Osma sezona “Game of Thrones” treća epizoda: Zanemiš od užasa i katastrofe

Ako se opovrgne teorija o multiuniverzumima u kojima postoji više verzija jedne osobe sa različitim odlukama, dobrim ili lošim, koje su je odvele u drugačije životne vode, i umesto toga prigrlimo ideju da je život kao takav linearna putanja u kojoj mora biti onako kako je zacrtano i sve što radimo, radimo da bismo dobili kraj kakav zaslužujemo, onda je Game of Thrones životna definicija da nijedan počuven potez nije bio besmislen jer nužno vodi samo ka jednom cilju. Nešto poput kosmičke pravde ili sudbine. Kakav je kraj? Onakav kakav mora da bude.

S obzirom na to da treća epizoda vrišti od spojlera i da ne želim nikom da pokvarim proživljeno iskustvo (što je meni neko uradio jutros oko 8 i napisao mi u inbox-u šta se desilo na kraju epizode – OSOBA JE BLOKIRANA DO KRAJA ŽIVOTA), već da je predstavim u tehničkom, karakternom i narativnom smislu – neću ništa konkretno da otkrivam, niti da aludiram. Držaću se isključivo uvodnih deset minuta epizode i generalne atmosfere jer ovog puta treba da je gledate i da uživate u onom što ste videli.

Foto: HBO

Dolazak kralja noći i vojske mrtvih na vrata Zimovrela ne bi bio po propisima da gosti nisu došli sa poklonima, jer kad se prvi put dolazi u nečiju kuću zna se kako treba da se ponašamo. Pomalo neočekivano, ali plavooki mrtvaci sa dubokog severa su stigli spremni kao zapete puške kod svojih komšija, držeći u rukama pregršt darova. Trikovi koje će ispaliti iz rukava ostaviće vas da sedite na ivici fotelje, stolice, kreveta, dušeka ili na čemu god da ste odlučili da gledate treću epizodu.


Blago Dedi, pročitaj i ⇓

Obrt u poslednjoj sceni “Game of thrones” je imao smisla: Fora koja nam je promakla

Zašto je treća epizoda Game of thrones mračna i kako da se reši problem


Još jedno iznenađenje je dolazak Melisandre u Zimovrel koji je magičan dodatak celokupnoj epizodi. Ser Devos neće biti srećan što je vidi, ali rečenica koju stara veštica izgovara na početku epizode je sve što treba da znate: “Nema potrebe da me ubijete sad, umreću pre zore“.

Foto: HBO

Fantastično konstruisane akcione scene pumpaju tenziju, ostavljaju neizvesnost ishoda u vazduhu i nekoliko događaja pri kraju epizode će naterati suze na oči.

Treća epizoda Game of Thrones je poentirala upravo na onome gde je kiksala u prve dve epizode – karakterizacija. Što je krajnje čudno, jer ovog puta broj izgovorenih rečenica je minimalan za epizodu od 82 minuta. Dug put koji je trajao sedam sezona je oblikovao likove i njihove neizbežne sudbine, kao što je i rekla Melisandra po dolasku na sever ser Devosu, jer ona zna koje je njena uloga bila do sada i koja joj sada pripada.


Blago Dedi, pročitaj i ⇓

Sve o prethodnim epizodama i teorijama osme sezone Game of Thrones


Bitka na severu je čistilište za voljene i ne preterano voljene likove, mesto u kojem će okajati grehe, odužiti svoj dug ili položiti svoje telo za više dobro.

Iznenađujuće finale epizode je jasno zaokruženo sa nekoliko šok momenata, i ono najbitnije otvara vrata poglavlju kraja priče koje će biti po svemu sudeći bolno i nezaboravno iskustvo.

Prati Dedu na ↓

7 KOMENTARA

 1. Zanimljivo.
  Kod mene je ostavila kompletno drugaciji utisak.
  Mrak nije doprineo utisku nego ga neutralisao.
  Tajming kadrova apsolutno ne doprinosi odrzavanju napetosti nego razvodnjava istu i ostavlja praznine i prostor u kojima gledalac moze samo da postavlja pitanja o nelogicnostima koje primecuje.
  Svi karakteri sem Melisandre su “onjanjavili” i izgubili sve ono sto je gradjeno pethodnih sezona, uklucujuci i Ariju (Bar do odredjenog momenta).
  Sveopstii utisak je jako, jako slab. Pogotovo ako uzmemo d aje ovo trebala da bud jedna od najboljih i krvavijih bitaka u serijalu.
  Steta!

 2. Iskreno ne znam sta ljude tako loži ova serija.Interesantna jeste ali po meni ovo je klasicna bajka,da sedim na ivici fotelje kreveta ili cega god i grickam nokte, dojam mora biti mnoogo realističniji.

 3. Мени епизода није била мрачна, све сам видела. Засметало ми је што су сви осим Џоре Мормонта некако смотани и што су Дотраки само пислати да им мртви погасе бакље. Очекивала сам неку менталну борбу између Брена и Краља Ноћи. У принципу, у претходних седам сезона се толико тога десило да и није крај дошао тек тако. Седам сезона је водило крају. Можда поента и јесте да нико није очекивао да се овај у секунди само распадне. Није да није било изненађење. Само сам очекивала да ће погинути још неко од главних ликова.

 4. Sad znamo i zasto je treca epizoda bila takva kakva jeste. Mrtvi su jednostavni, pobijes I gotova stvar. Ali ostali ovi komplikovani… Ipak je presto ono sto je bitno, kako javlja cetvrta epizoda.

Comments are closed.

Pročitaj još

Najčitanije

Treća epizoda "Game of Thrones" je fantastična, ali ne zbog epske bitke severa i mrtvaka, već zbog majstorske karakterizacije likova. Nije im bila potrebna nijedna izgovorena reč u kadru da bi nas ostavili da ležimo nepomično posle poslednje scene. Osma sezona "Game of Thrones" treća epizoda: Zanemiš od užasa i katastrofe