Serije koje ne mogu da zamene “Dark”, ali možete da probate

Stanovnici gradića Vinden i njihove multidimenzionalne sudbine u paradoksu vremena i prostora dobro su se podvukli pod kožu ljubitelja misterije i naučne-fantastike da je pitanje koliko dugo ćemo morati da sačekamo pre nego što se pojavi bilo šta što će moći da stane u red sa Netflix-ovim “Dark“. I dok će se televizijska industrija meriti po kompleksnosti koju smo videli 27. juna 2020. godine, ostaje nekoliko alternativa koje mogu da vam se dopadnu, kad već toliko volite “Dark”. Ne mogu da ga zamene, ali dobro će doći kao flaster posle rana koju nam je nanela jedna od najboljih serija ove godine.

The OA

Serija “The OA” scenaristkinje i glavne glumice Brit Marling deli dosta sličnih tema i ideja kao “Dark”. Narativ koji vodi na najčudnija i najuvrnutija mesta gledaoce i na put kroz paralelne dimenzije i filozofsku misao o determinističkoj povezanosti ljudskih duša.

Pre nego što je isparila sa lica zemlje Preri je bila slepa, ali povratak kao novi život koji je udahnut u Lazara (Četvorodnevni Lazar kojeg je Isus vaskrsao) vratio joj je ono što joj je život oduzeo – vid.

Misteriozna devojka krije tragove svog nestanka od roditelja i policije, još uvek nespremna da otkrije kakvo čudo joj je povratilo vid posle toliko godina. Preri jedino želi da stupi u kontakt sa Homerom kojeg pamti iz svog prethodnog života – koji možda postoji, a možda je samo jedan od glasova sa kojima se borila kao dete.

Glitch

Kao i nemački Vinden, tako i fiktivni grad Jorana u Australiji u svojoj suštini počiva na neobjašnjivoj misteriji koja muči policiju i doktore.

Jedne mirne večeri groblje u Joranu iz večnog sna podiglo je građane koji su nedavno ili jako davno izgubili svoje živote. Nisu se pretvorili u hodajuće mrtvace, već su dobili drugu šansu za život. Doduše, krajnje neobičnu jer nisu u dobrom zdravstvenom stanju i ne sećaju se ko su i šta su bili pre nego što su ponovo ugledali svetlost dana.

12 Monkeys

Serija inspirisana istoimenim filmom, kao i u slučaju “Dark-a”, glavne junake šiba vetrovima multidimenzionalnog sveta u kojem treba da se zaustavi apokalipsa. Virusolog Kasandra i centralni junak Džejms moraju da promene vremenski tok u prošlosti kako bi sprečili smrtonosnu zarazu.

Bilo bi lepo da neko pronađe mašinu za putovanje kroz vreme i zaustavi koronu. Unapred zahvalni.

Altered Carbon

Jedna od prvih budžetski većih i zahtevnijih serija na Netflix-u je donekle klasičan distopijski triler. Međutim, sudbina Takašija Kovača koji večito putuje iz tela u telo jer kosti, krv i mesto su samo odelo u budućnosti, neće slomiti mozak kao “Dark”, ali će barem zabaviti.

Russian Doll

Tehnički tragi-komedija “Russian Doll” o neumornoj sudbini Nađe koja je osuđena na smrt i koja je svaki put pokosi, pa se vrati na početak priče, tj. proslavu rođendana u kupatilu, kako bi ispravila životnu grešku koja joj je ne dozvoljava da živi, kopa po sudbini glavne junakinje konstantno je ubacujući u vremensku distoriziju.

Fringe

Grupa FBI agenata koja rešava neobične ili neobjašnjive slučajeve na samom početku ne deluje preterano konfuzno, ali sa progresom radnje stvari postaju više nego komplikovane. Paralelne dimenzije, vremenska distorzija i sezona koja je smeštena u distopijskoj budućnosti su više nego dovoljan razlog da se češkate po glavi dok bindžujete Fringe.

The Haunting of Hill House

Sudbina porodice Krejn pocepana je na dva dela. Prošlost i sadašnjost. Događaji u zloglasnoj kući u detinjstvu dovode u pitanje sudbinu Krejnovih jer možda su ih zidine dvorca proklele, a možda imaju iste psihološke probleme kao i njihova majka koja je ostala jedne mračne noći na prozoru da gleda svoju decu i supruga kako beže od nje.

11.22.63

S obzirom na to da su kreatori “Dark” Barab bo Odar i njegova supruga Jantje inspirisani radom Stivena Kinga, jedan od njegovih romana horor pisca glavnog junaka ubacuje u vremenski haos između prošlosti i budućnosti, tačnije postoji prolaz koji spaja dve vremenske dimenzije.

Profesor engleskog menjanjem vremena pokušava da spreči ubistvo Džona F. Kenedija.

Man in the High Castle

The Man in High Castle” alternativni istorijski tok u kojem su imperijalistički Japan i nacistička Nemačka stavile su šapu na svetski poredak, ali svet počinje da se suočava sa novim užasom jer se Adolf Hitler sprema za susret sa Kosačem, a njegovi verni saradnici i saučesnici u novom svetskom poretku spremaju teren za još jedan pokolj.

Maniac

Crna komedija “Maniac” o putovanju kroz ljudski um koji je sposoban da stvara svetove i vreme koje obara svaki naučni zakon zahvaljujući Keriju Fukunagi (True Detective prva sezona) je veoma intrigantno i zahtevno štivo koje traži od gledaoce da razmišlja van standardnih okvira.

Oven i Eni su dve izgubljene duše koje se upoznaju u toku tesitranja leka koji bi mogao da ukloni svaku bol koja muči čoveka, ali ne fizičku, nego emotivnu.

Castle Rock

Castle Rock” (prva sezona) prati neobičan slučaj Henrija Divera koji je 1991. godine nestao na 11 dana, a potom se vratio neogreban. Umesto da ga gradić sačeka raširenih ruku, stanovnici su se plašili Henrija kao đavo od krsta. Dečak je nađen, ali sveštenik, i otac koji ga je usvojio, pronađen je smrznut. Mnogo godina kasnije načelnik zatvora je počinio samoubistvo, a njegova dugogodišnja žrtva je pronađena u kavezu i neobičan mladić traži inisistira da razgovara sa Henrijem koji je odavno napustio Castle Rock.

Outlander

Istorijska fantazija i drama prati život bivše medicinske sestre koja je imala pune ruke posla za vreme Drugog svetskog rata koja će neobičnim spletom okolnosti iz 1945. godine biti prebačena u 1740. godinu.

Awake

Um detektiva Majkla Britena se podelio na dva dela posle saobraćajne nesreće. Ne seća se šta je prethodilo nezgodi koja je rezultirala da jedne večeri legne i probudi se u crvenoj realnosti u kojoj mu je žena preživela nesreću, a sin nije, a potom ponovo legne da spava i probudi se u zelenoj realnosti u kojoj mu je sin preživeo, a supruga nije.

Dva života Majkla Britena i dva sveta u kojima živi su povezana slučajevima na kojima radi dok posećuje dva psihoterapeuta (jednog u crvenoj, drugog u zelenoj realnosti) i svaki ga ubeđuje da onaj drugi svet ne postoji, kao ni psihoterapeut sa kojim priča.

Najčitanije

Pročitaj još