Osma sezona “Game of Thrones” treća epizoda: Zanemiš od užasa i katastrofe

Ako se opovrgne teorija o multiuniverzumima u kojima postoji više verzija jedne osobe sa različitim odlukama, dobrim ili lošim, koje su je odvele u drugačije životne vode, i umesto toga prigrlimo ideju da je život kao takav linearna putanja u kojoj mora biti onako kako je zacrtano i sve što radimo, radimo da bismo dobili kraj kakav zaslužujemo, onda je Game of Thrones životna definicija da nijedan počuven potez nije bio besmislen jer nužno vodi samo ka jednom cilju. Nešto poput kosmičke pravde ili sudbine. Kakav je kraj? Onakav kakav mora da bude.

S obzirom na to da treća epizoda vrišti od spojlera i da ne želim nikom da pokvarim proživljeno iskustvo (što je meni neko uradio jutros oko 8 i napisao mi u inbox-u šta se desilo na kraju epizode – OSOBA JE BLOKIRANA DO KRAJA ŽIVOTA), već da je predstavim u tehničkom, karakternom i narativnom smislu – neću ništa konkretno da otkrivam, niti da aludiram. Držaću se isključivo uvodnih deset minuta epizode i generalne atmosfere jer ovog puta treba da je gledate i da uživate u onom što ste videli.

Foto: HBO

Dolazak kralja noći i vojske mrtvih na vrata Zimovrela ne bi bio po propisima da gosti nisu došli sa poklonima, jer kad se prvi put dolazi u nečiju kuću zna se kako treba da se ponašamo. Pomalo neočekivano, ali plavooki mrtvaci sa dubokog severa su stigli spremni kao zapete puške kod svojih komšija, držeći u rukama pregršt darova. Trikovi koje će ispaliti iz rukava ostaviće vas da sedite na ivici fotelje, stolice, kreveta, dušeka ili na čemu god da ste odlučili da gledate treću epizodu.


Blago Dedi, pročitaj i ⇓

Obrt u poslednjoj sceni “Game of thrones” je imao smisla: Fora koja nam je promakla

Zašto je treća epizoda Game of thrones mračna i kako da se reši problem


Još jedno iznenađenje je dolazak Melisandre u Zimovrel koji je magičan dodatak celokupnoj epizodi. Ser Devos neće biti srećan što je vidi, ali rečenica koju stara veštica izgovara na početku epizode je sve što treba da znate: “Nema potrebe da me ubijete sad, umreću pre zore“.

Foto: HBO

Fantastično konstruisane akcione scene pumpaju tenziju, ostavljaju neizvesnost ishoda u vazduhu i nekoliko događaja pri kraju epizode će naterati suze na oči.

Treća epizoda Game of Thrones je poentirala upravo na onome gde je kiksala u prve dve epizode – karakterizacija. Što je krajnje čudno, jer ovog puta broj izgovorenih rečenica je minimalan za epizodu od 82 minuta. Dug put koji je trajao sedam sezona je oblikovao likove i njihove neizbežne sudbine, kao što je i rekla Melisandra po dolasku na sever ser Devosu, jer ona zna koje je njena uloga bila do sada i koja joj sada pripada.


Blago Dedi, pročitaj i ⇓

Sve o prethodnim epizodama i teorijama osme sezone Game of Thrones


Bitka na severu je čistilište za voljene i ne preterano voljene likove, mesto u kojem će okajati grehe, odužiti svoj dug ili položiti svoje telo za više dobro.

Iznenađujuće finale epizode je jasno zaokruženo sa nekoliko šok momenata, i ono najbitnije otvara vrata poglavlju kraja priče koje će biti po svemu sudeći bolno i nezaboravno iskustvo.

Najčitanije

Pročitaj još

Treća epizoda "Game of Thrones" je fantastična, ali ne zbog epske bitke severa i mrtvaka, već zbog majstorske karakterizacije likova. Nije im bila potrebna nijedna izgovorena reč u kadru da bi nas ostavili da ležimo nepomično posle poslednje scene. Osma sezona "Game of Thrones" treća epizoda: Zanemiš od užasa i katastrofe