Film “The Green Knight”: Ako ne dobije neki Oskar – protest

Svet je pun čudesnih priča – o devojci koja prede zlato od štalske slame, o dečaku koji je izvukao mač iz kamena, o hrabrom vitezu koji je prokrčio put od trnove ružice do vrha kule, ali ovo nije ta čudesna priča. Ovde nema heroja, osim lažnih. Onih što bi za komad zlata i platinasti oklop okovali glavu bodljikavom žicom. Neka obruč steže i rana krvari, samo neka kruna od slave stoji na glavi, sve dok ne padne sa ramena. 

Za Božić okrugli sto kralja Artura i njegovih vitezova posetio je nepozvan gost. Nije došao da obeduje uz vino, trošeći vreme na priče o herojstvu i junaštvu. Iznenadna i uznemirujuća poseta o sto je udarila ponudom. Njegovo visočanstvo može da izabere bilo koga u prostoriji da zada prvi udarac gostu, a kad godina prođe i Božić ponovo dođe, onaj koji je digao ruku na zlokobnog neznanca mora ga posetiti u zelenoj kapeli, kleknuti i dostojanstveno odslužiti istu bol koju je naneo. 

Gavin, Arturov sestrić, seoska propalica, rasipnik i mladić koji od viteza nije video ni prvo slovo, po prvi put za Božić dobio je čast da sedi pored svog kralja. Odlikovanje koje se retko ustupa. Udobna stolica i pogled na heroje, ali i svest da Artur i njegova draga nemaju dece i da je on sledeći u redu za presto, podigli su razmaženu zadnjicu i glas. Gavin će svojom veštom rukom saseći monstruozno stvorenje jer godinu dana slave i pesama o herojstvu nisu za bacanje. Šta će posle biti? Možda svi zaborave da mora odužiti dug. 

Foto: A24

Pohlepni Gavin umesto uboda u rame ili odsečenog prsta na ruci neznancu, koji je otelotvorenje šumskog džina, odsekao je glavu. Obezglavljeno strašilo pokupilo je svoje ostatke, zajahalo konja i nestalo u šumskoj magli. Sačekaće jednu godinu i Gavina heroja, ali i njegovu glavu. 

“The Green Knight” Djevida Laurija (A Ghost Story) zasnovan na poemi “Gavin i Zeleni vitez” iz 14. veka je nesvakidašnji primer poetičnog pristupa sedmoj umetnosti. Jednim delom avantura, najvećim delom košmarna i bajkovita priča, kopa duboku i mračnu raku Gavinovim odlukama. Da ne bude zabune, “The Green Knight” je daleko od bilo kakve lepršave-akcione zabave za mlade. Naprotiv, apstraktna i narativno kompleksna moralna priča o slavi i dobrom glasu, iako smeštena u fiktivnoj dalekoj prošlosti, je aktuelizacija savremenog kompleksa – bez popularnosti si niko i ništa. 

Gavinovo putovanje od opustošenih ratnih polja, preko uklete kuće u kojoj devojka traži svoju glavu, pa sve do planina koju okružuju gigantska ljudska stvorenja, podseća na pesme i mitove o naivnom mladiću koji nije ni svestan ušta se upustio. 

“The Green Knight” podeljen u segmente isprepleten legendama i bizarnim događajima otkriva, dinamički lagano, zašto se Gavinu događaju stvari koje se događaju, sve dok ne dođe upečatljivo i za moždane vijuge problematično finale nalik na rebus. 

Foto: A24

Spektakularni vizuelni identitet filma koji se ne može rečima opisati je zasluga samouverene režije Dejvida Laurija koji je tačno znao kako će svaki frejm njegovog filma izgledati. Jer “The Green Knight” nije samo narativ koji se žvaće ustima, već se oslanja i na vizuelno pripovedanje. Neobične scene i kompozicije kadra neće reći šta se desilo, ali će pokazati. 

Dev Patel, Alisija Vikander, Šon Haris i fantastični Ralf Ineson dobili su i odglumili najbolje uloge u svojim karijerama. Gospodin Patel može da se nada nominaciji za Oskara, ali poznajući Akademiju, nekad dobru ulogu ne bi primetili da im padne na glavu. 

“The Green Knight” je tvrd filmski orah na koji će mnogi slomiti zube i odustati, zbog njegove poetično-apstrakne prirode. Sa druge strane film Dejvida Laurija je dokaz da u moru jeftine zabave “da opusti mozak” film kao sedma umetnost je daleko od bilo kakvog izumiranja jer njegov rad je spektakularna narativna i vizuelna forma za kojom industrija plače godinama. Kad smo kod heroja Dejvid Lauri je filmski heroj 2021. godine. 

Film "The Green Kinght"
Ocena
4.8
  • Režija
  • Scenario
  • Gluma
  • Atmosfera

Presuda

“The Green Knight” pliva u moru jefitne zabave kao blistavi primer sedme umetnosti.

Najčitanije

Pročitaj još