Serija “Doom Patrol”: Jedna reč – genijalno

Bubašvaba teatralnim glasom najavljuje propast sveta, magarac kojeg muče gasovi i ispušta gasove u vidu dimnih signala, žar cigarete koji otvara portal između dva sveta i narator u drugoj epizodi najavljuje: “Sad kreće veoma pretenciozna špica, ako vas i dalje zanima da gledate ovo sranje“. Serija “Doom Patrol” je potpuno samosvesna ko je i šta je sa neodoljivim šarmom u pripovedanju uz bezbrižnu dozu vulgarnosti, političke nekorektnosti, lucidnosti i otvorenog subverznovnog bezborazluka prema žanrovskim drugarima.

“Doom Patrol” se pojavio prošle godine u neslavnom trenutku. Bio je okružen znatno ozbiljnijom televizijskom konkurencijom i svetskom opsesijom za mini-serijom “Chernobyl“. Da muka bude veća u vrlo sličnom momentu je debitovao kao i “The Boys” i “The Umbrella Academy“, relativno sličnim žanrovskim formatima, ali opet znatno drugačijim. Jer “Doom Patrol” je daleko bolji od “The Boys” i daleko spremniji da se našali na sopstveni račun u odnosu na seriju “The Umbrella Academy” koja povremeno sebe neopravdano shvata preterano ozbiljno.

Iako je “Doom Patrol” pripadnik DC univerzuma i da ste najokoreliji protivnik super junaka ili bilo čega što ima veze sa stripovima, verujte mi (jer i sam mrzim taj žanr) ovo je čisto zlato koje smo nepravedno ostavili po strani i sad bi bilo pošteno da ga ispoštujemo. Ako ostavimo predrasude po strani i ako volite iščašen humor i psihodeliju, ovo je vaša karta za ubijanje nekih 13 sati (15 epizoda). Ukoliko vam se svidi, ne brinite sledeće nedelje kreće druga sezona.

Photo Credit: Bob Mahoney / ©2018 Warner Bros. Entertainment inc.

Umesto zategnutih tela, heroja, boraca za pravdu, neustrašivosti i metalne dojke koja se presijava u kadru, ova vesela ekipa na fotografiji je spoj tragičnih sudbina i loših životnih izbora.

Grupa neviđenih gubitnika nije se skupila da bi jedni drugima plakali na ramenu, sve ih je poput zabrinute majke koja nema decu, a želi ih, okupio Šef. Dobroćudni bradati čovek u srednjim godinama koji ne izlazi iz kolica udomio je tužne ljude koji su sve izgubili. Holivudsku divu iz pedesetih, okoreli rasista i samozaljubljeni egocentrik, koja je prokleta zelenim gasom na snimanju filma i kad je emocije obuzmu pretvori se u ogavnu veliku smesu koja gamiže poput puža.

Bivšu zvezdu auto-trka kojem je posle saobraćajne nesreće jedino ostao mozak u komadu, srećom dobio je novo telo. Žali se da ne oseća ništa – ne može da puši, piša, kaki i hvata se za međunožje, ali je barem živ, iako ne bi voleo da bude.

Bivšeg pilota kojeg je obuzeo strani organizam u toku eksperimentalnog leta, pa je završio na zemlji u požaru sa srcem kojim kuca, ali telom u zavojima.

Tu je nesrećna luda Džejn sa 64 ličnosti koje iskaču kako im volja (nešto poput lika Džejms Mekavoja u filmu Split) i dečak kiborg koji će se bolje predstaviti publici u drugoj epizodi.

Photo by Bob Mahoney / 2018 Warner Bros. Entertainment Inc.

Fizički osakaćeni, emotivno oštećeni pojedinci oblikovani su životom koji su živeli pre nezgoda, ali novonastala situacija im zagorčava ionako nepondošljiv život.

Krajnje nespecifično i nekonvencionalno za DC projekat svaki akter ima pozadinsku priču i svaka kopa po tamnim stranama ljudskog karaktera. Od gordosti, narcisoidnosti, preko patrijarhalnosti, neuklopljenosti, pa sve do mentalnih bolesti i trauma. I dok brutalan i pomalo skandalozan sadržaj scenarija šamara po malom ekarnu opaskama i ludim idejama, narativ nijednog trena ne zaboravlja koliko je važna karakterizacija da bi voleli likove, pa taman oni imali i natprirodne sposobnosti.

Kad vesela nesrećna družina ostane bez mame, odnosno Šefa, poput izgubljene dece koja nemaju vodiča lutaju, traže sebe i spas u svetu u kojem se ne dopadaju sami sebi.

Najveći deo serije se oslanja na potpuno šizofrene događaje koji ne prestaju da bivaju sve luđi i luđi. Kreativnost “Doom Patrol” u toku 13 sati, što je mnogo, ne prestaje da isijava. Istina je da barkoni CGI nije najsvetlija strana serije i da ne izgleda uvek kao čudo savremene televizije, ali opaske i likovi nijednom nisu podbacili.

Odlična glumačka ekipa predvođena Brendonom Frejzerom, Metom Bumerom, Timoti Daltonom i Ejpril Boulbi je šlag na torti ove priče o super nulama, kako ih naziva narator.

U eri koja je smorila boga i narod sa super herojskim pričama “Doom Patrol” je srednji prst ka kameri i skinute gaće sa golotinjom na izvolte – jer je toliko svesna šta je.

Serija Doom Patrol Prva sezona
Ocena
4.6
 • Režija
 • Scenario
 • Gluma
 • Atmosfera

Presuda

Serija “Doom Patrol” je potpuno samosvesna ko je i šta je sa neodoljivim šarmom u pripovedanju uz bezbrižnu dozu vulgarnosti, političke nekorektnosti, lucidnosti i otvorenog subverznovnog bezborazluka prema žanrovskim drugarima.

volim

 • otkačen humor
 • karakterizacija
 • neobične narativne ideje i hrabrost scenarija da pređe svaku granicu
 • glumačka postava
 • nepresušan izvor zabave

Ne volim

 • 13 sati, odnosno 15 epizoda deluje preterano, pa se javlja sitan umor oko osme epizode

Prati Dedu na ↓

4 Komentari

4 Comments

 1. Uros June 18, 2020
 2. SuperTom June 19, 2020
  • Deda Milorad June 19, 2020

Leave a Reply

Pročitaj još

Najčitanije

Dedin izbor: Najbolje serije 2020. godine – za sada

Ako je nešto sigurno, onda je sigurno da 2020. godina još uvek nije završila sa nama. Neobičan početak televizijske i striming godine pratile su...

Trejler “The Boys” 2. sezona: Šta je sa glavom? Glava otpada gospođo!

Subverzivna superherojska serija "The Boys" posle godinu dana krčkanja na tihoj vatri spremna je za povratak na Amazon Prime 4. septembra. Za razliku od prošle...

Film “The Platform (El Hoyo)”: Kad bi “Parasite” bio horor

Dobro došli u centar za samokontrolu, tako ga barem naziva glumica Antonia San Huan u ulozi provodadžije između državne administracije i ljudi koji se...

Serije koje ne mogu da zamene “Dark”, ali možete da probate

Stanovnici gradića Vinden i njihove multidimenzionalne sudbine u paradoksu vremena i prostora dobro su se podvukli pod kožu ljubitelja misterije i naučne-fantastike da je...

Ako su vam se smučile serije i filmovi, našao sam nam novu zabavu – podcast

Mislio sam, ma nisam mislio bio sam siguran, da karantin podnosim kao šampion. Posao obavljam od kuće, ne moram da se akam (u prevodu...