Druga sezona “Killing Eve”: Sado-mazo komedija

Opsesija i idealizacija su veoma neobičan par. Idealizujemo događaje kao prekretnice koje su nam obeležile život, partnera / partnerku na koju / kojeg gledamo kao na uramljenu sliku na zidu, porodicu koja nas je odgajala jer niko nije imao detinjstvo kao mi i na kraju krajeva sami sebe – kao jedinstvene individue koje hodaju ovom planetom. Kad se idealizaciji prišunja opsesija držimo se dugim noktima za ono u šta smo sebe ubedili – da taj događaj ništa neće nadmašiti, da boljeg partnera nećemo pronaći, da porodicu ništa ne može da zameni i ko nama može da kaže da sa nama nešto nije u redu kad smo opsesivno idealizovali sliku o sebi. Marš iz mog peska i ponesi svoje igračke sa sobom.

Iv Polastri (Sandra O), MI6 agentkinja, ima izraženu opsesivnu crtu koja igra na granici ličnog problema i profesionalne deformacije. Očajnički želi da pronikne u srž problema žena ubica i okidača koji ih tera da hladnokrvno potegnu ruku na nekog drugog. Potpuni kontrol frik koji bi radije prolio sopstvenu krv nego što bi rekao šta oseća je opsednuta sa Vilanel – ledenom sarkastičnom kučketinom koja ispod nokta ima više krvi svojih žrtava nego crnog.

Foto: BBC

Oksana Astankova (Džodi Komer), koja više preferira da je oslovljavaju sa Vilanel, je udžbenički primer psihopate, vođena ličnim životinjskim istinktima i korišću. Ali, kao i njen lovac Iv koja najčešće postane plen, ima dobro negovanu i dugogodišnju uzgajanu idealizovanu opsesiju ka ženama koje su zainteresovane za njenu sociopatsku prirodu. Voli ih sadistički i čim joj dosade kao detetu igračke lakom desnicom im presudi. Imala je više od jedne prilike da prereže grljkan Iv, kao i ona njoj, ali su u svojoj patološkoj vezi igre mačke i miša svesno odlučile da nastave da se igraju dok jedna ne padne s nogu.


Blago Dedi, pročitaj i ⇓

Filmovi koji izlaze u aprilu će nas u grob oterati


Druga sezona serije “Killing Eve” kreatorke Fibi Voler Bridž je već dobro poznata igrarija između dve heroine. Novi početak nas vremenski smešta 30 sekundi nakon poslednje scene prve sezone u kojoj je Iv zabola nož Vilanel u stomak. Osvetnički potez zbog poljuljanog braka i ubijenog poslovnog partnera Bila je odmah povukla natrag, jer nije dobila odgovor na pitanje – zašto si postala to što jesi i zašto sam opsednuta tobom?


Blago Dedi, pročitaj i ⇓

Sve što treba da znaš o seriji “Killing Eve”


Možda najbolje pitanje u prvoj epizodi druge sezone postavlja Karolin Martens (Fiona Šo), vođa ruskog investicionog pokreta MI6: “Zašto sto ste ti i Vilanel toliko zainteresovane jedna za drugu?”.

Foto: BBC

Dugoiščekivana druga sezona u prvoj epizodi prati psihološko stanje Iv nakon pokušaja ubistva Vilanel i zarobljenost u sopstvenom umu zbog najgorih poriva koji su probuđeni u njoj, kao i Oksaninu manipulativnu igru sa ljudima oko nje kako bi pobegla iz bolnice nakon povrede i hvatanja prvog voza za London, jer njih dve još uvek nisu poravnale račune.


Blago Dedi, pročitaj i ⇓

Biće napeto: Nove serije kole izlaze u aprilu


“Killing Eve” je i dalje pitka i zabavna vožnja od četrdesetak minuta, ali koja za sada ne pokazuje jasne znake kuda nas tačno vodi. Za razliku od prethodne sezone koja je u igri imala rusku mafiju, teoriju zavere i čuveni krug 12 koji kontroliše svetski poredak, ovog puta je stavljen akcenat na karakterizaciju dva centralna lika.

Prva epizoda je više pucanje na komične ispade, naročito sa Vilanel, a manje na naraciju i ono što nam je svima bitno – povod da gledamo dalje. Za sada sve još uvek stoji u mrtvoj tački. Gde smo bili, tamo smo i ostali.

Season 2 Villanelle GIF by BBC America - Find & Share on GIPHY

Kao i uvek postavlja se isto pitanje – kad će zabava da prestane zabavna, a sa njom i želja da se serija gleda dalje. U trenutku kad serije izlaze u jednom cugu, čekanje do sledeće nedelje može da bude ozbiljan problem ako serija nema čuveni “cliffhanger” (događaj koji inicira dinamičku promenu u radnji).

“Killing Eve” ako nastavi da pliva po karakterizaciji koja je vrlo jasna i dovoljno istražena u prethodnoj sezoni, kao i većina serija koje žele sebe da shvate ozbiljno u drugoj sezoni, potonuće ispod gledalačke potrebe za idealizacijom i opsesivnom potrebom da gledaju dalje.

Najčitanije

Pročitaj još

Druga sezona Killing Eve počinje mirno i samouvereno sa previše komičnih momenata i previše psihološke opservacije likova. I dalje je zabavno, ali samo je pitanje kad će da prestane da bude zabavno. Druga sezona "Killing Eve": Sado-mazo komedija