“Servant” 3. sezona, premijera: I dalje je najčudnija serija koja postoji

Ne baš tako davno u malenom dvorcu okruženom dimom i visokim kućama živeli su muž i žena. Imali su mnogo želja. Želeli su da imaju dete, želeli su da budu uspešni i želeli su da uvek sebi budu na prvom mestu. Bog im je dao ono što su želeli, ali kad je video da više vole svoj odraz u ogledalu nego dete u kolevci, odlučio je da im ga oduzme. Kako bi ih utešio poslao im je slugu da popuni prazninu i razgali tišinu. Živeli su srećno do kraja života? Pa, ova bajka ne ide baš tako.

Nesrećni Tarnerovi dve sezone serije “Servant” živeli su hoatičan i tragi-komičan život. Bračni par koji je izgubio sina, a onda ga čudom božijim primio ponovo u naručje je zasluga njihove povučene i introvertne dadilje Lijen. Misteriozna devojka koja je posle više od dvadeset epizoda hodajuća misterija konačno je postala centar ove beskrajno iščašene i simbolične priče.

Bivša članica religizonog kulta “Manjih svetaca” u dom Tarnerovih došla je sa ciljem da kazni krivca za smrt bebe Džerika i da ponovo vrati nadu maničnoj i egocentričnoj Doroti. Porodična tragedija koja je bila splet nesrećnih okolnosti i sebičluka majke i oca, Lijen na kraju prve sezone, i tokom najvećeg dela druge sezone, udaljila je od doma u čijim zidinama dišu neminovno tužni, ali narcisoidni i moralno posrnuli pojedinci.

Foto: AppleTV+

Obrt u drugom delu “Servanta” bacilo je potpuno drugačije svetlo na Tarnerove, ali i na žanrovski oblik serije. Pa, se od psihološkog trilera / horora pretvorila u crnu-komediju koja je dala sjajan uvid šta se zapravo karaterno krije iza porodične tragedije Šona i Doroti. Od empatije i razumevanja za ljude koji su dobili patosirajući životni udarac do potpunog gnušanja i antagonizma prema ovim sebičnim egomanijacima.

“Manji sveci” koji ne žele da njihova bivša članica rabi svoj dar na ove grozomorne ljude u više navrata su pokušali da je vrate u svoje redove, ali Lijen odlučna da se Džeriko vrati iz sveta mrtvih i zaplače u naručju majke i oca koji ga ne zaslužuju, rukama i nogama se borila da nikako ne napusti dom u Filadelfiji.


Blago Dedi, pročitaj i ⇓

KRAJ PRVE SEZONE SERIJE “SERVANT”: ŠTA SE KOG ĐAVOLA DOGODILO?

SERIJA “SERVANT” 2. SEZONA: KAD POMISLIŠ DA NE MOŽE BITI LUĐE, BUDE NAJLUĐE


Prelazak preko praga porodice Tarner, po treći put, ni najmanje nije fokusiran na Džerika, Šona, Doroti i njenog večito alkoholisanog i našmrkanog brata Džulijana, već su sva svetla uperena u Lijen. Paranočina devojka je uverena da njena “bivša porodica” dolazi po nju, ali i po dečaka. Melanholična i skandinavska atmosfera “Servanta” je i dalje tu, sa pečatom religijske simbolike hrišćanstva i priviđenja. Kao što se u svim biblijskim noćnim morama prvo jave glasnici, a potom se dogodi ono najgore, tako i u premijeri serije, sve je samo uvod u ono što će ostatak trećeg poglavlja otkriti.

Foto: AppleTV+

Iako ostaje pitanje da li Em Najt Šamalon zaista ima nameru da posle mnogo čekanja publici pruži ekspoziciju priče i uperi strelice koje će razotkriti sve misterije, čini se da će “Servant” zauvek ostati metaforična i alegorijska konstrukcija natprirodnog i religijskog koncepta čuda, ali i ljudi koji ga nisu zaslužili.

Striming servis “AppleTV+” i dalje ne odustaje od ideje da seriju servira jednom nedeljno što je u slučaju “Servanta” katastrofalna greška. Priča podeljena u poglavlja bez velikih obrta na kraju svake epizode je najbolja, jer ipak epizode traju od 25 do 35 minuta, kada se sagleda kao celina. Premijera ne nudi nešto preterano mnogo. Fantastična stilizacija, gluma i atmosfera su tu, ali sada je pitanje da li ova mračna bajka o Tarnerovima i Lijen, porodici i slugi, posle svih nevolja ima nešto konkretnije da ponudi od besumučno klaustrofobičnog psiho-trilera? Kako je jedan od članova “Manjih svetaca” upozorio Šon i Doroti rečima: “Ne znate koga ste pustili u svoj dom” i posle dve sezone, ni porodica, ni publika i dalje ne znaju koga su pustili, dok čekaju odgovor.

Serija "Servant" treća sezona / premijera
Ocena
3.8
  • Režija
  • Scenario
  • Gluma
  • Atmosfera

Gde gledati?

AppleTV+ (VPN) jedna epizoda nedeljno

Najčitanije

Pročitaj još