Ako vam i dalje nije jasno šta se desilo na kraju 3. sezone “Dark” – evo objašnjenja

Sad kad su se slegli utisci negde laka srca može se reći da postoje serije i da postoji “Dark”. Naučno-fantastična drama u toku 24 epizode i tri sezone izrešetala je vernu publiku, i omogućila joj jedno od najboljih finalnih epizoda kompleksnih priča u novijoj televiziskoj istoriji. Pretposlednja epizoda treće sezone je neverovatan prikaz kako naizgled jednostavna priča o procepu univerzuma zahvaljujući ljudskom faktoru može biti mentalni spektakl. Ako vam i dalje nije jasno šta se tačno desilo evo kratkog objašnjenja i jedan dodatak.

Naravno ako niste odgledali treću sezonu i ne želite spojlere, prvo sve pogledajte, pa se vratite u tekst 🙂

Narativna caka sa serijom “Dark” počiva u pripovedanju unazad. Naime, pred kraj serije saznajemo da je početak čitave priče u potpuno drugačijoj dimenziji.

Naučnik H.G. Tanaus je glavni krivac za priču koju smo gledali tri sezone. Skrhan smrću sina, njegove supruge i novorođenčeta napravio je vremensku mašinu koja je trebalo da vrati vreme unazad i ispegla sukob koji je doveo do tragičnog kraja. Umesto rešenja došlo je do dimenzionalnog procepa u kojem je nastao dvodimenzionalni Vinden. Pojedini porodični članovi, koji prvobitno postoje u izvornom Vindenu sada postoje u tri dimenzije, ali u dve koje su nastale kao naučni eksperiment osuđeni su na večnu patnju, neku vrsti čistilišta.

Katarina je osuđena na zlostavljanje u ranom detinjstvu, varanje supruga u odraslom dobu i na kraju tragično je ubijena rukom majke koja ju je zlostavljala u regresivnim vremenskom ciklusu. Regina u dvodimenzionalnom procepu umire od kancera, iako u jednom uspeva da preživi apokalipsu, u drugom je ubijena. Ulrih u obe dimenzije je problematičan suprug i u obe je osuđen na tragična kraj – u jednom je ubijen od strane Helge Doplera, u drugom je pokušao da ga ubije i osuđen je za pokušaj ubistva i smešten u mentalnu instituciju.

Foto: Netflix

Nažalost ni sudbine ostalih stanovnika dve dimenzije nisu ništa bolje. Mešaju se tokom vremenskog ciklusa od 33 godine i prave potpuni nered i paradoks u svetu koji je nastao pukom nesrećom. Vinden na kraju je čistilište za nesrećne duše koje nikad nisu ni stvarno rođene.

Adam i Eva su zapravo Jonas i Marta – svako je vladar svoje dimenzije. Krug ponavljanja događaja u dualitetu uzrok-posledica se neprestano vrte zbog upornosti Adama i Eve da spasu ili unište dimenziju u kojoj ne obitavaju. Naime, Adam je siguran da ako se uništi veza između dva sveta, odnosno dete koje nosi Marta, a koje je produkt odnosa Jonasa i Marte, da će sve prestati.

Kako se ispostavlja jedina osoba koja je razumela šta se događa je Klaudija. Sve vreme je diktirala događaje u dve dimenzije kako bi iskoristila jedinu priliku da razbije krug. Umesto da Marta ponovo otputuje u drugo vreme, Jonas i ona moraju da dođu na početak čitave priče, odnosno 21. jun 1986. kada je Tanaus nesrećnim spletom okolnosti i sopstvenom nesrećom napravio pakao.

Kao što znamo emotivno finale i rečenica: “Ti i ja samo savršeni jedno za drugo, ne veruj u ništa drugo” uz pratnju obrade numere “Wonderful World” je nestajanje dva veštački napravljena sveta i stanovnika koji su večito u krugu i večito u paklu.

Foto: Netflix

Mada kako kaže “Jonasova majka” u poslednjoj sceni imala je san da je za stanovnike Vindena odjednom nastao mrak i da je odjednom sve kako treba, aliudirajući da su ipak svi na kraju na dobrom mestu. Odnosno, njihovi životi koji ne postoje ili koji tek treba da se dese na organski način će se desiti u dimenziji iz koje potiču tj. iz originalnog Vindena.

Za sve detalje autor kanala Think Story je napravo odličan siže i objašnjenje za koje bi meni trebalo tekst od 15 miliona karaktera. Mnogo bolje nego da vas ja davim. Svoju dužnost sam obavio objašnjenjem kostura priče 🙂

Najčitanije

Pročitaj još