Preporuka nedelje: Amin za “Američke bogove” reditelja “Hanibala”

Adaptacije romana na veliko platno i male ekrane sa sobom nosi bojazan da će reditelji i scenaristi iskasapiti originalni materijal. Dovoljno je da pogledamo filmsku verziju “Mračne kule” Stivena Kinga i da više nikad ne poželimo da se bilo ko usudi da fantastičan serijal pretoči u igrane minute. Srećom, postoje pozitivni primeri adaptacija popularnih knjiga – Hari Poter, Gospodar prstenova, Igre gladi, It, Služavkina priča i ovoj družini se priključuje “American gods” koji je rađen po istoimenoj knjizi genijalnog engleskog pisca Nila Gejmena. Rediteljska palica je u rukama Brajana Fulera koji je zaslužan za magiju na malom ekranu u poslednje dve decenije- “Dead like me”, “Pushing Daises” i “Hanibal”.

Oni koji su imali priliku da pročitaju knjigu “Američki bogovi” znaju koji novi kompleksnosti priči je imao Gejmen u toku rada na njoj. Veliki broj likova, lokacija koje izgledaju kao lucidni snovi i malih ali značajnih paralelnih narativa koji oblikuju veću sliku sveta u kojem pokušava da opstane glavni heroj – Senka.

Ekranizacija knjige verno prati radnju koja je odštampana na papiru.

Senka kao i njegove kolege iz zatvora strpljivo čeka dan kad će konačno moći da udahne vazduh slobode. Ali, pre nego što otkuca čas kad će se centralna kapija zatvora otvoriti, vreme provodi vežbajući i slušajući priče ostalih zatvorenika. Neposredno pre isteka kazne Senka sanja neobičan san o biku koji bljuje vatru i šumi koja je prepuna glasova koji ga dozivaju. Sutradan direktor zatvora mu saopštava da će ranije biti pušten iz zatvora jer je njegova supruga poginula u saobraćajnoj nesreći. Čin ranijeg puštanja je vid nagrade za dobro vladanje i empatije zbog gubitka bliske osobe.

Put od zatvora do mrtvačnice će preseći gospodin koji sebe naziva Sreda. Brbljivi i duhoviti starac ponudiće Senki posao, ali bez objašnjenja šta taj posao tačno od njega zahteva. Ćutljivi bivši zatvorenik će ga odbiti, ali Sreda neće tako lako odustati od želje da ga pridobije.

Dok se priča o Senki i njegovoj pokojnoj supruzi bude razvijala kao klupko koje mačka uporno maltretira, tako će se brojni bogovi – novi, stari i oni zaboravljeni boriti da Senku uzmu pod svoje, a gospodin Sreda poznaje neke od njih.

Stari i zaboravljeni bogovi u ovom univerzumu su se sveli na nivo običnih smrtnika. Uglavnom imaju propale živote i još propalije poslove jer više niko u njih ne veruje. Svi su došli na američko tlo sa doseljenicima iz raznih delova sveta. Kako su decenije prolazile i dolazile nove generacije većina je zaboravila da se pomoli ili zapali sveću za bogove koji su zaslužni za dolazak u zemlju bezbrojnih mogućnosti. Sa druge strane novi bogovi – digitalni bogovi, žele da stare bogove dovedu do nivo praznoverja i legendi koje će ispariti u tankom vazduhu.

“American Gods” je vizualna poslastica preko koje su naređani redovi odličnih glumaca, bezbroj malih, ali važnih priča i osmočasovne zabave iseckane u osam epizoda.

Reditelj “Hanibala” Brajan Fuler se postarao da serija verno donese ideje i vizije koje je Gejmen imao tokom pisanja knjige. Serija veoma uspešno replicira radnju iz knjige i iznosi na sto još po neke fore i fazone koji će dodatno začiniti, već odlično zasoljenu priču.

Pročitaj i: 

Kritičari vam preporučuju najbolje serije za maj

10 horor filmova da vas istresu iz gaća

 

Najčitanije

Pročitaj još