Kraj serije “Servant”: Šta se kog đavola dogodilo?

Ne baš tako davno u malenom dvorcu okruženom dimom i ljudima živeli su muž i žena. Imali su mnogo želja. Želeli su da imaju dete, želeli su da budu uspešni i želeli su da uvek sebi budu na prvom mestu. Bog im je dao ono što su želeli, ali kad je video da više vole svoj odraz u ogledalu nego dete u kolevci, odlučio je da im ga oduzme. Kako bi ih utešio poslao im je slugu da popuni prazninu i razgali tišinu. Živeli su srećno do kraja života? Pa, ova bajka ne ide baš tako. 

Serija Em Najt Šamalona “Servant” je najbolja reprezentacija tuge, taštine, maničnog ponašanja, maestralne reprezentacije nervnog sloma i večite ljudske utopijske ideje da nada poslednja umire. Nada kao deo hrišćanske matrice i vere u bolje sutra, jer jutro na prozor mora svanuti, vešto je upakovana u natprirodni dar koji je dar i kletva u isto vreme. 

Servant” je dao odgovore na dosta pitanja čije se poreklo krilo iza zavese doma para iz Filadelfije, Šona i Doroti, i njihovog sina Džerika, ali gospodin Šamalon ne bi bio to što jeste da nije lukavo zakamuflirao ono što je publika željno želela da vidi, a bilo im je pred nosom. 

Radnja serije “Servant”

Foto: Apple+

Šon i Doroti su mladi bračni par koji je prerano izgubio dete. Sin Džeriko preminuo je u 13 nedelji. “Servant” sve do samog kraja nije želeo da otkrije šta se dečaku dogodilo, što je napravilo prostor za teoretisanje – da li je smrt bebe bila nasilna, ritualna, slučajna, i ko snosi krivicu za njegov život?

Doroti koja nije mogla da podnese gubitak deteta pala je u katatonično stanje, dok su najbliži članovi porodice – muž, brat, otac i najbolja prijateljica orkestrirali šaradu “zamenskim detetom”. U pitanju je emotivna psihološka štaka u vidu bebe lutke koja se primenjuje u određenim psihološkim krugovima kako bi majka lakše podnela gubitak novorođenčeta. 

Lutka Džeriko je vratila Doroti u realan svet, ali postala je hiper depresivna sa maničnim optimističnim duhom, uverena da je to njeno dete. Stvari su se toliko otrgle kontroli da je par unajimo dadilju za bebu, kako bi se Doroti vratila na posao. 

M Night Shyamalan Servant GIF by Apple TV - Find & Share on GIPHY

Šon i Doroti karijerno zagriženi, sujetni, skloni ljubavi prema sopstvenom uspehu i posle smrti deteta u poslu traže utehu. Šon je najpoznatiji kuvar, majstor kuhinje i nekadašnji član žirija rijaliti programa o kuvanju, a Doroti je novinar i voditelj. Svaka epizoda se fokusira na delikates na kojem radi Šon i na izveštajima Doroti koji su uredno snimljeni kako bi mogla da ih gleda. Negde u pauzama sin Džeriko je repertoaru. 

Tv Show Servant GIF by Apple TV - Find & Share on GIPHY

Dadilja Lijen, povučena i religijski nastrojena, ni najmanje niije iznenađena što je angažovana da čuva dete, naprotiv, potpuno je utonula u ulogu druge majke bebi lutki. Ali, lutka je ubrzo postala prava beba. Kako? Postoje dva razloga – jedan je poznanstvo Lijen i Doroti, a drugi je poreklo Lijen. 

Šta se desilo Džeriku?

Foto: Apple+

Džeriko je bio planirano i željeno dete. Opsesivno-kompulsivna Doroti kako bi sve držala pod kontrolom porodila se u svom domu modernom metodom – porođaj u vodi. Želela je dete, ali za samostalno roditeljstvo nije bila spremna. 

Nakon što je Šon dobio angažman kao član žirija u rijaliti programu o kuvanju, njegova supruga je ostala sama se bebom usred leta. Kao i svaka majka pomalo sluđena, zaboravna i na kraju krajeva isfrustriana, jer je sama. počela je da gubi kompas. Vrelo leto joj nije išlo na ruku, pa se više borila da obezbedi adekvatne temperaturne uslove u kući za sebe i dete nego što je vodila računa o Džeriku. 

Iako je jedna od teorija bila da je beba deo nekog satanstičkog rituala, ispostavilo se da je njegova smrt nesrećan i traumatičan splet okolnosti. 

GIF by Apple TV - Find & Share on GIPHY

Doroti koja nije mogla da se snađe sa obavezama, najtopliji dan u godini je provela nameštajući ventilator koji je kupila u radnji, ali je zaboravila da je sina ostavila u automobilu. Dečak koji je predugo ostao u automobilu na dnevnoj temperaturi 42 je preminuo. 

Doroti je prošla kroz stanje poricanja, pa je mrtvo dete šetala i oblačila, da bi potom doživela nervni slom jedne večeri i konačno pala u katatoniju. Brat je jedne večeri pronašao mrtvu bebu u kolevci i Doroti u kupatilu koja je nepomično ležala. 

Zašto je Lijen pristala da bude dadilja bebi lutki?

Foto: Apple+

Lijen i Doroti su se upoznale još kad Lijen bila devojčica. Naime, Lijen je bila na takmičenju lepote pre nego što su je oteli članovi kulta Lesser Saint (Manji sveci ili kako već može da se prevede ime sekte) i bila je potpuno očarana Doroti koja ju je intervjuisala. Toliko joj se dopala da je zacrtala da će je pronaći i da će uraditi šta god bude ona želela. Ali, Lijen kad nekog voli može svašta da uradi, ali ako nekog ne voli može da mu priušti pakao od života. 

Jedan od razloga zašto se Lijen prijavila da bude dadilja je da pobegne od kulta koji ju je oteo i spalio njen porodični dom ne bi li sakrio svaki trag da je devojčica živa. Ona je došla da bude sluga Doroti, a ne Šonu. 

GIF by Apple TV - Find & Share on GIPHY

Ne znajući šta se desilo Džeriku, Lijen je kažnjavala Šona koji je u međuvremenu izgubio čulo ukusa. Tokom sezona iskašljavao je parčiće drveta i dadilja se gnušala od njegovog sadističkog pristupa mrtvim životinjama koje je spremao za večeru. Kako je večera nestajala koju je Šon pripremio tako i njegov najvažniji alat u radnji – čulo ukusa.

Teča Džon i tetka Mej, članovi kulta koji su oteli Lijen i prisvojili je, nisu je bez razloga uvrstili u svoje redove jer je ona pre svega njima sluga. 

“Ne znate šta ste pustili u svoj dom”, lepo je rekao teča Džon. 

Sluga je u ovoj priči osoba koja može da uradi sve za svog gospodara. Lijen je blagoslovena da stvari može da oživi, ali i da povuče svoju molitvu ako smatra da je gospodar nije zaslužio.

GIF by Apple TV - Find & Share on GIPHY

Da bi zaštitila Džerika namamila je psa u toku večere na kojoj su se okupili svi koji su orkestrirali ideju o bebi lutki, kako prijateljica od Doroti ne bi saznala da je Džerika vratila u život. Nakon što pas napadne prijateljicu, a pas bude izubijan do smrti, nekoliko minuta kasnije Lijen ulazi u sobu u kojoj je pas i pas izlazi živ. 

Jedan od dominatnih motiva u seriji je uskrsnuće i biblijska priča da će izabrani imati pravo da dođu na rajska vrata jer su to životom na zemlji zaslužili. Međutim, Lijen kao božija ruka je poprimila i zlokobne osvetniče osobine. 

M Night Shyamalan Servant GIF by Apple TV - Find & Share on GIPHY

Naime, kad Lijen sazna da je Doroti razlog zašto je Džeriko preminuo celu epizodu će je kažnjavati ne bi li je prisetila šta se desilo, odnosno, pokušaće da pokrene potisnuta sećanja na traumatičan događaj. 

Šta se desilo na kraju?

Foto: Apple+

Lijen nije sluga Doroti i mora da se vrati svom kultu zbog onoga zbog čega je dovedena u njihove redove. Koji je njen cilj? Pa, to će verovatno odgovoriti sledeća sezona. 

U poslednjoj epizodi teča Džon i tetka Mej dolaze na krštenje Džerika kako bi odveli Lijen, a sa odlaskom Lijen Džeriko se vraća u stanje u kom je prethodno bio – ponovo je mrtav i ponovo je lutka. 

Lijen je doživotni sluga nesrećnim ljudima. Ako nje više nema, nema ni onoga što su izgubili oni kojima je došla da služi. 

Servant GIF by Apple TV - Find & Share on GIPHY

U poslednjoj ritualnoj sceni kult Manji sveci prave krug od zagraljaja i nestaju – gde, kuda? Ko zna. Ko su i šta žele? Ko zna?

“Servant” ima još pitanja da odgovori, a dok se to ne dogodi, barem znamo kroz šta su prošli Šon i Doroti i šta je bio cilj Lijen u njihovom životu. 

“Servant” se na kraju pokazao kao odlična mozglica, misterija sa psihološkim i religijskim motivima. Skandinavski model pripovedanja, hladnoća i mirnoća priče kao i bizarni događaji bili su pogodak što je učinilo “Servant” najboljom serijom na novoj striming platformi Apple+. 

Najčitanije

Pročitaj još

Prva sezona serije "Servant" je odlično skovana priča o tugovanju, religiji i psihologiji traume. Kao i svaka misterija krije još mnogo tajni koje će nadajmo se vremenom otkriti. Kraj serije "Servant": Šta se kog đavola dogodilo?