Prvi utisci | “Servant” druga sezona: Ako vam ništa nije jasno, onda ništa


Napomena: Nova godina, nova pravila. Serije koje nakon debitovanja nemaju dostupnu celu sezonu ili distributer ne obezbedi za potrebe recenzije skrinere neće dobiti ocenu. Po završetku sezone naslov će dobiti novi tekst i ocenu za sezonu. Premijera jedne ili više epizoda biće kategorisane kao “prvi utisci”. 


Sve  je počelo tragedijom u domu porodice Tarner. Okrutan splet događaja ostavio je neizbrisive tragove u psihološkoj slici Doroti. Egocentrična i na trenutke manična novinarka izbrisala je svaki trag života na licu i telu kada je izgubila sina Džerika. Katatonično stanje i poricanje stvarnosti zamenila je psihološka igra i zabluda za koju su krivi njeni najbliži – brat i suprug. Nesposobni da se izbore sa njenim teškim psihičkim stanjem, uz pomoć nadripsihologa podmetnuli su joj “zamensko dete”. Lutku koja poput totema magijski smiruje njenu narušenu psihu. Suluda ideja da angažuje dadilju da čuva komad gume i plastike otišla je korak dalje kad je u njihov dom ušetala Lijen. Religijski ostrašćena devojka sa po nekom tajnom u džepu požrtvovano je pazila i mazila imaginarno dete, sve dok jednog dana se u kolevci nije pojavilo pravo dete, umesto lutke.

Ako smo nešto svih ovih godina naučili od Em Najt Šalamona, to je da ništa nije onako kako izgleda i da će priča, kao i u slučaju prve sezone, zaploviti najverovatnije u nekom bizarnom smeru. Dobrom ili lošem? Imamo još 9 epizoda do kraja.

Sve je počelo tragedijom, a nastavlja se sa još jednom tragedijom i traumom. Posle otkrića u finalu prve sezone da je Lijen deo religijskog kulta Manji sveci i da se Džeriko manifestuje kao živo biće kada je ona tu, a potom ponovo postaje lutka kada nije tu, druga sezona prati sluđenu Doroti koja je ponovo ostala bez sina, nakon što je jedne večeri njena dadilja isparila u vazduhu zajedno sa kultom koji im je došao na vrata.

Šon posle grimiznih fizičkih muka kroz koje je prošao u prvoj sezoni (iskašljavanje parčeta drveta) ubeđen je da je njegov dželat sve vreme bila Lijen. Dadilje više nema, Džerika više nema, ali na vrata Tarnerovih dolaze novi problemi. Scena koja otvara sezonu fokusira se na mural u sobi u kojoj je spavala Lijen. Pesudo religijska referenca o namučenoj ženi je suptilan namig da će publika dobiti odgovor kako je došlo do ove noćne more.

Foto: Apple TV+

Početak druge sezone odmotava se na isti način kao i prva. Epizoda od dvadesetak minuta je po čuvenom skandinavskom modelu serija fokusirana na karakterizaciju i psihološku dekonstrukciju glavnih aktera. Posle uvodne epizode, koja više deluje kao duža postavka radnje nego postavljanje nove misterije i davanja odgovora na pitanja iz prve sezone, ostaje upitnik nad glavom. O čemu je tačno druga sezona i da li će se situacija još više komplikovati?

Ono što za sada “Servant” nudi je fantastična fotografija, maestralna gluma, naročito Loren Ambrouz u ulozi Doroti i neočekivani subverzivni crni humor koji se događa u najmračnijim i najtužnijim scenama.


Blago Dedi, pročitaj i ⇓

Kraj serije “Servant”: Šta se kog đavola dogodilo?


Pomalo brine sporiji početak i nejasan fokus naracije ovog Šalamanovog broda. Ali, čini se da posle tri ili četiri epizode je pravi trenutak da se počne sa gledanjem druge sezone “Servant”, jer trenutno ništa nije jasno.

Najčitanije

Pročitaj još