Ovde počiva druga sezona “American Gods”: Kako je živela, tako je umrla

Monoteistička parola insistira na postojanju jednog jedinog višeg bića – kreatora i koordinatora naših sudbina i života. Čak i da ste potpuni nevernik koji na duhovni aspekt života gleda kao na bajku za odrasle, nesvesno podržavate jednog boga. On ili ona mogu biti Svet, Nauka, Tehnologija, Mediji, Energija, Borba, pa čak i Ljubav kojoj se pridodaju nekontrolisane moći nad našim telom i umom. U romanu Nila Gejmena “Američki bogovi“, i u seriji Brajna Fulera i Majkla Grina, svi oni funkcionišu zajedno, doduše suprostavljeno, ali zajedno kao vid politezma. Imaju svoje pratioce koji su ih stvorili, ali su ih isto tako tokom života zaboravili, jer su došli drugi bogovi koji su im obećali više i bolje. Sa zaboravom njihova snaga i prisutnost su ih učinili običnim smrtnicima osuđenim na ovozemaljski život, ali ljutiti vladari kosmosa još uvek su nespremni da izgube borbu za dominacijom i prevlašću. 

Koncept Nila Gejmena o američkim došljacima (njihovim verovanjima), kulturnim i tehonološkim progresom formirao je metafizičku naraciju o savremenom svetu i čovečanstvu. Kad malo bolje razmislimo svaka vrsta pasioniranosti sa sobom nosi prefiks božanstva. Na umu nam je pre nego što zaspimo i nadamo joj se kad se jutro na prozor zakači. Naši životi utemeljeni na fizičkim i opipljivim stvarima zahtevaju da im posvetimo pažnju – vreme. 

Foto: StarZ / Amazon Prime Video

Napuštanje voljenih serija čim nas prvi put razočaraju je jedna vrsta bogohuljenja. Toliko smo investirali vremena, toliko smo joj dali, a ona nam nije uzvratila ono što smo je molili. Kad podvučemo crtu – zar ovo nije religijski monoteistički koncept? Odnos vernika i njegovog životnog vodiča? Mudri Gejmen osluškujući moderni svet pronikao je tamo gde niko nije svojim šašavim umom. Živimo život okruženi bogovima koje smo sami napravili i sami smo ih uništili svojom pohlepom i taštinom. 


Blago Dedi, pročitaj i ⇓

Zašto treba da pogledate prvu sezonu “American Gods”


Druga sezona “American Gods” svoje telo je položila na ideji razočaranih starih bogova, uplašenih za svoje dalje bivstvovanje. Sumnja da se svet neće promeniti i da će ostati u zapećku, dok krvare sami na samrti, iznedrila je ono najgore iz njih. Međusobnu ljutnju, sumnju da su svi protiv njih, zaboravljajući da novonastala ekipa svevišnjih – Svet, Medija i Tehnologija prete da ih zauvek izbrišu iz istorije. 

Gospodin Sreda (nordijsko božanstvo Odin) i njegov zlokobni sebični plan da se domogne stare slave za sobom povlači dvoje smrtnika – Senku Muna (Šedou Mun) i njegovu suprugu Loru Mun, koja istini za volju je mrtva, ali je živa zahvaljujući srećnom novčiću Ludog Svinija. 

Foto: StarZ / Amazon Prime Video

Teško je reći da je prva sezona “American Gods” savršenstvo moderne televizije, ali Fulerov majstorski način vizuelne naracije, sistematičan i detaljan pristup likovima i priči koji vode ka epskom sukobu između starih i novih bogova je iščezao sa otkazom koji je dobio u duetu sa Majklom Grinom prilikom snimanja nastavka. 

Prepravljena i dosnimljena verzija koja se nedavno završila se oslanja na efekat odloženog dejstva i nagrađuje samo strpljive koji će preživeti osam sati druge sezone. 


Blago Dedi, pročitaj i ⇓

Nove serije koje izlaze u maju


“American Gods” se ovog puta više trudi, zbog manjka budžeta jer su sve spičkali u prvom krugu snimanja, da se baci svetlo na likove i njihove porive. Neverovatno, ali istinito – glavni akteri nikad nisu bili prazniji, površniji i nebitniji. Epizode koje se događaju u Kairu u pogrebnoj kući su dva sata dijaloga boginje Požude i boga Ropstva koji polomiše jezik o polemisanju položaja tamnoputih bogova i njihovog statusa. 

Foto: StarZ / Amazon Prime Video

Ludi Svini i Lora dobijaju najadekvatniji tretman u svojoj vezi oko srećnog novčića, koji ih je silom prilika spojio, kako bi se pokazalo koliko su u duetu pokvareni u svojim porivima koji ih vode za navodno bolje dobro. 

Gospodin Sreda i Senka Mun osim nekoliko duhovitih i neobično konstrusanih ekspozicija u priči su marionete koje se vuku kroz čitav serijal da bi poentiranje ostvarili tek u poslednjoj epizodi. 


Blago Dedi, pročitaj i ⇓

Sve o novoj sezoni “Game of Thrones”


Pitanje koje ozbiljno muči je – šta su to Fuler i Grin prvobitno uradili da su u drugoj sezoni dobili otkaz. Posle brutalnih scena u prvoj sezoni i homoseksualnog odnosa Džina koji pripada istočnjačkoj tradiciji i misulimana – da li je moglo da se ode korak dalje? 

Foto: StarZ / Amazon Prime Video

Umesto da zakucaju sa drugom sezonom, Nil Gejmen kao izvršni producent, brlog reditelja i scenarista samo su razvukli žvaku koja je testirala strpljenje ljudi koji nisu želeli da odustanu od voljenog štiva i prve sezone. 

U suštini nije baš sve tako crno – produkcijske vrednosti su i dalje ispred svega što se može videti na televiziji, osim Game of Thrones, najveći deo glumačke postave je odličan, likovi su i dalje pomereni i nesvakidašnji, ali svemu nedostaje šarm i dovitljivost prve sezone. 

“American Gods” je dobio treću sezonu, posle zaista odlične poslednje epizode, za koju će biti zadužen Čarls Igli, ali ako ni on ne uspe da sastavi adekvatan narativ i posveti se likovima, delo Nila Gejmena na televiziji će biti stari bog na koji su svi zaboravili. Mada, on to već jeste, jer kako je bahato živeo u drugom pokušaju, tako je preminuo. Busao se u grudi, a nije dao ništa za uzvrat i ostao je bez svojih vernika. 

Najčitanije

Pročitaj još

Druga sezona serije "American Gods" najviše ispašta zbog nedostatka cilja kojem stremi. Više se fokusira na izvođenje pirueta i trostrukih aksela da nas impresionira kako bi sakrila deficit priče i nevešt razvoj likova. Nekoliko veoma impresivnih scenarijskh odluka i odlična poslednje epizoda je vade iz blata u koje se uvaljala. Treći put neće imati kredita tako mi starih i novih bogova. Ovde počiva druga sezona "American Gods": Kako je živela, tako je umrla