Serija “Doom Patrol”: Jedna reč – genijalno

Bubašvaba teatralnim glasom najavljuje propast sveta, magarac kojeg muče gasovi i ispušta gasove u vidu dimnih signala, žar cigarete koji otvara portal između dva sveta i narator u drugoj epizodi najavljuje: “Sad kreće veoma pretenciozna špica, ako vas i dalje zanima da gledate ovo sranje“. Serija “Doom Patrol” je potpuno samosvesna ko je i šta je sa neodoljivim šarmom u pripovedanju uz bezbrižnu dozu vulgarnosti, političke nekorektnosti, lucidnosti i otvorenog subverznovnog bezborazluka prema žanrovskim drugarima.

“Doom Patrol” se pojavio prošle godine u neslavnom trenutku. Bio je okružen znatno ozbiljnijom televizijskom konkurencijom i svetskom opsesijom za mini-serijom “Chernobyl“. Da muka bude veća u vrlo sličnom momentu je debitovao kao i “The Boys” i “The Umbrella Academy“, relativno sličnim žanrovskim formatima, ali opet znatno drugačijim. Jer “Doom Patrol” je daleko bolji od “The Boys” i daleko spremniji da se našali na sopstveni račun u odnosu na seriju “The Umbrella Academy” koja povremeno sebe neopravdano shvata preterano ozbiljno.

Iako je “Doom Patrol” pripadnik DC univerzuma i da ste najokoreliji protivnik super junaka ili bilo čega što ima veze sa stripovima, verujte mi (jer i sam mrzim taj žanr) ovo je čisto zlato koje smo nepravedno ostavili po strani i sad bi bilo pošteno da ga ispoštujemo. Ako ostavimo predrasude po strani i ako volite iščašen humor i psihodeliju, ovo je vaša karta za ubijanje nekih 13 sati (15 epizoda). Ukoliko vam se svidi, ne brinite sledeće nedelje kreće druga sezona.

Photo Credit: Bob Mahoney / ©2018 Warner Bros. Entertainment inc.

Umesto zategnutih tela, heroja, boraca za pravdu, neustrašivosti i metalne dojke koja se presijava u kadru, ova vesela ekipa na fotografiji je spoj tragičnih sudbina i loših životnih izbora.

Grupa neviđenih gubitnika nije se skupila da bi jedni drugima plakali na ramenu, sve ih je poput zabrinute majke koja nema decu, a želi ih, okupio Šef. Dobroćudni bradati čovek u srednjim godinama koji ne izlazi iz kolica udomio je tužne ljude koji su sve izgubili. Holivudsku divu iz pedesetih, okoreli rasista i samozaljubljeni egocentrik, koja je prokleta zelenim gasom na snimanju filma i kad je emocije obuzmu pretvori se u ogavnu veliku smesu koja gamiže poput puža.

Bivšu zvezdu auto-trka kojem je posle saobraćajne nesreće jedino ostao mozak u komadu, srećom dobio je novo telo. Žali se da ne oseća ništa – ne može da puši, piša, kaki i hvata se za međunožje, ali je barem živ, iako ne bi voleo da bude.

Bivšeg pilota kojeg je obuzeo strani organizam u toku eksperimentalnog leta, pa je završio na zemlji u požaru sa srcem kojim kuca, ali telom u zavojima.

Tu je nesrećna luda Džejn sa 64 ličnosti koje iskaču kako im volja (nešto poput lika Džejms Mekavoja u filmu Split) i dečak kiborg koji će se bolje predstaviti publici u drugoj epizodi.

Photo by Bob Mahoney / 2018 Warner Bros. Entertainment Inc.

Fizički osakaćeni, emotivno oštećeni pojedinci oblikovani su životom koji su živeli pre nezgoda, ali novonastala situacija im zagorčava ionako nepondošljiv život.

Krajnje nespecifično i nekonvencionalno za DC projekat svaki akter ima pozadinsku priču i svaka kopa po tamnim stranama ljudskog karaktera. Od gordosti, narcisoidnosti, preko patrijarhalnosti, neuklopljenosti, pa sve do mentalnih bolesti i trauma. I dok brutalan i pomalo skandalozan sadržaj scenarija šamara po malom ekarnu opaskama i ludim idejama, narativ nijednog trena ne zaboravlja koliko je važna karakterizacija da bi voleli likove, pa taman oni imali i natprirodne sposobnosti.

Kad vesela nesrećna družina ostane bez mame, odnosno Šefa, poput izgubljene dece koja nemaju vodiča lutaju, traže sebe i spas u svetu u kojem se ne dopadaju sami sebi.

Najveći deo serije se oslanja na potpuno šizofrene događaje koji ne prestaju da bivaju sve luđi i luđi. Kreativnost “Doom Patrol” u toku 13 sati, što je mnogo, ne prestaje da isijava. Istina je da barkoni CGI nije najsvetlija strana serije i da ne izgleda uvek kao čudo savremene televizije, ali opaske i likovi nijednom nisu podbacili.

Odlična glumačka ekipa predvođena Brendonom Frejzerom, Metom Bumerom, Timoti Daltonom i Ejpril Boulbi je šlag na torti ove priče o super nulama, kako ih naziva narator.

U eri koja je smorila boga i narod sa super herojskim pričama “Doom Patrol” je srednji prst ka kameri i skinute gaće sa golotinjom na izvolte – jer je toliko svesna šta je.

Serija Doom Patrol Prva sezona
Ocena
4.6
 • Režija
 • Scenario
 • Gluma
 • Atmosfera

Presuda

Serija “Doom Patrol” je potpuno samosvesna ko je i šta je sa neodoljivim šarmom u pripovedanju uz bezbrižnu dozu vulgarnosti, političke nekorektnosti, lucidnosti i otvorenog subverznovnog bezborazluka prema žanrovskim drugarima.

volim

 • otkačen humor
 • karakterizacija
 • neobične narativne ideje i hrabrost scenarija da pređe svaku granicu
 • glumačka postava
 • nepresušan izvor zabave

Ne volim

 • 13 sati, odnosno 15 epizoda deluje preterano, pa se javlja sitan umor oko osme epizode

Prati Dedu na ↓

4 Komentari

4 Comments

 1. Uros June 18, 2020
 2. SuperTom June 19, 2020
  • Deda Milorad June 19, 2020

Pročitaj još

Najčitanije

Netflix vodič za potcenjene serije i filmove: Ako ih niste gledali, sad je šansa

Tamni oblak se nadvio nad strimingom. Pre nego što neko opauči protivgradnu raketu i rastera oblake, pored nekoliko novijih naslova koji nas očekuju do...

Film “365dni”: Smanjiće vam inteligenciju, uništiti brak i izgubićete posao

Pre tri ili četiri godine urednici su me poslali na premijeru filma "50 nijansi mračnije". Nije bio po sredi sadizam nadređenih, već svest da...

40 filmova koje možete da pogledate na Netflixu, a koji su hvaljeni i nagrađivani

Iz ove tačke gledišta o bioskopu možemo samo da sanjamo. Odluka Netflix-a da otkupi film "Women in the Window" sa Ejmi Adams i objavi...

Serije koje ne mogu da zamene “Dark”, ali možete da probate

Stanovnici gradića Vinden i njihove multidimenzionalne sudbine u paradoksu vremena i prostora dobro su se podvukli pod kožu ljubitelja misterije i naučne-fantastike da je...

Serija “The Twelve”: Najbolja triler-drama na Netflix-u

Taman kad pomislite da ste videli sve što postoji od sudskih drama, belgijski "The Twelve" (De Twaalf) kreatora Bert Van Dila i Sane Nujens...