Serija “The Nevers”: Mogu da pričaju šta hoće, ali ovo je odlično


NapomenaZa potrebe recenzije HBO omogućio je skrining četiri epizode (od ukupno 10. Sezona će biti prikazana u fazama, u prvoj biće prikazano šest i nakon pauze preostale četiri epizode). Serija zvanično startuje na HBO Go i HBO-u 12. aprila.


Da li je do viktorijanskog Londona, misteriozne kosmičke energije koja je promenila fiktivni svet 1896. godine ili do magične naučno-fantastične ušukanosti serije “The Nevers” (Nemoguće), pa sve u vezi sa njom vrišti na sav glas – OVO JE SERIJA ZA ZIMSKI PERIOD. A, ipak eto je usred proleća. Ako je za neku utehu, a za utehu nije hladno, kišovito i promenljivo vreme, “The Nevers” je briljantan miks komedije i sci-fi koji nijednog trena ne dozvoljava dosadi da se nakači na vrata, pa čak iako koristi poznate i viđene motive. Serija Džosa Videna, da, onog Džosa koji je unakazio prvi “Justice League”, pa ga je Snajder šnajderisao, dolazi u lošem trenutku za njegovu profesionalnu karijeru, ali u pravom za publiku željnu dobre zabave, iako je zima napustila ove krajeve.

Tamni oblak se nadvio nad Londonom 3. avgusta 1896. godine. Toliko taman da nema očiju koje nisu pogledale ka njemu. U jednom trenu ceo svet je stao, a u sledećem sve se nastavilo po starom bez tamnog oblaka, samo što svet više nije bio stari. Podelio se na one koje je dotakla neobjašnjva kosmička sila mračnog popodneva i na običan narod. Nepoznato kao najveći strah za čoveka unelo je jezu u kosti stanovnicima Londona. Do juče njihove obične majke, očevi, ćerke, sinovi, braća i sestre, sada jednim dahom mogu bilo koju materiju da pretvore u staklo, da dodirom iscele ranu, izrastu kao džinovi u bajkama, razumeju i komuniciraju sa električnom energijom i vide obrise budućih događaja.

Dotaknuti nisu bogom dani, jer u post-industrijskom Londonu na njih gledaju kao na đavolje maslo koje želi da se udruži i izvede najveću teoriju zavere ljudskog uma – istrebljenje normalnih ljudi.

Vladajuća londonska elita i Skotlant Jard uznemireni zbog sve veće vidljivosti dotaknutih i serijskog ubice Maladi, koja je ubeđena da je božiji sluga jer je jedina tog 3. avgusta videla šta se krilo iz oblaka, kuju plan kako da se otarase nepoželjnih dok se iza njihovih leđa sprovode neljudski eksperimenti nad darovitima.

Foto: HBO

Usred mraka i teorija zavere, stoji sigurna kuća Amalije Tru i njene saputnice Penans Ader. Vrata njihovog doma otvorena su za svu decu koje roditelji ne žele jer su ubeđeni da je u njih ušao demon, ali i za odrasle otpadnike društva. I dok prijateljice konstruišu neverovatne izume čuvajući dotaknute od sigurne smrti, njihov dom pritiskaju policija, ulični otpadnici, političari, maskirani otimači, Maladi i oni najgori, prijatelji sa dva lica.

Steampunk estetika serije koja na momente neverovatno podseća na dizajn video-igre “Dishonored” počinje jednom od najboljih akcionih scena u novijoj striming istoriji. Scenarijski prasak posle odlične koreografske scene makljaže između Amalije Tru i zlokobne maskirane družine koja želi da otme devojčicu koja ima moć da govori na svim svetskim jezicima, otkriva božanstveni svet prepun živopisnih i beskrajno komičnih likova.

Komični momenti dolaze bez najave na najneočekivanijim mestima i čine važan deo atmosfere “The Nevers”. Britak tekst koji je poveren odličnoj glumačkoj ekipi za četiri sata gledanja serije me je u nekoliko navrata toliko nasmejao da sam vraćao scenu da je vidim ponovo.

I dok komedije “The Nevers” ne manjka, ne manjka joj ni dobre misterije i pletenja radnje. Ruku na srce nisu sve ideje i zapleti genijalnost savremenih serija, ali su više nego pristojno izvedene i dinamički odlično spakovane, tako da sat vremena trajanja epizode prođe iznenađujuće brzo.

Foto: HBO

Nema sumnje da je Džos Viden vidno inspirisan serijalom X-Men i da ovo jeste njegov alternativni omaž popularnoj franšizi, ali to je ono što treba najmanje da ga brine. Na Videnovu veliku žalost najverovatnije može da se oprosti od svoje karijere reditelje i scenariste. Po svoj prlici ovo je možda njegov poslednji rad. Posle optužbi glumica Reja Fišera (Justice League) o neprofesionalnom ponašanju i navodnih pretnji glumici Gal Gadot na snimanju filma, samo zato što se požalila da je tekst koji izgovara glup (a, dobro je rekla), Viden je uklonjen sa serije “The Nevers” i kreativni rad će u drugoj fazi sezoni preuzeti Filipa Goslet.

Sa ovim u vezi “The Nevers” je dobila neopravdane negativne recenzije kritičara pre premijere zato što je Džos Viden, navodno, još jedan, i ne čudi, holivudski nasilnik koji misli da moć mu dozvoljava da se ponaša kako želi prema drugim ljudima. Nažalost, ocene su negativne ne zato što je serija loša, već zato što kritičari sada mrze Videna. Serija je najčešće okarakterisan kao “klasični Viden i njegova dosadna i već viđena vizija”.

Iako je po sredi stvar interesovanja i ugla gledanja kritike, bojim se da recenzije koje su objavljene su isključivo plod trenutne nepovoljne situacije oko Videna koja nije ni dala šansu “The Nevers”.

Ovde iz dedine fotelje, “The Nevers” je zabavna, zarazna, beskrajno duhovita, ne preterano originalna ali prokleto dobra serija koja zaslužuje mnogo više od trenutne striming ponude.

Serija "The Nevers" (Nemoguće)
Ocena
4.8
  • Režija
  • Scenario
  • Gluma
  • Atmosfera

Presuda

“The Nevers” je sve ono što već neko vreme nedostaje striming industriji. Zabava koja može da bude intrigantna, duhovita, kreativna i sa odličnim glumcima. 

Najčitanije

Pročitaj još