Serija “1899” recenzija: Volim je ko brata svoga

Posle finala druge sezone nemačke serije “Dark” dok su mi se moždane ćelije slivale niz ugaonu garnituru, poslednja ćelijica koja je uspela da se izbori da mi i dalje titra u glavi imala je samo jednu želju – intervju sa scenaristkinjom i kreatorkom serije Jantje Friese. Gospođa koja je sa svojim suprugom rediteljem Baranom Bo Odarom zaslužna za jednu od najkompleksnijih serija u striming eri, očigledno fascinirana fizikom i filozofijom, sistemom ruske babuške napravila je priču u priči, koja je u još većoj priči, a koju zatvara najveća lutka u narodnoj nošnji. Pitanje za Jantje je krajnje jednostavno – kako? Šta je bila početna tačka iz koje se priča razgranava? Deca koja nestaju u obližnjoj pećini u sivom industrijom gradiću ili kraj treće sezone koji se u njenom umu razlio na bezbrojne vremenske i prostorne jedinice. U toku medijske karijere novinara uglavnom sam imao priliku da pričam sa ljudima sa kojima sam želeo, ali kad već pravim listu osoba kojima želim da postavim pitanje ili dva – na samom vrhu je Jantje Friese. Ako jednog dana postanem Sandra Perović sa RTS-a, juriću Friese i Bo Odara na svakom festivalu u Evropi.

Znam šta sam videla! Nisam luda! Šta si uradio sa mojim bratom? Gde je moj brat? Bio je na Prometeju! Saznao je šta si radio na tim brodovima! Zašto ne mogu da se setim? Šta si uradio sa mojim sećanjima“, hodnikom mentalne institucije prolama se glas More Frenklin koji iznenadno preseca šapat njenog oca koji je trza iz ovog ukletog sna.

Buđenje iz košmara Mori Frenklin ne donosi nikakav spokoj, dok se ljulja sa ostalim članovima posade i putnicima na nemirnom moru između Evrope i Amerike. Samo kad bi mogla da prespavala ovo prokleto putovanje na koje je pošla iz očaja. Pre nego što je nogom kročila na brod “Kerber” u stilizovanoj koverti se posvetom dobila je poruku i upozorenje od brata: “Saznao sam šta je naš otac uradio. Dođi u Njujork i ne veruj nikome”. I sad je tu negde između košmara i jave. Mutnih sećanja o događajima pre dolaska na brod, ožiljcima na rukama od vezivanja i verom da će se zbrka misli u glavi smiriti kada stigne na drugu stranu obale. Mora nije jedina koja je imala veru i strah u bolje sutra leta gospodnjeg 1899. godine. Kao što i ostali putnici strahuju tako i ona neprestano razmišlja o brodu “Prometej” koji je nestao usred mora pre četiri meseca i nikad nije pronađen.

Da li će i “Kerber” nestati kao i “Prometej”? Da li će gejša uspeti da se iščupa iz kandži makroa i majke koji joj dišu za vrat? Da li će sveštenik i njegov saputnik čitavo putovanje briskati za sobom crne tragove? Da li će porodica verskih fanatika odmaći od košmara koji ih progoni sa evropskog tla?

Možda bi se svaka do dilema rešila u Americi, da je brod stigao tamo, i ne bi ostale da lebde u vazduhu da se negde na pola puta nisu susreli brodovi “Kerber” i Prometej”. Nestala, a sad pronađena putnička neman, je potpuno prazna. Ne postoji nijedan znak da je iko bio ukrcan na “Prometeju” sve dok jedan deo putnika “Kerbera” nije pronašao dečaka sa crnom piramidom u rukama zatočenog u šanku nekad nestalog broda.

Foto: Netflix

Priča o 1899. godini i brodu koji gubi kompas dok događaji postaju sve zlokobniji, a more sve dublje i mračnije, brojne putnike iz raznih krajeva sveta, ali i njihove problematične živote počinje sve više da ljulja na visokim talasima. Od iznenadnih smrti, preko uljeza koji želi da promeni kurs broda, pa sve do neobjašnjivih događaja za koji se krivi ćutljivi dečak – otvaraju vlažna i memljiva vrata kreativnom umu Jantje Friese koja ima više od jednog keca u rukavu u ostvarenju “1899”.

Za razliku od prethodnika “Dark” najnoviji poduhvat Bo Odara i Friese u prvih nekoliko epizoda namiguje publici u nadi da će uhvatiti suptilne, ponekad i ne tako suptilne, znakove pored puta. Knjiga Kejt Čopin “Buđenje” na radnom stolu u sobi More Frenklin, kao predstavnik moderne američke literature o društvenoj borbi, feminizmu i psihološkoj kompleksnosti likova služi kao karakterni obris Frenklinove koja na samom kraju 19. veka nailazi na podsmeh i ruganje muškaraca iz oblasti medicine jer je stručnjak u oblasti psihologije i moždanih aktivnosti.

Foto: Netflix

Naziv broda “Kerber” je direktna referenca na grčko mitološko stvorenje – troglavi pas Kerber koji stražari podzemnim svetom boga Hada i rado dočekuje duše mrtvih, ali im ne dopušta da napuste njegove odaje. Poslednji veći znak je naziv nestalog broda – Prometej. U grčkoj mitologiji sin titana Japeta i boginje Temide koji je naljutio Zevsa kada je ljudima dao “alate” i omogućio im bolji život. Ljutiti bog munje kaznio ga je vremenskom petljom u kojoj mu ptica jede jetru, a kako je besmrtan, kada mu se stvori nova, ptica ponovo dođe da je pojede.

U nešto još suptilnijoj signalizaciji na samom početku prve epizode kada za doručkom razgovaraju Mora Frenklin i dvorska dara/makro Virdžinija na krato nastaje muk i cela sala u istom trenutku podiže šoljicu kafe i ispija je.

“1899” svoju misterioznu naučno-fantastičnu prirodu nikako ne krije, ali u svakoj epizodi servira dve do tri kockice koje se uklapaju u veću finalnu fotografiju. Narativ je vrlo umešan u zbunjivanju i navođenju na pogrešnu stranu, ali u poslednje dve epizode, pomalo začuđujuće, agresivna ekspozicija priče otkriva mnogo više nego što je konkretno uradilo finale prve sezone “Dark” ne ostavljajući publiku u potpunom mraku sa previše dilema i neodgovorenih pitanja. Opet, ostavlja više nego dovoljno prostora za polemisanje, teorije i simbole koji će u naredne dve sezone dobiti odgovor.

Sa druge strane najveća scenarijska koska “1899” su mnogobrojni likovi i njihove priče. Fantastična pozadinska priča porodice koju predvodi matrijarhat ubeđen da je kroz život navodi božiji glas i moralno posrnuli odnos gejše i njenih pratilja su dramaturški ukusnija koska za glodanje nego ostatak paralelnih priča. Red drame i red karakterizacije filuje velika misterija i pitanja – gde smo, šta se događa i kuda priča vodi.

Kao i u slučaju “Dark-a” audio inženjering je košmarni san snova u nabijanju tenzije i oblikovanju klaustrofobične izolacije. Iako iza “1899” stoji očigledan astronomski budžet, serija ima nekoliko jeftinijih efekata pred samo finale koji nisu ubice atmosfere i generalnog utiska.

Serija Barana Bo Odara i Jantje Friese kao i “Dark” ne može i ne želi da budu po svačijoj volji, ali kompleksni univerzum koji skida sloj po sloj i ko zna kuda će nas odvesti do samog kraja je provokativan, kompleksan, dramski šaren i kreativno intrigantan. Iz ranijeg iskustva jasno je da Friese krije barem još tri velike priče u ovoj manjoj. Prvo veliko otkriće nas je sačekalo na kraju prve sezone, a ko zna koja nas tek babuška čeka do kraja – ona koja je 1899. godinu i sve ostale koje slede stavila u pogon.

Serija "1899"
Ocena
4.6
  • Režija
  • Scenario
  • Gluma
  • Atmosfera

Gde gledati?

Netflix

Najčitanije

Pročitaj još