Film “Doctor Sleep” reakcije: Najbolja adaptacija Stivena Kinga ikada

Kada je prvi put najavljeno da će reditelj Majk Flanengan (The Haunting of Hill House, Gerald’s Game, Hush) biti dirigent filmskog nastavka “Isijavanje” zasnovanog na ne baš tako sjajnom romanu “Doctor Sleep” Stivena Kinga, skeptičnost da će imati kultni status kao Kjubrikovo “Shining” rasla je kao kvasac. Iznenađujuće, kompanija Warner Bros je bila toliko oduševljena onim što je videla da je požurila sa premijerom filma (umesto u januaru 2020. Doctor Sleep je u bioskopima od 8. novembra ove godine) sigurna da imaju hit u rukavu, ali i nešto što bi moglo da se dokopa nagrada u oskarovskoj sezoni. “Doctor Sleep” ove nedelje je pretpremijerno prikazan kritičarima i malom broju gledalaca i reakcije su fantastične.

“Doctor Sleep” prati odrasli života Denija Torensa (Ian Mekgregor) koji još uvek nije otresao demone iz detinjstva. Možda je napustio hotel Vidikovac i za sobom ostavio oca psihopatu koji je hteo da ubije njega i majku, ali vreme nije radilo na njegovu ruku. Nije nasilan kao otac, ali je notorni alkoholičar kao on i povremeno čuje pozive duhova koji su mileli po zidovima ozloglašenog hotela.

Roman Stivena Kinga “Doctor Sleep” kao i većina njegovih modernih izdanja, pati od problematičnog raspleta koji nije ni blizu intrigantne postavke radnje. Kako tvrde kritičari Majk Flanengan je uspeo da napravi čudo na velikom platnu od osrednjeg romana.

Film je nazvan najboljim spojem Kjubrikovog “Isijavanja” i Kingovih romana.


Blago Dedi, pročitaj i ⇓

Posle filma “Hush” zaključajte vrata i zatvorite prozore


Spoj noćne more i prodične traume. Satkano toliko dobro da je blizu remek-dela. Uostalom svi znamo šta je Flanengan uradio sa The Haunting of Hill House“, napisala je Korni Hovard za “Hollywood Reporter”.

Emotivno, jezivo i na kraju optimistično. Nije nastavak “Isijavanja”, već odgovor i spoj Kjubrika i Kinga“, napisao je Džejkob Hal za “Indiwire”.

Zakucao je svaki ekser na pravo mesto. Rebeka Ferguson je čisto zlato filma. Ovo je najbolja adaptacija Kingovog romana ikad“, napisao je Kris Evanđelista za “Atlantic”.

The first reactions to DOCTOR SLEEP are nothing short of ecstatic. Delighted for Mike Flanagan and company.

Gepostet von Stephen King am Samstag, 26. Oktober 2019

Ostatak kritičara je složan da će publika svedočiti najboljem psihološkom-hororu u skorijoj istoriji.

Novembar nije daleko, a ni premijera filma, prema tome, ja sam spreman.

Najčitanije

Pročitaj još