Serija “Swamp Thing”: Trebalo bi da kažem gledajte, ali ipak ne

Moram da počnem ovaj tekst jednom tužnom informacijom. Ako vam se dopadne Swamp Thing, jer meni jeste, pokušajte da ga zaboravite jer je odmah nakon premijere objavljeno da je nova striming platforma DC Universe, koja trenutno ima hit u rukavu Doom Patrol, odlučila da ugasi seriju. Bez obzira što neće biti nastavka priče o lepljivoj i vlažnoj močvari kojom hara mutagena supstanca i stvorenje prekriveno lokvanjima, prva sezona će biti emitovana do kraja. Imate dve opcije, ignore ili da pogledate i izložite se opasnosti da vam se svidi, pa da onda da mrzite sebe što nećete dobiti grande finale. Mrzeću sebe sutra, a sad da popričamo o Swamp Thing.

Swamp Thing je već imao nekoliko prilika na televiziji u prošlosti. Kao što možete da primetite nije se proslavio jer ga niko ne pominje. Novi život i novu šansu, koju je odmah izgubio, dobio je na novoj striming platformi DC Universe koja je deo kompanijskog sistema WarnerBros. Izvršni producent Džejms Van (Conjuring, Insidious, Aquaman) je zadužen za fanastične produkcijske vrednosti serije, sjajnu atmosferu, fotografiju koja je kao i serija – vlažna i blatnjava.

Relativno poznata i klišeirana priča prati botaničara Aleka Holanda i Ebi Arkejn iz Centra za infektivne bolesti. Gradić Marais u Luiziani je decenijama unazad ozloglašen po epidemijama virusa koji bi u talasima odneli jedan deo stanovništva. Močvarni predeo je raj za leglo bolesti i zaraza, ali krezubi i vredni narod koji ga naseljava nema nameru da se odseli. Tu su njihovi dedovi živeli, tu će i umreti. Samo što ne znaju da neće otići na onaj svet prirodnom smrću, već vrlo neprirodnom i vrlo brutalnom.

Foto: DC Universe

Ebi Arkejn se vraća u svoj rodni grad za koji je ne vežu lepe uspomene kako bi proučila neobičan slučaj devojčice koja je zaražena bolešću koje je proizvelo vlažno mesto. Crna sluz, temperatura i beživotno telo su alarmirali lekare, ali botaničar Holand već neko vreme prati mutagenu supstancu koja divlja njihovim predelom i koju krivi za neobične događaje. Dva anti-heroja, Ebi sa problematičnom prošlošću i Alek sa neslavnom naučnom pozadinom su se spletom okolnosti upoznali i dobro došli jedno drugom, ali ono što ih spaja to će ih razdvojiti. Zla kob koja kulja u obližnjoj močvari.


Blago Dedi, pročitaj i ⇓

Serija “The OA”: Ovako nešto ste sad videli i nikad više


Da stavim ruku na srce i da priznam. Dobro poznata misterija-horor-drama je sve ono što smo godinama unazad već mnogo puta videli. Pa, čak i pozadinske priče glavnih aktera i njihove, ah avaj moj tužni živote, tajne su providne kao flis papir. Celokupnu klišerianu sliku glumci, dinamičan i zabavan scenario čine više nego podnošljivim. Zapravo, jako prijatnom za gledanje, što je čudo u ovakvim slučajevima.

Mračna atmosfera, vrlo jezive i dobro konstruisane scene, odlični efekti i animacija upotpunjuju ono čemu Swamp Thing teži – lakoj zabavi i brzom odmotavanju radnje. Ironije života, tako se na kraju i desilo – završilo se, a nije ni počelo.

Foto: DC Universe

Žanrovsko preplitanje je vrlo primetno. Serija želi da bude mnogo stvari odjednom – naučna-fantastika, drama, horor, priča o antiherojima, ali svaki od žanrova se bore za vazduh i trenutak razrade u priči.


Blago Dedi, pročitaj i ⇓

Serija “Good Omens” je za fanove Terija Pračeta i Nila Gejmena


Swamp Thing nije nikakvo genijalno, revolucionarno i nesvakidašnje iskustvo savremene televizije, ali nekako se u vlažnom vazduhu naslućuje miris nepravde. Mnogo gore i lošije serije su se vukle godinama i sam bog zna ko je imao živaca da ih gleda. Čudovište sa lokvanjom na glavi je stvarno zaslužilo jednu sezonu bez trzavica i da možda dobije nastavak, ali na kraju se jadna ugušila od vlažnog vazduha.

Najčitanije

Pročitaj još

Serija Swamp Thing je kao dete kojem ste dali veliki sladoled, a onda mu ga oteli iz ruke. Posle prve epizode odmah je najvaljeno gašenje. Razlozi nisu bitni jer je u pitanju pristojna serija koja je mogla da egzistira jer mnogo gore su se vukle po sedam sezona. Serija "Swamp Thing": Trebalo bi da kažem gledajte, ali ipak ne