dok glave ne popadaju, a u “Shadow and Bone” ozloglašeni “nabor” koji razdvaja istok i zapad, sačinjen od mraka i utvara, najveća je rak-rana fantazijskog sveta kojim šetaju obični smrtnici, griše, prizivači Sunca, oluje, vetrova, vode i raznoraznih hokus-pokus trikova.

Ekspanzija “young-adult” romana početkom novog milenijuma, naročito epsko-fantastičnih priča, doživela je novi uspeh u filmskoj formi. Popularnost igrane verzije serijala “Igre gladi” bio je šarmantan namig Holivudu da su “young-adult” romani novi unosni biznis.

“Maze Runner”, “The Darkest Minds”, “The 5th Wave”, “Beautiful Creatures”, “The Mortal Instruments” i još desetak ekranizacija nisu uspeli da opčine publiku u meri u kojoj je rad Džordža R.R. Martina, iako ne pripada “YD” kategoriji ili “Igre gladi”. Zašto? Zato što se obraćaju vrlo specifičnoj interesnoj niši, pre svega, tinejdžerima i mladima uzrasta do 25 godina.

Sa neminovnom prazninom koja je nastala na polju epske-fantazije nakon finalne sezone “Game of Thrones” prvi veći pokušaj popunjavanja rupe bio je “The Witcher” sa osrednjim kritikama i generalno polarizovanim reakcijama publike. Neumorni Netflix koji po svaku cenu želi da dobije pandan HBO-ovom hitu, nameračio se na kolekciju radova Li Bardago. “Shadow and Bone” možda ima želju da bude novi epsko-fantastični hit, ali njegova vrlo naivna tinejdžerska srž priče okovana problematičnim građenjem sveta, koji je komplikovaniji od zadatka iz matematike na saveznom takmičenju, ostavlja ravnodušan i za svaku seriju ili film najgoru kletvu – etiketu “nije uzbudljivo, samo je dosadno”.

Foto: Netflix

Bez ulaska u neke veće narativne zavrzlame koji čine “Shadow and Bone”, priča je fokusirana na Alinu Starkov, siroče i kartografikinju, u fiktivnoj zemlji Ravka okovanom ratom i razdvojenom mračnim “naborom”. Svet koji zazire ili širom otvorenih ruku gleda na griše (ljudi sa natprirodnim moćima) ostaje zatečen kada se ispostavi da generička junakinja je prizivačica Sunca. Energija svetlosti je najjače oružje i ujedno redak dar za siguran prolaz kroz “nabor”. U veoma očekivanoj i klišeiranoj formi Alina je potencijalni spas i nagoveštaj da se ratu bliži kraj.

Osnovni problem kod adaptacija ovog tipa počiva na krajnje nejasnoj i konfuznoj konstrukciji sveta. Geopolitčki problemi su magloviti, a dezorijentisano upoznavanje sveta kako epizode odmiču prave još veću zabunu gde se šta dešava i kako zaista fiktivni univerzum izgleda i funkcioniše.


Blago Dedi, pročitaj i ⇓

Serija “The Nevers”: Mogu da pričaju šta hoće, ali ovo je odlično


Misterija “nabora” je zaseban narativ poput apstraktnog motiva bez repa i glave jer sve do kraja nije razumljivo zašto je uopšte nastao. I dok fantazijski elementi treba da budu kandža koja će ukrasti pažnju, zapravo su frustracija koja će odbiti jako brzo one koji ni na koji način nisu upoznati sa romanima.

Ako je već misteriozni element tri metra ispod zemlje, bilo je očekivano da magični faktor priče dovoljno jako zasija da spase šta se spasiti može. Ali, nema ni traga ni glasa od spasa. Prosečna, formulisana i generička priroda priče, a naročito likova, je naivni kliše sa romantičnim aspektom i akterima koji nesrećno pokušavaju da šarmiraju modernizovanim scenarijskim opaskama. Posle skoro osam sati provedenih sa “Shadow and Bone” motivi likova su potpuno nejasni, ponašaju se kao grupa amaterskih komičara i neubedljivost glume i teksta rezultira da se nikoga i ničega ne sećaš kad krene odjavna špica.

Foto: Netflix

Možda se iza serije krije veliki budžet, ali uski kadrovi i kartonska scenografija ne mogu da sakriju upadljivu vizuelnu jeftinoću jer čak i najjeftnija epizoda “Game of Thrones” iz 2011. godine izgleda kao serija iz budućnosti upoređujući sa “Shadow and Bone”.

Fanovi rada Li Bardugo sigurno će imati šta da vide i ožive sećanja na serijal. Ostatak publike neće izdržati tako dugo sa neosnovanom perpleksnom ekranizacijom, koja zaista ima potencijal s obzirom na to da ima brojne motive i reference na slovensku mitologiju.

Kao i prethodne “young-adult” adaptacije serija obraća se određenoj gledalačkoj niši. Greška koju je napravio “The Witcher” ponašajući se kao serija koja je isključivo namenjena fanovima romana Andžeja Spakovskog i video-igra CDProject Red tima, a ne kao zasebna forma koja treba da okupi novu publiku, kao što je uradio “Game of Thrones”, ponavlja se i u “Shadow and Bone”. Ravna je kao i teorija zavere da je planeta Zemlja daska za peglanje.

Serija "Shadow and Bone"
Ocena
1.5
  • Režija
  • Scenario
  • Gluma
  • Atmosfera

Presuda

“Shadow and Bone” je “hitić” koji neće uspeti da preživi ni tri godine u striming svetu. 

Najčitanije

Pročitaj još