Šta ove nedelje nikako ne treba da gledate

Što sam stariji sve više tolerišem loše filmove i serije. Trudim se da pronađem barem jednu svetlu tačku da bih uspeo da izdržim do kraja sezone, epizode ili odjavne špice. Isto tako se trudim da sebi priznam da sam uzaludno potrošio vreme i da ne tražim smisao tamo gde ga nema. U naredna dva slučaja je suludo tražiti opravdanje za loše rediteljske minute, prema tome ako vam se slučajno nađu na putu – ne trošite vaše dragoceno vreme i gledajte nešto drugo.

Krypton

Krypton je na papiru delovao kao nešto što bi moglo da ozbiljno zainteresuje publiku. Naime, planeta Kripton je sa politeizma (mnogoboštvo) prešla na monoteizam – veru u jednog boga, Roa, koji ima svoje predstavnike u vladajućim strukturama. Pored jakog religijskog uticaja društvo je stratifikacijski podeljeno na esnafe koji imaju svoj ugled i moć u društvu, tako da pripadnost određenom esnafu omogućava bolji položaj na društvenoj lestvici. I na sve to imamo priču o lozi Supermena sa fokusom na dve generacije porodica pre nego što je došao na našu planetu. Veoma lepo zamišljeno, ali jako loša realizovano.

Serija pre svega pati od jeftinog izgleda, jako loše predramatične glume, neubedljivog i loše osmišljenog scenarija, antipatičnog glavnog junaka – što ostavlja utisak da je Krypton podgrejan krompir. Bljutav, bez ukusa, bez mirisa, dosadno naklapanje koje traje 40 minuta.

Krypton može samo da se dopadne zagriženim ljubiteljima DC-ja i Supermena, ali ni oni neće biti srećni.

Winchester

Koliko morate da se potrudite da horor učinite toliko dosadnim da ćete se pre uspavati, nego što ćete vrišteći pobeći iz sobe ili bioskopa. Pitajte Sperig braću koji su zaduženi za Winchester. Neverovatno je da sjajan materijal o Sari Vinčester i njenoj suludoj kući od stotinu soba čija vrata vode nikuda i prozori ne gledaju ni u šta postane najgori film ove godine.

Naime, radnja prati doktora Erika Prajsa koji je zadužen da da psihološku evaluaciju udovice Vilijama Vinčestera, vlasnika fabrike za proizvodnju oružja. Posle smrti supruga i ćerke Sara Vinčester se odlučila za neobičan projekta. U San Hozeu je kupila kuću i svakodnevno je nadograđuje bez ikakvog smisla i arhitektonskih pravila. Udovica je ubeđena da je proganja duh osobe koja je ubijena oružjem kompanije njenog muža. Sara pokušava da raščisti dugove koje je njen muž napravio za života.

Film koji je rađen po istinitim događajima je neverovatno dosadan. Winchester, kao i većina modernih horora, služi se jump scare tehnikom, koja je smešno loša što je posledica još goreg inženjeringa zvuka. Narativ je prespor i predosadan – bez ikakvog smisla. Najbolji pokazatelj koliko je film loš je gluma Helen Miren u ulozi Sare Vinčester. Glumačka boginja je žargonski odradila ulogu. Nezainteresovana, bez trunke energije i posvećenosti liku koji joj je dat.

Bolje je da trčite preko polja i da se držite za ruke nego da se ovim kažnjavate. Uživajte u praznicima.

Pročitaj i: 

HBO serije koje treba da pogledate pre nego što umrete

Preporuka: Spilbergova serija o jezivoj deci i njihovom izmišljenom prijatelju

Najlepša Netflix-ova serija

 

Najčitanije

Pročitaj još