“American Gods” druga sezona: Oprosti im bože, ne znaju šta čine

Ako period između dve sezone ne obeleže priče o novim kreativnim idejama i najavama koje bi podgrejale atmosferu kod publike, i umesto njih magazine preplave priče o raskolu između kreatora i otkazima koji lete na sve strane, jasno je da se crno piše dugoočekivanom nastavku.

Adaptacije popularnih romana, naročito krativnih iza kojih stoje Dejvid Mičel (Atlas oblaka) ili Nil Gejmen (Američki bogovi), retko kad naiđu na hvalospeve i divljenje. Publika je naoštrena da uputi kritiku, zato što ono što su oni pročitali na stranicama nije verodostojno predstavljeno na malom ekranu ili velikom platnu. Međutim, uglavnom se zaboravlja da vizija od čitaoca do čitaoca nikad nije ista – na različite načine doživljavaju likove, mesta, događaje, pa i čitav koncept. Uostalom, u pitanju su dva potpuno različita formata između kojih ne stoji znak jednakosti i ne mogu da se porede. Knjiga će uvek biti knjiga, a serija ili film će uvek biti serija ili film.

U slučaju adaptacije “American Gods” za male ekrane zahvaljujući kreatorima i scenaristima Brajnu Fuleru i Majklu Grinu dobijeno je možda najadekvatnije vizuelno rešenje kreativnog uma Nila Gejmena. Ali, prva sezona bez obzira na svoju lucidnost, imala je dosta nezgodnih narativnih rešenja i odskakanja od romana koje je bilo jako teško pratiti, naročito ako niste upoznati sa originalnim štivom.

Tandem je otpušten jer se čelnicima televizije StarZ i Nilu Gejmenu nije dopalo na koji način planiraju da nastave priču o starim i novim bogovima. Pisac kao izvršni producent serije preuzeo je stvar u svoje ruke, angažovan je brlog novih scenarista i reditelja koji su prepravili i ponovo snimali pojedine delove serije. Tako da smo u novoj sezoni dobili samo fragmente onog što su Fuler i Grin zamislili, ali uz besumučna krpljenja i izmene koje su promenile priču, estetiku i dinamiku serije.

Foto: StarZ

Druga sezona “American Gods” nastavlja tamo gde se prva sezona sa publikom oprostila. Vremenski prva epizoda je smeštena u poslednju trećinu knjige u kojoj Odin (gospodin Sreda) okuplja stare bogove koji su došli na američko tlo pre pet ili više vekova sa svojim vernicima, koji su u međuvremenu otšli sa ove planete i nisu preneli tradiciju, veru i negovanje božanstava na svoje potomke. Sa druge strane postmoderna božanstva koja su oličenje savremenog društva u vidu tehnologije, globalizacije, pop kulturnih fenomena i generalne opsesije digitalnih i tradicionalnih medija ne žele prošlost u sadašnjosti.

Koncept života u vidu moderne filozofije u sukobu sa tradicijom u “American Gods” nije predstavljen u vidu sukoba dobro protiv lošeg. Sukobljene strane imaju isključivo tendenciju ka moći, vlasti i dominaciji, što se savršeno uklapa u neokapitalistički poredak koji je iznedren upravo na američkom tlu.

Stari zaboravljeni bogovi žele da ponovo u svojim redovima okupe vernike koji bi im dali moć i snagu za opstanak, a u prvoj liniji odbrane je Sredin (Odinov) član obezbeđenja – Senka. Tamnoputi muškarac koji je izgubio sve u životu je prvi znak da se stvari mogu promeniti, i da stari bogovi mogu dobiti svoje mesto u novom društvu.

Foto: Promo / StarZ

Suštinski početak druge sezone “American Gods” ne razlikuje se preterano od svog prethodnika. I dalje je dominatan vrlo upečatljiv ekstravagantni vizuelni momenat, vrhunske produkcijske vrednosti i Tarantivnoski način pripovedanja.

Ono što je primetno da Senka, barem za sada, pada u drugi plan priče i fokus je više postavljen na bogove. Kao što je prva sezona na početku svake epizode predstavila po jednog boga, tako je druga sezona više formirana kao priča u kojoj bi trebalo sve da znamo i sad je ostalo da plovimo do finala.

Prva epizoda ne daje neke velike signale za uzbunu, iako je primetan generički način pomeranja radnje, naročito je upečatljivo na kraju epizode jer je jasno u kom smeru puca nova sezona. Za sada likovi su statični, više nisu toliko intrigantni i nepredvidljivi, i najviše bode oko što pedeset minuta se čini samo kao hvalisanje rediteljskog i tehničkog domena, nego što narativno “American Gods” ima šta da ponudi.

Mlak početak druge sezone još uvek ne znači ništa, ali brine to što oni koji su imali prilike da pogledaju drugu sezonu kažu da je u pitanju bleda i znatno lošija verzija prve sezone koja ne nudi ništa. Ali, za sada ljubitelji prve sezone i knjige mogu da se opuste dok ne vidimo kako će se serija dalje odvijati. Za sada je samo solidna.

Najčitanije

Pročitaj još

Druga sezona "American Gods" počinje samouvereno, estetski eksplozivno, ali narativno uljuljano i generički. Za fanove prve sezone ima materijala kojem mogu da se raduju. "American Gods" druga sezona: Oprosti im bože, ne znaju šta čine