Obrt u poslednjoj sceni “Game of Thrones” je imao smisla: Fora koja nam je promakla

Ukoliko niste bili deo ekipe koja je rujnom zorom skakala ispred ekrana tv prijmenika zbog dramatičnih scena iz treće epizode i čekate emitovanje večeras u 20 časova, najbolje je da lagano napustite ovaj tekst, pa se vidimo posle. Ostali, za mnom.

Arja Stark je heroj treće epizode osme sezone, ali ne smemo da zaboravimo Lijanu Mormont. Dve mlade žene su stale na put ledenoj noćnoj mori. Lijana je izgubila život, ali je u svoj CV na drugom svetu upisala da je ubila plavookog džina, podanika kralja noći, a Arja može da se pohvali ubistvom kralja noći i obustavljanjem njegove ledene družine koja je pretila da sravni Zimovrel do temelja.

Možda se čini da je Arjin napad (u želji da odbrani nepokretnog brata Brena) bio iznenađenje, ali ovo je deo proročanstva Melisandre koja je još u trećoj sezoni videla da ja najmlađa Starkova ćerka puna tame, ali da se u tami vide oči.

Foto: HBO

Naime, u trećoj sezoni Melisandra (Crvena žena) se prvi put susrela sa Arjom, prilikom otmice Gendrija, i izrekla sad već proročanske reči.


Blago Dedi, pročitaj i ⇓

Zašto je treća epizoda Game of thrones mračna i kako da se reši problem

Treća epizoda “Game of Thrones”: Zanemiš od užasa i katastrofe


Vidim tamu u tebi. U toj tami oči gledaju u mene. Braon, plave, zelene. Zatvorićeš ih zauvek. Srešćemo se opet“.

Melisandra je u osmoj sezoni došla kao nenajavljena pomoć vojsci Zimovrela i obratila se ser Devosu rečima: “Nema potrebe da me sad ubiješ, umreću pre zore“, što je i učinila nakon nekoliko uspešnih i manje uspešnih pokušaja da pomogne ratnicima.

Arja i Melisandra su se ponovo susrele u zamku prilikom opsade mrtvaka u kojoj se već događa čuvena razmena rečenica.

Arja: “Rekla si mi da ću zatvoriti mnogo očiju zauvek. Bila si u pravu“, Melisandra: “Braon, zelene i plave“.

Foto: HBO

Plave oči predstavljaju kralja noći i njegove podanike. Braon se donose na prethodne žrtve Polivera i ser Merina Tranta. Ali, pitanje je ko ima zelene?

U knjizi Maloprstić ili gospodin Bejliš ima zelene oči, ali sa njim je Arja završila u sedmoj sezoni. Sledeća osoba na listi sa zelenim očima je – Sersi Lanister.

Ali, evo šta je zanimljivo – Arja Stark je od samog početka bila skriveni heroj priče. U prvoj epizodi ona je ta koja uspeva da pogodi strelom metu, a ne Bren, kojeg je zaštitila na kraju. Potom su usledili časovi Sirija Forela koji ju je naučio da bude brza i tiha kao mačka i da kaže “ne danas” bogu smrti. Što je ujedno referenca koju izgovara Melisandra u sinoćnoj epizodi.

Foto: HBO

Arja je od Pseta naučila da pronađe slabu tačku u oklopu, što je i primenila na kralju noći.

Dakle, svi putevi tokom prethodnih sezona su vodili ka sceni koju smo sinoć videli. Nema zabune, Arja Stark nije bila lak izlaz iz priče i obrt koji su scenaristi zamislili kao bi se nešto veliko desilo. Sve je vodilo ka velikom događaju.

Previše fokusa na Deneris i Džona je bacilo senku na likove koji tek planiraju da promene čitavu situaciju u poslednje tri epizode “Game of Thrones”.

Najčitanije

Pročitaj još