Serija “The Devil’s Hour” recenzija: Kad bi nemački “Dark” dobio britansko dete

Postoji nešto iskonski ledeno zlokobno u debitantskom ostvarenju scenariste Toma Morana. Nije sivilo birtanske suburbije, nije ni katatonično ponašanje sina glavne junakinje, pa čak ni košmari koji je bude u “đavolji čas” svake noći u 3:33. Osećaj bezadana i praznine. Možda je ovo najbolji opis svakog pogleda i svake reči koji izgovara sin Lusi Čembers, osnovac Ajzak. Dečak koji je nesposoban da pokaže bilo kakvu emociju i nema nikakvu reakciju na fizičku bol koja mu je naneta ili koju je naneo sebi na prvi pogled može delovati kao klasičan horor kliše jezivog klinca kojeg su opsele onostrane sile, ali ahhh kakve li početničke greške jer “The Devils’s Hour” je sve, samo nije psihološki horor ili natprirodni triler. Narativno je najbliži jednostavnijoj verziji nemačkog “Dark-a” ili svežijeg “1899” sa dobrom dozom žanrovske prevare.

Žanrovska prevara, nazvaću je tako, nije nikakva mudrolija ili novotarija moderne striming scene. Ako su u nečemu filmski radnici postali umešni, onda su postali eksperti u poigravanju sa očekivanjima publike. Kad bismo vratili vreme unazad kultni “Dark” Barana Bo Odara i Jantje Frese 2017. godine je predstavljen kao nemački odgovor na popularni “Stranger Things”. Posle debitovanja serije i nekoliko epizoda kasnije “Dark” je bio najbliži horor-misteriji o nestaloj deci Vindena o ozloglašenoj pećini i čoveku u crnom koji se šunja slepim ulicama usnulog grada. Ali, tri sezone kasnije “Dark” je postao dijamant vremensko-prostorne distorzije i moderne naučno-fantastične scene.

“The Devil’s Hour” u svom relativno kratkom trajanju od šest epizoda u prve četiri se predstavlja kao moderni osvrt na čuveni “The Others” ili klasik “Omen”, ali kada priča otkrije svoje karte, koje da se razumemo nisu bog zna kako originalne, ali vrlo interesantne, serija dobija svoje potpuno novo žanrovsko odelo.

Foto: Prime Video

Mučni snovi koji svake noći tačno u 3:33 ceo život bude Lusi Čembers su najmanja briga koja joj savija vrat. Možda godinama sanja ženu koja luta nepregledanim poljima po najgoroj oluji da bi je  u “đavolji čas” probudio pucanj iz lovačke puške, ali kada se košmar umiri, a stvarnost se razlije po zidovima spavaće sobe ostaju samo ona i njen ćutljivo ledeni sin Ajzak.

Dečak koji neretko govori je gotovo natprirodni fenomen za dečije psihologe i psihijatre. Kada se rodio nije plakao, nikad se nije nasmejao, nije se nikad naljutio. Samo je tu i samo te gleda. Prećutna dijagnoza – šizofrenija, koja je kamen na grudima u Lusinoj porodici, možda bi pomogla samohranoj majci da konačno prizna da je njena loza prokleta mentalnom bolešću da joj neočekivani i krajnje bizarni deja-vu događaji ne remete život. Ponekad je ubeđenja da su u pitanju sećanja, a nekad je sasvim jasno da su u pitanju priviđenja. Lusina priviđenja mogu da se ostvare, ali mogu da krenu u potpuno drugom pravcu.

Bivši suprug koji je pobegao iz zajednice zbog katatoničnog dečaka, prosvetni radnici koji nikad nisu sigurni da li Ajzak priča sam sa sobom ili se zaista obraća nekom u prostoriji i vesti o serijskom ubici koji hara ulicama malog britanskog gradića ovu atmosferičnu slagalicu prvo će rastaviti na komade, a potom sastaviti.

Foto: Prime Video

Možda se serija zove “U đavolji čas”, ali “đavo” je svakako u detaljima. Za ljubitelje žanra neće biti potrebno čudo božije, već dobro praćenje epizoda i skupljanja mrvica koje baca autor serije kao Ivica i Marica kroz mračnu šumu kako znali put do kuće. Onda kada priča i valjano iznenadi, sa gigantskom ekspozicijom u poslednjoj epizodi, koja zaista deluje kao pojednostavljena verzija za one koji ne mogu da prate seriju, “The Devil’s Hour” u poslednjem minutu ima još jedan mali, ali genijalan obrt. Za razliku od nesrećnog “1899” za koji nikad nećemo dobiti nastavak i objašnjenje, serija Toma Morana je odmah po završetku prve sezone dobila još dve sa kojom će se priča završiti.

Sporadično klimava karakterizacija glavne junaknje i nešto sporija četvrta i peta epizoda ne mogu da pokvare celokupni efekat “The Devil’s Hour”. Možda nismo dobili novi “Dark” ili nastavak “1899”, ali smo dobili još jednu lomilicu za sive moždane ćelije.

Serija "The Devil's Hour"
Ocena
4
  • Režija
  • Scenario
  • Gluma
  • Atmosfera

Gde gledati?

Amazon Prime Video

Najčitanije

Pročitaj još