Šokantno finale Killing Eve je sve što smo tražili od jedne serije

Ahh, Killing Eve. Pet meseci sam proveo u očaju, potpuno siguran da nemam čemu da se radujem kad vikend otkuca. Westworld je postao previše komplikovan i razvodnjen, Handmaid’s Tale se razvlači kao jeftina žvaka, a serije koje su u međuvremenu osvanule nisu davale neki preterani povod da nestrpljivo sačekam sledeću epizodu. A, onda se desio Killing Eve. Gospode, ne sećam se kad sam se poslednji put ovoliko ludo zabavio. Bio sam ozbiljno zabrinut zbog poslednje epizode prve sezone jer se nekako podrazumeva da nas kreatori nasamare, ali ne i Killing Eve, ne, ne.

Na prste ruke mogu da izbrojim negativce prema kojima sam izgradio minimalni osećaj empatije. Anti-heroj Dekster me je uvukao u svoju mrežu moralnog relativizma, Sersi Lanister je dokaz da i od najgoreg postoji još neko gori, a Vilanel iz Killing Eve je donela potpuno drugačiju emociju u moj dom. Žena profesionalni ubica bez trunke kajanja, inteligentna, i sarkastična sociopata sa neospornim smislom za humor.

Foto: BBC America / Screenshot

Kako su epizode odmicale najveći strah je bio da kreatori ne izvuku holivudski kec iz rukava i od Vilanel naprave patetični izbljuvak koji će reći: “Ubica sam jer me mama nije volela” i baciti se na grudi Iv Palestri. Empatija kod Vilanel postoji samo u tragovima i briše se brzinom svetlosti jer posao mora da bude obavljen, pištoljem naravno.

Vilanel manipuliše svojim žrtvama sve do poslednje epizode i poslednje scene u kojoj konačno ima trenutak mira sa Iv u njenom stanu u Parizu. Nakon fantastične epizode, dinamike odnosa sa Konstantinovom maloletnom ćerkom koju je otela i beskrajno zabavnih dijaloga došlo je vreme za poslednji test serije. Iv i Vilanel – borba do smrti ili drugarice?

Srećom, dogodilo se ovo prvo. Iv je opsednuta Vilanel i njenom surovošću, što se kosi sa njenim životnim načelima, a sa druge strane Vilanel pronalazi nešto neobično privlačno u dobroti i zainteresovanosti Iv.

Foto: BBC America / Screenshot

Iako je poslednja scena na krevetu ukazivala da će biti ona stara – mir, mir, mir niko nije kriv, niko je krava. Fizički okršaj između Iv i Vilanel je potvrdio ono što i jeste baza serije.

Iv je besna što je muž ignoriše, što je izgubila poslovnog partnera i što je dobila dva puta otkaz zbog svoje opsednutosti Vilanel, a naša omiljena sociopata posle uboda nožem u stomak nema ni trunke empatije koju je samo na sekund pokazala prema Iv. Iznenađujuće dobro šokantno finale nije razočaralo uplivom nepotrebnih objašnjavanja ko je kakav jer već sve je jasno ko je ko u ovoj igri.

Foto: BBC America / Screenshot

Iv i Vilanel još uvek nisu raščistile račune i jasno je da će biti još mnogo prolivene krvi dok jedna od njih dve ne pobedi u ringu.

Killing Eve je dobila drugu sezonu odmah posle premijere prve epizode i sad ostaje da čekamo. Kad? Još uvek nije potvrđeno, ali nadajmo se sledeće godine.

Pročitaj i: 

Nove serije koje izgledaju opasno dobro

Filmovi uz koje možete da se isplačete kao čovek

Najčitanije

Pročitaj još