Serija meseca: “Maniac” kakav se retko sreće na televiziji

Neko mudar je rekao da se rađamo sami i da umiremo sami. Opsesivna potisnuta ili transparentna želja da budemo prihvaćeni uglavnom je posledica nepremostivog straha između života i smrti. Ako smo već kroz nezaustavljiv plač došli na ovu planetu, zar nismo zaslužili da je napustimo uz plač onih koje smo prigrlili na putu do kraja. Istina je da nam niko nije rekao da na putu bez povratka može da se dogodi da hodamo potpuno sami, sa bolom koji smo izazvali ili koji su drugi izazvali, da je moguće da ćemo se jako teško prilagoditi na svet koji nismo birali, ali isto tako niko nam nije rekao da će naš um svaki put pronaći mehanizme, fantazije i uobrazilije koje će nam pomoći da se izborimo i stvorimo sebični personalni univerzim odvojen od drugih. Za psihološki cirkus uma i emocija u seriji “Maniac” su zaduženi Patrik Somervil koji je radio na “The Leftovers” i Kari Fukunaga glavni čovek za prvu sezonu “True Detectiv“. Dva genijalca na gomili su napravili priču o dvoje Njujorčana koji u sopstvenoj samoći i mentalnoj nesigurnosti nisu ni svesni da su jedno drugom spas od teškog života i neminovne smrti.

Nekonvencinalni narativ nas upoznaje sa dva junaka, dva neznanca, Ovenom Milgramom i Eni Lendberg. Dve usamljene duše okružene su brojnim ljudima koji ne vide njihove živote dalje od spoljašnjosti. Ovenova paranoidna šizofrenija i halucinacije razdvajaju realan svet oko njega od misli da je baš on određen da spasi čovečanstvo. Sa druge strane Eni i dalje nije spremna da za sobom ostavi saobraćajnu nesreću koju je preuzrokovala i koja joj je ostavila neizbrisivu bol.

Foto: Netflix

Bizaran splet okolnosti, Ovenova paranoidnost i Enina zavisnost od droge koja se jednostavno zove A, spojila ih je u farmaceutskom centru za testiranju lekova koji, kako kreatori tvrde, mogu uspešnije da reše mentalne prepreke nego psihoterapija. Naime, Oven je ubeđen da je pozvan u kliniku kako bi spasio svet, a Eni u nedostatku novca i neutoljovoj želji za drogom koja je deo testa prijavljuje se na eksperiment.

Japanska kompanija koja je zadužena za eksperimentalne lekove nagrađuje one koji ostanu do kraja testiranja. Cilj je da svi učesnici prođu kroz tri faze. U prvoj fazi se konzumira lek A koji će obnoviti traumatična sećanja, u drugoj fazi lek B će se pozabaviti osećanjima i karakterom zamorčića i u poslednjoj fazi, lek C ispituje podsvesni deo uma čime je test uspešno završen i učesnici bi trebalo da saznaju sve o sebi i da se promene.

Čitav proces nagleda kompjuter sa veštačkom inteligencijom koji analizira podatke i prati događaje unutar uma onih koji su dobrovoljno pristali da budu zamorčići.

Foto: Netflix

“Maniac” prati subjektivnu percepciju događaja svakog lika ponaosob što seriji dozvoljava da diše i da se na adekvatan način pozabavi odličnom karakterizacijom i dramaturgijom.

Prva epizoda je fokusirana na Ovena i njegov odnos sa porodicom, dok je druga upotpunosti prepuštena Eni i njenom životu. Nakon što počne test u farmaceutskom centru “Maniac” gasi auto-pilot radnje i odvodi priču u najnerealnije i najbizarnije ćoškova uma. Od četvrte epizode narativ dobija potpuno novo telo i nov način pripovedanja zalazeći u najintimnije delove ličnosti koji će biti ogoljeni pred publikom. Ne želim da otkrivam, ali desiće se veoma čudne stvari.

“Maniac” poentira na sposobnosti da se žanrovski neprestano talasa između drame, naučne-fantastike, komedije, crne-komedije i parodije. Serija nije previše zauzeta sa bacanjem svetla na depresiju i mentalne probleme koliko uporno kopa do srži problema.

Fantastičan scenario koji nijednog momenta ne krije svoju kreativnost i maštovitost je dobio svoj pun sjaj zahvaljujući Džoni Hil i Emi Stoun.

Foto: Netflix

Džona i Ema su sposobni za ozbiljne dramske momente i komediju u svakom trenutku i njihova hemija čini seriju kompaktnom masom.

“Maniac” je retka televizijska sorta koja ima moć da zaista zavolite ili zamrzite likove kroz deset epizoda. Nadžanrovsko malo čudo je odličan pokazatelj da dobra ideja ništa ne znači ako ne postoje likovi koji će da upravljaju kormilom, a Eni i Oven su dva sjajna primera kako deset epizoda bez obzira na tempo može biti neprestano zanimljivo.

Gledanje “Maniac” je uzbudljivo iskustvo koje nije baš tako lako progutati jer je u pitanju velika pilula u suvim ustima. Neverovatni psihološki momenti i deficit straha kreatora je Netflix-ovu seriju učinilo jednom od najboljih iskustava ove godine.

Najčitanije

Pročitaj još

Provokativno, zabavno, smelo, detaljno i fantastično.Serija meseca: "Maniac" kakav se retko sreće na televiziji